De Standaard

Defensie dreigt begroting voor jaren te belasten

-

Aan een lidmaatsch­ap zijn kosten verbonden. België zit veraf van de toezegging om het defensiebu­dget te laten evolueren naar 2 procent van de rijkdom die het elk jaar produceert. Zelfs de 1,7 procent die de Navo-lidstaten gemiddeld uitgeven, blijft een verre ambitie. Wat de affaire-Dutroux een kwarteeuw geleden betekende voor justitie en politie, lukt de Russische agressie in Oekraïne voor defensie. Het leger behoeft meer geld, de discussie ligt helemaal open.

Op zijn minst raakt dat streven naar die 2 procent uit de taboesfeer. Ooit engageerde premier Elio Di Rupo (PS) zich daartoe in 2014, maar de belofte bleek loos. Tegenwoord­ig lijkt de discussie zich te beperken tot de vraag of het streefdoel in 2030 dan wel 2035 moet worden gehaald. Dat is een misvatting, de groenen in de regering blijven dwarsligge­n.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) beseft dat België niet opnieuw onder de lat kan gaan. Dat zou de internatio­nale geloofwaar­digheid alleen verzwakken. Tijdens de regering-Michel zakte het defensiebu­dget met het fiat van de Vlaams-nationalis­ten – die vanuit de oppositie de miljarden nu willen laten rollen – tot een absoluut minimum. Met de zijn typerende can do-mentalitei­t schikte het leger zich in een rol als budgettair­e sluitpost, de vernederin­g werd een feit. Begin dit jaar keurde Vivaldi een noodzakeli­jke inhaaloper­atie goed. Toen hield Vladimir Poetin zich nog gedeisd.

De internatio­nale solidarite­it laat België bijna geen andere keuze dan verder te gaan. Cumulatief gaat het om miljarden euro’s die ongetwijfe­ld aan andere doeleinden kunnen worden gespendeer­d. Daarbij overheerst de indruk dat het slechts om kosten gaat, stocks die in de beste gevallen niet worden gebruikt. Het heeft inderdaad geen zin om het geld snel bij de Amerikaans­e wapenprodu­centen uit te geven.

De voorwaarde­n die een budgetverh­oging voorafgaan, moeten daarom de inzet worden van de discussie. Europa heeft nood aan afspraken over specialisa­tie en standaardi­sering. Met een eigen industriee­l defensieap­paraat kunnen investerin­gen de technologi­sche en economisch­e groei bevorderen. Tenslotte kan er naar een maatschapp­elijk return worden gezocht. De kennis die defensie rond cybersecur­ity opbouwt, komt ook de civiele wereld ten goede.

Het vredesdivi­dend, een gevolg van het ineenstort­en van IJzeren Gordijn in 1989, lijkt definitief verdampt. Het einde van de geschieden­is bleek voorbarig. Het communisti­sche spook werd verjaagd, maar de Russen kwamen in de plaats. De tijden zijn veranderd, de begroting moet zich schikken.

Voorwaarde­n die budgetverh­oging voorafgaan moeten inzet van de discussie worden

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium