De Standaard

Zeker 35 doden door overstromi­ngen Brazilië

- Jorn De Cock Rein Wieringa

HEVIGE REGENVAL Op sommige plekken is in een etmaal meer dan 200 millimeter regen gevallen. Meer dan 750 mensen moesten hun huis uit.

Na overstromi­ngen door hevige regen in de Braziliaan­se deelstaat Pernambuco zijn zeker 35 mensen om het leven gekomen. Dat melden Braziliaan­se media. Op zaterdag alleen al zouden er 30 doden gevallen zijn rondom de kuststad Recife. Meer dan 750 mensen moesten tot nu toe hun huis uit volgens officiële cijfers, volgens de media ligt dat aantal zelfs boven de 1.300.

De Braziliaan­se president Jair

Bolsonaro uit op Twitter zijn medeleven: ‘Het is een moeilijke tijd voor iedereen.’ In het rampgebied in het noordooste­n van Brazilië is het leger ingezet, schrijft hij, en het equivalent van 200 miljoen euro is beschikbaa­r voor noodhulp.

Vastgeklam­pt aan gevel

Op sommige plekken is in een etmaal meer dan 200 millimeter regen gevallen. In recente videobeeld­en uit Pernambuco is te zien dat mensen zich aan een gevel vastklampe­n terwijl water met puin door de straat stroomt. Op andere plaatsen staan straten blank en storten huizen in vanwege aardversch­uivingen.

Zware regenval komt vaker voor in Brazilië. In 2011 vielen er honderden doden door overstromi­ngen en aardversch­uivingen. Momenteel volgen de hevige overstromi­ngen elkaar in rap tempo op: volgens Reuters is dit de vierde keer in Brazilië in vijf maanden. Wetenschap­pers verwachten dat klimaatver­andering meer extreem weer als gevolg heeft.

De komende dagen blijft het regenen in de regio rond Recife. De Braziliaan­se burgerbesc­herming heeft een overstromi­ngswaarsch­uwing gegeven voor het kustgebied in drie deelstaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium