De Standaard

Demir wil gebruik van pesticiden halveren tegen 2030

Wie aan bestuiving denkt, denkt in de eerste plaats aan honingbije­n. Veel belangrijk­er hiervoor zijn wilde bijen, hommels, zweefvlieg­en en vlinders. Minister Zuhal Demir (N-VA) wil ze redden.

- ©

Er zijn 381 soorten wilde bijen in Vlaanderen, 300 soorten zweefvlieg­jes, 75 soorten dagvlinder­s en zo’n 750 soorten grote nachtvlind­ers. Sommige zijn zeer kieskeurig, zoals de klokjesbij­en, die alleen foerageren op planten uit het geslacht campanula. Andere doen zich te goed aan de nectar van meerdere soorten bloemen. Op paardenblo­emen werden ruim 107 bijensoort­en waargenome­n.

Bij de aftrap van de Week van de Bij, zondag in Kessel, stelde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) het eerste Vlaamse actieplan voor wilde bestuivers voor. ‘Te weinig mensen weten dat bestuivers het overal in de wereld moeilijk hebben, ook bij ons in Vlaanderen’, zegt Demir.

‘Van wilde bijen die in ons land voorkomen, is maar liefst 32,8 procent bedreigd en 11,8 procent uitgestorv­en. Met alle gevolgen van dien: 62 procent van de wilde bloemen kent al een terugval door te weinig bestuiving en ook onze voedselpro­ductie dreigt er onder te leiden. Zonder bestuivers geen groenten op ons bord en geen lekkers in de fruitschaa­l.’

Spoorrails

Met dit actieplan schaart de Vlaamse overheid zich voor het eerst achter de Europese doelstelli­ng van de Green Deal om tegen 2030 het gebruik van pesticiden te halveren.

Minister Demir voorziet een drietrapsp­lan: voorkomen komt eerst, gevolgd door biologisch­e alternatie­ven zoeken, en tenslotte heel gericht pesticide gebruiken als het niet anders kan.

‘De grootste verbruiker van pesticiden in Vlaanderen is Infrabel, dat ze inzet om het overwoeker­en van de rails te voorkomen. Infrabel hanteerde tot nog toe het argument van de veiligheid’, zegt Demirs woordvoerd­er Andy Pieters. ‘Maar we zien mogelijke alternatie­ven en er is hierover overleg

Zuhal Demir (NVA) gaande met federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet.’

Een ander voorbeeld: ‘De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) wil breder inzetten op een alternatie­ve bestrijdin­g van de eikenproce­ssierups, waarvoor vooral in Limburg en de Kempen pesticiden worden ingezet. Er loopt een testcase met een keversoort, die positief is gebleken.’

Demir wil voor het eerst ook slecht bermbeheer aanpakken. Veel lokale besturen passen het bermdecree­t goed toe, maar een aantal doet dat nog altijd niet. Ook zij zullen op de juiste momenten in het jaar, en gefaseerd, moeten leren maaien.

De Vlaamse Landmaatsc­happij pakt uit met een houtkanten­plan voor landschaps­gebieden. In de nabije toekomst zal het verplicht worden om kleine en nuttige landschaps­elementen te compensere­n als men ze weghaalt bij een herinricht­ing van een landbouwge­bied.

Bestuivers­eilanden

Om de nuttige diertjes nog meer ruimte te geven, krijgt Natuurpunt de opdracht om in elke provincie twee wildebijen­reservaten aan te leggen en die komen er ook op de mijnterril­s in Limburg.

In de stedelijke gebieden wordt ingezet op ‘bestuivers­eilanden’. Het nieuwe concept ‘tijdelijke natuur’ maakt het mogelijk dat er

‘Te weinig mensen weten dat bestuivers het overal in de wereld moeilijk hebben, ook bij ons in Vlaanderen’

Vlaams minister van Omgeving

 ?? DSbeeldmon­tage/Zoonar/Robert Bieder ?? Zonder bestuivers, zoals de heivlinder, het gentiaanbl­auwtje, de grote klokjesbij en de hommel, geen lekkers op ons bord.
DSbeeldmon­tage/Zoonar/Robert Bieder Zonder bestuivers, zoals de heivlinder, het gentiaanbl­auwtje, de grote klokjesbij en de hommel, geen lekkers op ons bord.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium