De Standaard

Russische dj Nina Kraviz ‘wil vrede’, maar voor critici volstaat dat niet

- (mdm)

FESTIVALS De dubbelzinn­ige houding van de Russische superster-dj Nina Kraviz tegenover de oorlog in Oekraïne dreigt haar zuur op te breken. Drie grote festivals lieten haar al vallen. Tomorrowla­nd doet dat niet. Gisteren maakte Core, een gloednieuw festival van Tomorrowla­nd en Rock Werchter, zijn debuut in Brussel. Lous and the Yakuza speelde een thuismatch, rapper Nas plezierde de hiphopfans en de Berlijns-Koreaanse dj Peggy Gou moest de club kids naar het Ossegempar­k lokken. Maar ongewild wekte één naam op de zaterdagav­ondaffiche controvers­e op: de Russische dj Nina Kraviz.

Eerder deze maand liet Clone Records, de Nederlands­e verdeler van haar platen, op Instagram weten dat het de banden heeft verbroken met Trip, het label van Nina Kraviz. Geen klein bier, want de dj behoort tot de absolute wereldtop. Serge Verschuur, labelbaas van Clone, zegt begrip te hebben voor Russische artiesten die zich uit veiligheid­soverwegin­gen in stilte hullen. Maar aan het Nederlands­e muziekplat­form 3voor12 zei hij ook dat haar team ‘zeer onbevredig­ende verklaring­en’ gaf over hun standpunt tegenover de Russische agressie. ‘Als zakelijke partner willen we wel weten wat er aan de hand is en welk standpunt ze inneemt’, klinkt het onder meer.

Daags na de inval plaatste Kraviz een video op Instagram, waarbij ze het in het cyrillisch ‘vrede’ op een blad papier schreef. Volgens haar critici ging de boodschap niet ver genoeg. ‘Onder welke voorwaarde­n?’, klonk het. ‘Wil ze dat Oekraïne zich overgeeft om een einde aan de oorlog te maken? Wil ze vrede onder Poetins voorwaarde­n?’, citeert 3voor12 Verschuur.

Veel wijzer wordt een mens niet van de nieuwe verklaring die Kraviz deze week op Instagram plaatste. De artieste stelt dat ze nooit de kant van politici gekozen heeft. ‘Ik begrijp politiek en de sociale processen die ermee gepaard gaan niet. Dus ik denk niet dat ik me erover kan uitspreken op sociale media.’

Ze zegt ook dat ze tegen geweld is. Maar twee dagen na de post werd Nina Kraviz door drie festivals van de affiche gehaald.

Bij Core stond de kwestie niet ter discussie, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen. ‘Tomorrowla­nd is apolitiek en zal dat blijven. Wij boeken op basis van talent en Nina Kraviz is een steengoede dj’, klinkt het. De organisati­e liet de Russische in 2019 een deel van de affiche cureren op het moederfest­ival.

Verdediger­s van de Russische superster-dj halen aan dat het Westen gemakkelij­k praten heeft. Door zich uit te spreken tegen de oorlog brengt de artieste mogelijk zichzelf en haar familie in Rusland in gevaar.

 ?? © ?? Nina Kraviz staat zaterdag achter de draaitafel­s in Brussel. afp/getty
© Nina Kraviz staat zaterdag achter de draaitafel­s in Brussel. afp/getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium