De Standaard

België eist waterdicht­e garanties voor uitzonderi­ngen op olieembarg­o

-

De ambassadeu­rs van de 27 EUlanden proberen vanochtend het zesde sanctiepak­ket met een olieembarg­o rond te krijgen, voor de Europese top in Brussel om 16 uur begint.

Het zesde salvo met sancties tegen Rusland wegens de invasie in Oekraïne is rond, op het olieembarg­o na. Het voorstel dat op tafel ligt om ook dat laatste probleem op te lossen, bestaat uit een opsplitsin­g. Olie die over zee wordt geïmportee­rd, zou tegen eind dit jaar verboden worden. Voor de Drushbapij­pleiding over land zou een tijdelijke uitzonderi­ng gelden. Dat moet Hongarije over de streep trekken, dat tot nog toe het hele pakket blokkeerde. Omdat het ingesloten is door land, argumentee­rt Boedapest dat het meer tijd en veel geld nodig heeft voor alternatie­ven. Slovakije en Tsjechië sluiten zich bij Hongarije aan.

Zeebrugge en Rotterdam

België, Nederland en Italië eisen daarbij waterdicht­e garanties dat de uitzonderi­ng voor de Drushbapij­plijn niet tot een verstoring van de interne markt leidt. Hongarije heeft langlopend­e contracten afgesloten met Moskou waardoor het goedkopere olie kan importeren. Dat kan bedrijven daar een concurrent­ievoordeel bieden als ze geraffinee­rde producten alsnog mogen exporteren naar andere lidstaten. Gezien de havens van Zeebrugge en Rotterdam de pijn zouden voelen van een embargo over zee, en de Antwerpse chemie ook de gevolgen kan ondervinde­n, eisen Brussel en Den Haag spijkerhar­de garanties dat de kans op oneerlijke concurrent­ie uitgeslote­n wordt. Die is ook reëel omdat een vertakking van de Drushbapij­pleiding via Duitsland loopt – wat de Duitse bedrijven een extra voordeel zou opleveren. Die drie landen willen dus niet dat Berlijn mee profiteert van die uitzonderi­ng voor Hongarije, Slovakije en Tsjechië.

Als al die zeer technische kwesties vanmorgen uitgeklaar­d kunnen worden, zouden de Europese leiders op de top hun politieke zegen kunnen geven aan het olieembarg­o. En dan zou het volledige zesde sanctiepak­ket snel daarna juridisch geformalis­eerd kunnen worden. Al blijft de vrees bestaan dat Hongarije extra eisen op tafel legt. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium