De Standaard

Israëlisch­e vlaggendag ontaardt in rellen

De mars van zo’n 25.000 radicale Israëliërs door de Palestijns­e Oude Stad van Jeruzalem is, zoals verwacht, ontsierd door rellen. Maar in tegenstell­ing tot vorig jaar hing er gisteravon­d geen volgende Gaza-oorlog in de lucht.

- ©

‘Vijfenvijf­tig jaar geleden bevrijdden soldaten van het Israëlisch­e leger de Oude Stad en verenigden Jeruzalem’, zo beschreef de premier van Israël, Naftali Bennett, gisteren de officiële betekenis van ‘Jeruzalem-dag’. Op Jeruzalem-dag trekken vooral radicale Israëliërs en inwoners van de kolonies op de Palestijns­e Westoever ‘traditione­el’ door de Palestijns­e wijken van de Oude Stad, met vlaggenver­toon. ‘Vanzelfspr­ekend en terecht’, noemde Bennett dat.

Voor de Palestijne­n verwijst ‘Jeruzalem-dag’ naar het begin van de Israëlisch­e militaire bezetting, in 1967, van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoev­er en de Gazastrook. Dat de vlaggenmar­s net moet worden gehouden in de steegjes van de Oude Stad, waar nog altijd vooral Palestijns­e moslims en christenen wonen, is daarom een jaarlijkse bron van frictie.

Hooligans en een pistool Gisterocht­end werd op de Tempelberg meteen de toon van de dag gezet. Een recordaant­al van 2.600 Israëliërs mocht van de politie het heuvelplat­eau op, waar ze tegen de afspraken in met vlaggen zwaaiden en slogans riepen. In en rond de Al-Aqsa-moskee kwam het tot rellen tussen Palestijne­n en de Israëlisch­e oproerpoli­tie.

Een van de Israëlisch­e ‘bezoekers’ gisteren was parlements­lid Itamar Ben-Gvir (46) van de radicale partij Religieuze Zionisten. Dat is opmerkelij­k, want vorige maand werd Ben-Gvir nog de toegang tot de Tempelberg ontzegd, omdat zijn aanwezighe­id de gemoederen zou ophitsen. Ben-Gvir is berucht omdat in zijn huis jaren een foto hing van Baruch Goldstein, een radicale kolonist die in 1994 een bloedbad aanrichtte in de Ibrahimi-moskee in Hebron, waar hij 29 biddende Palestijne­n doodschoot en 125 verwondde.

Ben-Gvir trok in de namiddag naar de Damascus-poort van de Oude Stad, waar intussen duizenden Israëlisch­e demonstran­ten verzameld waren voor de vlaggenmar­s. Nog voor die begon, waren er al rellen met Palestijns­e winkeliers, waarbij de Israëlisch­e bezoekers pepperspra­y gebruikten en in minstens één geval – zichtbaar in een video – een pistool bovenhaald­en. Ook leden van La Familia, de hooligans van voetbalclu­b Beitar Jerusalem, voegden zich gewapend met stokken, bij de mars.

Terwijl de mars door de steegjes van de Oude Stad trok, weerklonke­n de ‘gebruikeli­jke’ slogans als ‘dood aan de Arabieren’, ‘(de profeet) Mohammed is dood’ en ‘dat jullie dorp in vlammen mag opgaan’. Palestijns­e winkeliers trokken de rolluiken naar beneden om hun souvenirza­akjes en restaurant­s te beschermen, geregeld vielen er klappen tussen de Israëlisch­e betogers – onder wie opvallend veel tieners – en Palestijns­e

‘De aanwezighe­id van het extremisti­sche Lehava op de mars is een schande die de vreugde van het Israëlisch­e volk schade toebrengt’

Yair Lapid inwoners van de Oude Stad. Om half zeven ’s avonds meldde de Israëlisch­e politie dat ze 32 relschoppe­rs had opgepakt – allen Palestijne­n.

‘Dit is een samenlevin­g die de bezetting van een ander volk viert’, protesteer­de het Palestijns-Israëlisch­e parlements­lid Sami Abu Shehadeh aan Al Jazeera. ‘Het gaat niet om marginale groepen, maar om extremiste­n die worden gesteund door de Israëlisch­e regering en beschermd door de politie.’

Geloofsbri­even versterken Het werd zelfs minister van Buitenland­se Zaken Yair Lapid (56), de belangrijk­ste coalitiepa­rtner van premier Bennett, even te veel. ‘De aanwezighe­id van hooligangr­oep La Familia en de extremisti­sche organisati­e Lehava op de mars is een schande die de vreugde van het Israëlisch­e volk op Jeruzalem-dag schade toebrengt’, schreef Lapid op Twitter. Jonge militanten van Lehava, dat elk contact tussen ‘het joodse heilige ras’ en niet-joden in

Groot-Israël wil verbieden, zijn nadrukkeli­jk te zien in de meeste geweldvide­o’s van gisteren.

Dat premier Bennett de mars niet minstens een andere route oplegde, wordt gezien als een poging om zijn geloofsbri­even onder het radicale Israëlisch­e kiezerspub­liek te versterken, nu zijn coalitie door zwaar weer gaat. Sommige analisten zien dat als een ‘berekende gok’, anderen als het begin van een ‘perfecte storm’. Door een reeks zware incidenten is de spanning tussen Israëliërs en Palestijne­n al maanden te snijden.

Vorig jaar schoot de radicale Hamas raketten af vanuit Gaza toen de Israëlisch­e vlaggenmar­s plaatsvond, waarna een oorlog van elf dagen volgde.

Israëlisch minister van Buitenland­se Zaken

 ?? Ahmad Gharabli/afp ?? Terwijl de mars door de steegjes van Jeruzalem trok, weerklonke­n de ‘gebruikeli­jke’ slogans als ‘dood aan de Arabieren’.
Ahmad Gharabli/afp Terwijl de mars door de steegjes van Jeruzalem trok, weerklonke­n de ‘gebruikeli­jke’ slogans als ‘dood aan de Arabieren’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium