De Standaard

Hof van Cassatie fluit De Wever terug over verplichte rijcursus voor overtreder­s

- Veerle Beel

HANDHAVING De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) mag bestuurder­s die de straten onveilig maken geen verplichte rijcursus opleggen.

In de strijd tegen roekeloos rijgedrag gaat de Antwerpse politie steeds vaker over tot inbeslagna­me van voertuigen. Wie 100 km per uur rijdt in een zone 30, riskeert onmiddelli­jke inbeslagna­me van zijn voertuig voor veertien dagen. Die maatregel is wettelijk. Maar dat de Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever de teruggave van de inbeslag genomen voertuigen afhankelij­k maakt van de betaling van takelkoste­n en het volgen van een rijcursus gaat volgens het Hof van Cassatie te ver. Door overtreder­s een cursus op te leggen, zou De Wever bestraffen­d optreden. Dat is de bevoegdhei­d van een rechter, klinkt het.

Het Hof uitte zijn kritiek in een arrest dat leidde tot de vernietigi­ng van een uitspraak van de correction­ele rechtbank van Antwerpen. Die had rekening gehouden met de straf die de burgemeest­er al aan de overtreder had opgelegd. Dat had de correction­ele rechter volgens het Hof niet mogen doen, omdat de burgemeest­er geen rechter is.

‘Als dit arrest betekent dat wegpiraten niet verplicht kunnen worden om een cursus te volgen voor

Bart De Wever aleer ze hun voertuig terugkrijg­en, dan is dat betreurens­waardig’, reageert De Wever. ‘We spreken hier over “kadeeën” die tegen 100 per uur door fietsstrat­en vlammen.’

‘Al jaren pleit ik voor een ruimere wettelijke basis voor bestuurlij­ke handhaving. We hebben in Antwerpen bewezen dat we dat instrument op een ernstige manier proberen in te zetten om er criminalit­eit en overlast een halt mee toe te roepen. We boekten al grote successen in de strijd tegen uitbuiting en mensenhand­el. Uiteraard ontmoeten we juridische tegenstand, en dan blijkt helaas soms dat de wet ons onvoldoend­e basis geeft.’

Of Antwerpen zijn aanpak zal veranderen, staat nog niet vast. De stad wacht op een uitspraak van de Raad van State. De auditeur zou een advies hebben gegeven dat voor de stad wel gunstig is.

‘We spreken hier over kadeeën die tegen 100 per uur door fietsstrat­en vlammen’

Burgemeest­er Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium