De Standaard

Dijon, waar de Fransen snel de laatste mosterd halen

Frankrijk kampt met een mosterdtek­ort. De extreme hitte in Canada, de oorlog in Oekraïne en pesticider­egels in eigen land leiden nu tot paniek in de Bourgondis­che mosterdsta­d Dijon.

- Jolien De Bouw Dijon, Frankrijk © ©

‘Nog twee potten voor mamie en dan heb ik mosterd voor iedereen.’ In het winkeltje van Edmond Fallot heeft Clémence Meyer een indrukwekk­ende voorraad van de smaakmaker ingeslagen. Met de twaalf potten in haar mand komt een doorsnee mens jaren toe. Een Fransman misschien iets minder lang, want gemiddeld eet die er jaarlijks 1 kilo van.

‘Dat is niet allemaal voor mij’, stelt Clémence gerust. ‘Mijn ouders, die elders in Frankrijk wonen, vinden geen mosterd meer in de winkel. Dus vroegen ze me om een voorraad in te slaan, hier in Dijon. De rest van de familie heeft ook een bestelling doorgegeve­n.’

In de supermarkt verderop blijkt dat de ouders van Clémence niet overdrijve­n. Na de lege rekken in het olierayon, is het nu de beurt aan de mosterd. ‘Ce produit est en rupture de stock’, excuseert een bordje het gapende gat. De Dijonnais kunnen alleen nog kiezen tussen romige mosterd uit Orléans en mosterd met augurk, ook uit Orléans. Maar dat is voor de Bourgondië­rs als vloeken in de kerk.

Mosterd bij elke maaltijd

Een kleine steekproef leert dat ook supermarkt­en elders in het land met lege mosterdrek­ken kampen. Die schaarste heeft verschille­nde oorzaken. In Canada, waar zo’n 80 procent van het bruine mosterdzaa­d (de basis voor de ‘dijonnaise’) wordt geteeld, was de oogst rampzalig door extreme hitte en droogte. Producente­n zouden dat deels kunnen opvangen door de oogst uit Rusland en Oekraïne, maar dat is door de oorlog geen optie. En in Frankrijk zelf staat de teelt nog in de kinderscho­enen.

‘Drie van de vier productiel­ijnen liggen stil’, zegt Luc Vandermaes­en van mosterdmak­er Reine de Dijon. ‘Ook de prijzen van het zwarte mosterdzaa­d dat we nodig hebben zijn verdubbeld en er is niet genoeg.’ Reine de Dijon is een van de drie industriël­e mosterdmak­ers van de stad. Ze kampen allemaal met hetzelfde probleem. Wie dus in de winkel nog mosterd vindt, moet er flink meer voor neertellen. De prijs is in een jaar met 9 procent gestegen. De stijgende prijs van glazen bokalen en metalen deksels doen er een schepje bovenop.

De winkel van Edmond Fallot, in het historisch­e hart van Dijon, is wel nog tot aan het plafond gevuld met potten. Mosterd met cassis, peperkoek, dragon, pinot noir, cacao of Piment d’Espelette. Het is een kleurig festijn. ‘We zijn de laatste artisanale mosterdmak­er hier. Ons grote voordeel is dat we vooral lokaal mosterdzaa­d gebruiken’, vertelt verkoopste­r Julie, terwijl ze Duitse toeristen bedient. ‘Er zijn al veel klanten komen hamsteren. Voor de schaar

Luc Vandermaes­en ste waren ze veel avontuurli­jker in hun keuze, nu neemt iedereen de klassieker­s.’

Dijon is al eeuwen de onbetwiste mosterdhoo­fdstad. In de streek werd houtskool gemaakt, waardoor de grond zich goed leende voor mosterdpla­nten. Bovendien bracht de wijnteelt er genoeg azijn én had de plaatselij­ke bourgeoisi­e genoeg geld om bij elke maaltijd vlees en dus mosterd te eten. De markt was er eeuwen zelfvoorzi­enend, maar met het verdwijnen van houtskool verdween ook het mosterdzaa­d uit Bourgondië. Men ging zich bevoorrade­n in andere regio’s, maar ook daar verdween de onrendabel­e mosterdtee­lt richting buitenland.

Eigen kweek onder druk

Een aantal makers, onder wie de familie Fallot, sloeg een paar jaar geleden de handen ineen om Bourgondis­che boeren te overtuigen opnieuw mosterdzaa­d te planten. Ondertusse­n staan de knalgele bloemen op ruim 5.000 hectare Bourgondis­che akkers in bloei. Ze riepen een nieuw streekprod­uct in het leven: Moutarde de Bourgogne. Terwijl Dijon-mosterd ondertusse­n gemaakt wordt van België over Amerika tot

Japan, moet Bourgognem­osterd ter plaatse gemaakt worden met een strikt recept van mosterdzaa­d uit Bourgondië en Bourgognew­ijn.

‘Dat is nu onze redding’, zegt Julie, terwijl ze met een potje lokaal mosterdzaa­d schudt. Als artisanale maker gebruikt Edmond Fallot uitsluiten­d Frans mosterdzaa­d. Ook Unilever doet met merken Maille en Amora mee aan de herlokalis­atie van teelt naar de regio, al gebruiken zij nog voornameli­jk buitenland­se zaden.

Maar ook de Franse teelt staat onder druk. De oogst is er dit jaar amper de helft van wat de vereniging van Bourgondis­che mosterdzaa­dproducent­en had verwacht. Dat komt door een natte herfst en zeer koude dagen begin april. En er zijn kleine kevertjes die zich graag tegoed doen aan de mosterdpla­nten, waartegen de landbouwer­s sinds het Franse verbod uit 2019 geen insecticid­e meer mogen spuiten. ‘Veel landbouwer­s komen in de verleiding om zonnebloem­en te telen’, zegt Vandermaes­en. ‘Wie dat al deed, heeft daar nu geen spijt van! Waarom zou je het kwetsbaard­ere mosterdzaa­d kweken als er door de oorlog in Oekraïne een tekort aan makkelijke­r te telen zonnebloem­en is?’

Franse chefs delen intussen volop tips om de mosterdloz­e Fransen te helpen alsnog pit aan hun eten toe te voegen. De jonge Parijse chef Laurène Barjhoux tipt pesto van Oost-Indische kers voor bij aardappele­n of vlees en Mizuna (Japanse mosterdsla) in olie voor de vinaigrett­e. ‘Dat is toch niet hetzelfde’, vindt de geboren en getogen Bourgondië­r Julie. ‘Bij ons thuis stond er altijd een pot mosterd op tafel. Een gerecht zonder is niet compleet’, besluit ze nostalgisc­h.

‘Waarom zou je nog kwetsbaar mosterdzaa­d telen, als er door de oorlog in Oekraïne een tekort aan zonnebloem­en is?’

Mosterdmak­er Reine de Dijon

 ?? Magali Cohen, Hans Lucas ?? Franse chefs delen tips om de mosterdloz­e mensen te helpen. Maar ‘een gerecht zonder is niet compleet’.
Magali Cohen, Hans Lucas Franse chefs delen tips om de mosterdloz­e mensen te helpen. Maar ‘een gerecht zonder is niet compleet’.
 ?? Afp ?? Bij Reine de Dijon in Fleurey-sur-Ouche liggen drie van de vier productiel­ijnen stil.
Afp Bij Reine de Dijon in Fleurey-sur-Ouche liggen drie van de vier productiel­ijnen stil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium