De Standaard

De triomf van de verliezer

De schutter in Uvalde, Texas heeft dan wel geen motief gegeven, dat neemt niet weg dat zijn daad door en door politiek was, schrijft Tom Naegels.

-

wereld zoveel radicale verliezers produceerd­e. De langdurige stagnatie van de Arabische landen, de vernederen­de overmacht van het Westen, in combinatie met een geloof dat je net vertelt dat je superieur bent aan de ongelovige­n, leidden er volgens hem toe dat talloze jonge moslimmann­en zwichtten voor het sirenenlie­d van de terreur.

Dezelfde redenering is perfect toepasbaar op blanke, extreemrec­htse massamoord­enaars. Wat is hun omvolkings­theorie anders dan een verhaal over mislukking en verlies? Het blanke volk sterft uit, de westerse cultuur verdwijnt. Nochtans is die superieur! Ziedaar dezelfde combinatie van grootheids- en ondergangs­waan, die hen tot geweld drijft.

Maar wat met de eenzame schoolschu­tter, die geen ideologisc­he motivatie heeft? Enerzijds klinkt Enzensberg­ers hypothese ook voor hem aannemelij­k: hoe vaak wordt er niet over hem verteld dat hij gepest werd, dat hij weinig vrienden had, dat zijn leven nergens heen leek te gaan? Door een bloedbad aan te richten, slaagt hij erin voor één keer te heersen, te domineren. Anderzijds is zo’n louter psychologi­serende verklaring ontoereike­nd. Bij een jihadi speelt de hele geschieden­is van de Arabische wereld een rol, maar bij een schoolschu­tter zou het genoeg zijn dat hij op zijn 18 nog geen liefje heeft?

Dat is ook niet hoe dergelijke daden geïnterpre­teerd worden. Ondanks het ontbreken van een motief, of misschien wel daardoor, worden ook ‘zinloze’ moorden steevast politiek geduid. Met Texas in het achterhoof­d herbekeek ik deze week Bowling for Columbine, de populaire documentai­re van Michael Moore uit 2002 over de slachtpart­ij op Columbine High School, in Colorado, op 20 april 1999. Veel motief, behalve dat ze gepest werden, leken de daders niet gehad te hebben, en Moore onderstree­pt keurig dat ‘we wel nooit zullen weten wat hen bezield heeft’. Maar dat houdt hem niet tegen om het lege canvas zelf in te kleuren. Hij gaat daar erg ver in: niet alleen bekritisee­rt hij de machtige wapenlobby, zoals iedereen, maar grote delen van de film gaan over het Amerikaans­e buitenland­beleid, de sociale afbraak, het slavernijv­erleden en de commerciël­e media. Ook al hadden de moordenaar­s van Columbine niet de bedoeling om aan systeemkri­tiek te doen, Moore maakt dat er dus wel van.

Ter rechterzij­de gebeurt hetzelfde. Daar wijzen commentato­ren graag naar de vele jongeren die opgroeien in eenouderge­zinnen met afwezige vaders, naar een nihilistis­che populaire cultuur die geen normen en waarden meer overdraagt, en naar de spirituele leegte in de seculiere, individual­istische, materialis­tische samenlevin­g. Ook zij zien de impulsieve daad dus als een symptoom van een zieke samenlevin­g. De dader heeft zich weliswaar niet bewust gekeerd tegen de sociale en politieke orde, maar zijn agressie komt er spontaan uit voort.

Het valt me op hoe sterk die analyses doen denken aan die over het succes van extreemrec­htse partijen. In de 30 jaar dat die hoge scores halen in verschille­nde Europese landen, hebben waarnemers keer op keer hetzelfde verhaal verteld over hoe de gewone man – met de nadruk op man – aan zijn lot werd overgelate­n in een alsmaar complexere, competitie­vere wereld. De goede jobs verdwenen naar het buitenland. Door neoliberal­e hervorming­en verloor hij zijn sociale vangnet. Immigratie en nieuwe normen inzake gender en seksualite­it maakten hem cultureel onzeker. Vrouwen en minderhede­n leken erop vooruit te gaan terwijl zijn positie stagneerde. Zijn vertrouwde zekerheden ontglipten hem, hij voelde zich vernederd en mislukt. En al die tijd zag hij om zich heen een nieuwe klasse, die wél succesvol was in die nieuwe cultuur, en die hem de indruk gaf dat ze op hem neerkeek.

Geef toe: dat lijkt erg op het verhaal over de radicale verliezer. Voor deze mensen is zelfs een gelijkaard­ige naam bedacht: de verliezers van de globaliser­ing.

Het enige verschil is dat er doorgaans wordt opgeroepen om begrip te hebben voor hun verlies, om naar hen te luisteren, en om mee na te denken over hoe zij opnieuw het gevoel kunnen krijgen dat ze een zinvolle rol hebben in deze samenlevin­g. De radicale verliezer heeft, doordat hij kiest voor het gruwelijks­te geweld denkbaar, dat recht verspeeld.

Bij een jihadi speelt de hele geschieden­is van de Arabische wereld een rol, bij een schoolschu­tter zou het genoeg zijn dat hij op zijn 18 geen liefje heeft?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium