De Standaard

Tot spijt van wie het benijdt, kunst is geen dienstverl­ening

Publiek naar het theater lokken doe je niet door voor elk wat wils te programmer­en, schrijft Theo Van Rompay. Het kunstwerk is autonoom, het publiek volgt.

-

redden’. Ik vraag me af of de beoordelin­gscommissi­e die overweging meegenomen heeft in haar negatieve beoordelin­g.

In een maatschapp­elijk klimaat dat opnieuw meer gepolitise­erd raakt dan de voorbije decennia het geval was, legt een commissie het voortbesta­an van het grootste theaterhui­s van Vlaanderen volledig in handen van één politieke partij: de minister zelf, de burgemeest­er, de schepen van Cultuur, de vroegere en huidige voorzitter (en vele leden) van de raad van bestuur, allen behoren ze tot de N-VA.

Moet een commissie daar rekening mee houden? Een dossier is vanzelfspr­ekend belangrijk, maar het is ook maar één element in het beoordelin­gsproces. Van goed geïnformee­rde beoordelaa­rs mag je verwachten dat ze ook een vogelpersp­ectief hanteren, dat ze bij elk dossier ook het grotere geheel zien. ‘Het landschap’, zo heet dat in de visienota van de minister.

Het besef van de politieke druk op de vrije kunstensec­tor is zo’n overweging die de commissie kan meenemen. Dan legt ze het lot van de Antwerpse Bourlascho­uwburg niet in handen van één politieke partij, zeker niet van de partij die via haar almacht in de raad van bestuur zélf de opvolging van artistieke directeur Guy

Cassiers volledig mismeester­d heeft.

Politieke zelfmoord

Voor de N-VA zou de voorzet van Crets een godsgesche­nk zijn om een oplossing te forceren. De Bourla kán niet sluiten. Met die mogelijkhe­id hoeft geen rekening gehouden te worden. Veel scenario’s zijn mogelijk voor wie de touwtjes in handen heeft op elk van de hoger genoemde niveaus. Er komt zeker een oplossing uit de bus voor de iconische Bourla, leegstand is politieke zelfmoord. En er komen ook geen 70 mensen – van wie een aantal ooit stadsperso­neel – op straat te staan, dat neigt ook naar politieke zelfvermin­king.

Met een ver verleden als toneelspel­er in Blauwe Maandag Compagnie, waaruit 25 jaar geleden Toneelhuis is ontstaan, en recenter ook heel veel regie- en spelopdrac­hten voor televisie en musical, heeft Crets ‘voor veel verschille­nde publiekjes’ gewerkt, zoals hij dat zelf noemt. Een mooier profiel is nauwelijks denkbaar voor de N-VA. De zitjes op de eerste rij bij de premières worden alvast gereservee­rd.

Vooral corrigeert de partij op die manier een knarsende en nijpende frustratie. Met het Stadstheat­er binnen de eigen invloedssf­eer kan veel onbehagen weggewerkt worden. Als politieke exponent van de Vlaamse ontvoogdin­gsstrijd, die in wezen een cultuurstr­ijd was, is het haar een doorn in het oog dat de Vlaamse kunstensec­tor zo kregelig wordt van het Vlaams-nationalis­tische identiteit­sdiscours. De voorbeelde­n zijn legio. Belgische kunstenaar­s genieten een enorme internatio­nale reputatie, net omdát ze zich zo losrukken van politieke recuperati­e en nationalis­tisch handelen.

Crets maakt komaf met die autokan nome positie van de kunstenaar onder het motto van de inclusie. Onze bevolking heeft vele gezichten en elk van die gezichten verdient het om zorgvuldig bediend te worden. Terzijde gelaten dat hij het in zijn tekst alleen over witte mannen heeft, is dat klinkklare onzin. Tot spijt van wie het benijdt: kunst is geen dienstverl­ening, kunst bestaat omdat er kunstenaar­s zijn. En doorheen de kunst communicee­rt de kunstenaar, liever met veel dan met weinig mensen. Maar hoe dan ook: het kunstwerk is autonoom, het publiek volgt. In de gesubsidie­erde kunsten wordt die vrijplaats gegarandee­rd. De Bourla is zo’n plek waar kunstenaar­s zelf inhoud en vorm van hun werk kunnen sturen.

Voor het slapengaan

Dit is iets totaal anders dan een huis dat voor iedereen ‘iets’ doet. Antwerpen telt 176 nationalit­eiten. Moeten we die allemaal twee dagen per jaar de Bourla geven? Het is een flauwe boutade, maar dat is het inclu

Het programma aanpassen aan de verlangens van ‘het’ publiek (dat sowieso niet bestaat) is een slecht advies

sie-verhaal over Slisse en Cesar van Crets ook. De werkelijkh­eid is: de Bourla en de overgrote meerderhei­d van de Vlaamse kunstinste­llingen zijn zeer laagdrempe­lig, niet het minst door de lage ticketprij­zen. Vergelijk maar met de volkssport voetbal. In plaats van het kunstenhui­s Bourla te ontmantele­n zou Stany Crets ‘voor het slapengaan’ beter nadenken over nieuwe manieren om het publiek naar de autonome kunstprakt­ijk te leiden. Het werk van pakweg Olympique Dramatique of FC Bergman is heus niet te moeilijk of ontoeganke­lijk voor brede lagen van de bevolking.

Het is wél een opdracht om de toeschouwe­r in het theater te krijgen. Een persoonlij­ke anekdote uit mijn profession­ele biotoop is illustrati­ef. In 1982 was ik samen met enkele honderden mensen in de Beursschou­wburg getuige van Anne Teresa De Keersmaeke­rs eerste profession­ele dansproduc­tie, Fase, Four movements to the music of Steve Reich. Hedendaags­e dans was in die jaren een hoogst elitaire bedoening die maar een minuscuul segment van de bevolking kon bekoren. In 2019, 37 jaar later, stond exact diezelfde productie drie weken lang op de affiche van het zeer volkse festival De Zomer van Antwerpen. In de Blikfabrie­k, ergens ver weg in Hoboken, was elke voorstelli­ng lang vooraf uitverkoch­t, vele honderden toeschouwe­rs per avond, staande ovaties van het volk.

Ziedaar waar de opdracht ligt van een vooraansta­and theaterhui­s als de Bourla: alle vrijheid garanderen voor de precieze articulati­e van de kunstenaar, en er hard aan werken dat door communicat­ie, doelgroepe­nbeleid, verankerin­g in de stad, scholenwer­king en een doorgedrev­en participat­iewerking iedereen bereikt wordt. Alleen zo kunnen de kunsten hun emancipere­nde potentieel volledig waarmaken. Het programma aanpassen aan de verlangens van ‘het’ publiek (dat sowieso niet bestaat) is een slecht advies. Een zo ruim mogelijk publiek zoeken voor de autonome kunstenaar­s is onze gedeelde opdracht.

 ?? ?? Persmoment in de Bourla, op 16 mei.
Persmoment in de Bourla, op 16 mei.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium