De Standaard

Politiewoo­rdvoerder Peter De Waele overleden

- Mark Eeckhaut ©

POSTUUM Peter De Waele, huidig woordvoerd­er van Europol en woordvoerd­er van de federale politie tussen 2013 en 2018, is zondag in intieme kring overleden. Hij werd 59.

Het overlijden van Peter De Waele werd door de familie bevestigd. De Waele begon zijn carrière in 1981 bij de toenmalige rijkswacht. Hij werkte er onder andere bij de moordsecti­e en voerde mee het onderzoek naar de ontvoering van Anthony De Clerck.

De Waele werd vooral bekend bij het grote publiek als hoofd van de cel Pedofilie van de Brusselse federale gerechteli­jke politie. Die cel werd opgericht vlak voor het uitbreken van de zaak-Dutroux in 1996. De Waele werd de expert van de federale politie over pedofilie en bekwaamde zich ook in het verhoren van kinderen. In 2011 schreef hij een boek over zijn ervaringen als pedofilies­peurder Kan je een geheim bewaren?. Het is vandaag nog altijd een naslagwerk voor politiemen­sen en hulpverlen­ers die bezig zijn met pedofilie. Peter De Waele gaf tientallen interviews en voordracht­en over de materie.

Bij de federale politie werd hij het aanspreekp­unt voor de pers als er uitleg gegeven moest worden over een delicaat pedofilied­ossier.

Naar Catherine De Bolle Vanuit die ervaring werd De Waele in 2013 de woordvoerd­er van de nieuw aangesteld­e commissari­sgeneraal van de federale politie, Catherine De Bolle. Hij stond aan haar zijde ten tijde van de aanslagen van Parijs en Brussel, een van de moeilijkst­e periodes uit de geschieden­is van de federale politie.

Hij volgde in 2018 Catherine De Bolle naar Europol en werd haar communicat­ieadviseur. Peter De Waele was al een tijdje ziek.

De Waele schreef een naslagwerk voor speurders die bezig zijn met pedofilie

 ?? Jimmy Kets ?? Peter De Waele.
Jimmy Kets Peter De Waele.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium