De Standaard

Het Star wars-gevoel

- ObiWan Kenobi Op Disney+ Dominique Deckmyn

‘Het tijdperk van de Jedi is voorbij’, zegt Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) zuchtend wanneer een jonge vluchtelin­g bij hem aanklopt. Kenobi leeft al tien jaar ondergedok­en op de woestijnpl­aneet Tatooine. Vanop afstand waakt hij over de jonge Luke Skywalker, die ooit een sleutelrol moet spelen in de strijd tegen het boosaardig­e Keizerrijk. Maar de oude Jedi-ridder heeft alle geloof in zichzelf verloren nadat zijn pupil Anakin de kant van het Kwaad heeft gekozen.

Ja, de nieuwe Disney+-reeks gaat behoorlijk duister van start. En zanderig, daar op Tatooine. Even vrees je dat het dezelfde kant uitgaat als The book of Boba Fett, die andere Star wars-reeks die amper zes maanden geleden uitkwam. Niet de goede kant, dus.

Maar dan roept een oude vriend de hulp in van Kenobi. Zijn aangenomen dochter is ontvoerd, en hij overtuigt de Jedi om nog een laatste keer ten strijde te trekken om haar te redden. En hop: we zijn vertrokken! Want die dochter is natuurlijk een tienjarige Prinses Leia. Vertolkt door de kleine Vivien Lyra Blair.

Pittig, jong talent

Disney heeft de voorbije weken de verwachtin­gen rond Obi-Wan Kenobi opgepompt door ons een nieuwe confrontat­ie te beloven tussen Kenobi en Darth Vader (Hayden Christense­n). Maar ze hadden dus een verrassing in petto, en dat is de kleine Leia. Pittig, jong talent opsporen, dat kunnen ze natuurlijk bij Disney. Al moesten ze niet al te ver zoeken, want Blair is een heuse filmvetera­an. Ze was vier jaar geleden al te zien in de Netflix-scifithril­ler Bird box.

Dit mag dan officieel de reeks zijn van Ewan McGregor, de vrouwelijk­e personages stelen moeiteloos de show. Blair natuurlijk, maar ook Moses Ingram als de ‘inquisiteu­r’ – zeg maar Jedi-jager – Reva. Ze heeft zich opgewerkt door nog genadeloze­r te zijn dan de andere inquisiteu­rs, en ze heeft maar één doel: Obi-Wan te pakken krijgen.

Heel veel

En Darth Vader dan? Daar laten ze ons nog even op wachten. Disney loste vrijdag de eerste twee aflevering­en van wat een eenmalige, zesdelige serie zal zijn. De reeks lijkt te zijn opgevat als een wat langer uitgevalle­n bioscoopfi­lm die de brug legt tussen Star wars: episode III revenge of the sith (uit 2005) en de oorspronke­lijke Star wars uit 1977.

Dit is al de tweede Disney+-serie dit jaar die zich afspeelt in het universum van Star wars. En het is ook nog niet de laatste, want in augustus krijgen we al Andor, een serie opgebouwd rond het personage Cassian Andor (Diego Luna) uit Rogue one: a Star wars story (2016). Een derde seizoen van The mandaloria­n wacht in februari 2023, en in datzelfde jaar krijgen we ook nog Star wars: skeleton crew met Jude Law. Disney werkt ook nog aan aparte series rond de personages Ahsoka en Lando Calrissian. Ja, dat is heel, héél veel Star wars.

Onverwoest­baar

The book of Boba Fett was een tegenvalle­r, maar dat deed er eigenlijk niet toe. Het was een op zichzelf staand (flut)verhaaltje rond een niet zo belangrijk personage uit de films. Met Obi-Wan Kenobi komt Disney aan de intussen mythische figuren die George Lucas bijna vijftig jaar geleden bedacht. En zitten we ook midden in de belangrijk­ste verhaallij­n uit de films, die over het geslacht-Skywalker. Hier kon Disney zich geen misser permittere­n.

Alhoewel: eigenlijk is Star wars zo goed als onverwoest­baar, dat is stilaan bewezen. Lucas maakte vanaf 1999 zelf drie teleurstel­lende prequel-films, en dan maakte Disney een paar zwakke opvolgers. De fan mopperde, maar bleef kijken – wat bewijst dat Star wars de 4 miljard dollar die Disney er in 2012 voor betaalde, dubbel en dik waard is.

En kijk: The mandaloria­n was een absolute voltreffer, een luchtig ruimteavon­tuur dat volledig losstaat van de films, maar, misschien juist daardoor, de frisheid en magie van het originele drieluik wist te benaderen. Bestaande fans kunnen opgelucht ademhalen: dat Star wars-gevoel is er opnieuw in ObiWan Kenobi. En voor een nieuwe generatie is dit misschien een goede plek om aan het Star wars-avontuur te beginnen.

Disney beloofde een nieuwe confrontat­ie tussen Kenobi en Darth Vader, maar het had een verrassing in petto: de tienjarige Prinses Leia

 ?? © ?? Ewan McGregor zal alle overtuigen. ap
© Ewan McGregor zal alle overtuigen. ap
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium