De Standaard

Strengere wapenwet na drama in Uvalde? Texas is Florida niet

Niemand gelooft in een nationaal akkoord over meer wapencontr­ole. Alleen op staatsnive­au is vooruitgan­g mogelijk. Toen Florida in 2018 zo zwaar geraakt werd, maakten zelfs Republikei­nen er een bocht, maar dat lukt niet overal.

- © ©

‘We hebben veranderin­g nodig’, riepen rouwende familieled­en naar Joe en Jill Biden, toen die gisteren het Texaanse Uvalde bezochten en bloemen neerlegden voor de 21 dodelijke slachtoffe­rs.

De Bidens troostten en legden hun handen op de foto’s van de gestorven kinderen, maar legden geen verklaring­en af. Zaterdag riep vicepresid­ent Kamala Harris op om op zijn minst de verkoop van machinegew­eren aan privéperso­nen te stoppen. Op het congres van de National Rifle Associatio­n in Houston klonk vrijdag een heel ander geluid. Republikei­nse toppers als Donald Trump en Ted Cruz recycleerd­en er de oude boodschap: niet wapens maar gekke schutters zijn het probleem, en die houd je alleen tegen door het personeel op scholen te bewapenen: méér wapens dus!

Er heerst daarom scepticism­e in Washington of er ooit wél 60 op 100 senatoren voor meer regulering zullen stemmen. Gisteren publiceerd­e de Washington Post een oproep van een vereniging van schooldire­cteuren: ‘Wij smeken u, doe iets!’ Maar dat er daardoor iets gebeurt, lijkt ijdele hoop.

Red flag-wet?

Er is wel een werkgroep gevormd met leden van beide partijen, maar daar wordt weinig van verwacht. Misschien komt er een federaal fonds dat staten aanmoedigt ‘red flag’-wetten te stemmen, waardoor sneller kan worden ingegrepen tegen potentieel gevaarlijk­e mensen die verontrust­ende boodschapp­en posten op sociale media. Maar geen verbod op machinegew­eren of behoorlijk­e controle van de achtergron­d van kopers: de maatregele­n waarnaar volgens peilingen een grote meerderhei­d van de Amerikanen snakt.

Jared Moskowitz

En dus moet vooruitgan­g andermaal komen van staten met een Democratis­che meerderhei­d. Onder meer New York en New Jersey willen de minimumlee­ftijd om vuurwapens te kopen optrekken, en slachtoffe­rs van wapengewel­d de kans bieden schadeverg­oeding te eisen van wapenfabri­kanten.

Veel aandacht is er voor gouverneur Gavin Newsom van Californië. Toen Texas vorige herfst een omstreden wet aannam waarbij premies worden uitgeloofd aan wie informatie heeft over een illegale abortus, reageerde Newsom dat die methode ook voor andere doelen kan gebruikt worden – bijvoorbee­ld om inbreuken tegen de wapenwetge­ving te beteugelen. Dat staat nu in een nieuw wetsontwer­p in Californië. De tweedeling tussen progressie­ve en conservati­eve staten blijft groeien.

De kans bestaat dat het Supreme Court (sinds de drie benoeminge­n door Donald Trump rechtser dan ooit) het recht op vrije wapendrach­t wil betonneren, en lokale wapencontr­ole-wetten zal verbieden. Maar zéker is het niet dat het Hof na het verbod op abortus opnieuw zo vierkant tegen de maatschapp­elijke stroom in durft te roeien. En dus hebben wapenwette­n op staatsnive­au wel degelijk zin.

Eén keer werd zelfs in een staat met een Republikei­nse meerderhei­d flink terreinwin­st geboekt: in Florida. De Sunshine State werd vroeger weleens de Gunshine State genoemd, tot in 2018 op een middelbare school in Parkland 17 tieners werden vermoord. Overlevend­e klasgenote­n zetten een indrukwekk­ende protestbew­eging op het getouw, de March for Our Lives. Het engagement van die sympathiek­e, herkenbare jongelinge­n had een unieke impact.

Drie weken na het drama onderteken­de de Republikei­nse gouverneur een wet die de verkoop van vuurwapens aan jonge mensen verbood, een wachttijd van drie dagen invoerde om een geweer te kopen en de overheid het recht gaf vuurwapens in beslag te nemen als mensen een publiek risico lijken. Ondanks zware druk van de NRA, die ‘overlopers’ bedreigde.

Jared Moskowitz, een overlever van Parkland die zelf in de politiek ging, zegt in de Washington Post: ‘Ik geloofde nooit dat de Republikei­nen het zouden aandurven die banvloeken van de NRA te trotseren. Maar het gebeurde toch.’

De NRA verlaagde zijn beoordelin­g van de ‘verraders’ drastisch, en toch werden die bij de volgende verkiezing­en niet afgestraft. De wapenlobby werd verslagen.

Uit reacties van Republikei­nen op het drama in Uvalde blijkt echter dat een ommezwaai op nationaal niveau niet zal gebeuren. Maar misschien wel in één of meerdere andere staten met een Republikei­ns bestuur?

Tombola met geweer Newton in Connecticu­t en Parkland in Florida werden na de vreselijke drama’s daar centra van activisme voor strengere wapenwetge­ving. Waarom Uvalde dan niet?

Texas is Florida niet. Uvalde is een stadje met 15.000 inwoners, in een streek waar veel gejaagd wordt, waar het doodnormaa­l is dat de hoofdprijs bij een schooltomb­ola een geweer is. De impact van 19 dode kinderen zal intens zijn, maar is die voldoende voor een mentalitei­tswijzigin­g in de staat?

Gouverneur Greg Abbott zegde af als spreker op het NRA-congres, maar blijft wel de man die zijn staat uitriep tot ‘vrijhaven voor de wapenrecht­en’. Van massale betogingen zoals in Newton in 2012 of in Parkland in 2018 is ook geen sprake. Het opvallends­te protest kwam van Beto O’Rourke, de Democraat die Abbott uitdaagt voor het gouverneur­schap: O’Rourke protesteer­de luidkeels op Abbotts persconfer­entie, maar het bleef een eenmansact­ie.

Chris Murphy, een Democratis­ch congreslid uit Newton, roept op tot een ‘volksopsta­nd’ tegen de wapencultu­ur. Het zSiteetver­nnDoegFnoi­ert naar uit dat die er snel zal komen.

‘Ik geloofde nooit dat Republikei­nen zouden durven de banvloeken van de wapenlobby te trotseren. Tot het gebeurde’

Overlevend­e van het drama in Parkland, Florida

 ?? Epaefe ?? Klasgenote­n van gedode leerlingen in Parkland, Florida, wisten een strengere wapenwet af te dwingen.
Epaefe Klasgenote­n van gedode leerlingen in Parkland, Florida, wisten een strengere wapenwet af te dwingen.
 ?? Ap ?? In Uvalde, een stad met 15.000 inwoners, protestere­n mensen tegen wapens. Hun impact lijkt klein te blijven.
Ap In Uvalde, een stad met 15.000 inwoners, protestere­n mensen tegen wapens. Hun impact lijkt klein te blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium