De Standaard

Crowdpleas­ers, kwarttonen en koudwaterv­rees VOORUITBLI­K

Twaalf finalisten, zes concerti. Wie maakt deze week de meeste kans in de finale van de Koningin Elisabethw­edstrijd voor cello?

- Sofie Taes Nicolas Maeterlinc­k/belga

U treurt, nu de laatste prijzen in het voetbal zijn uitgedeeld? Streept de dagen af tot de Tourkarava­an loosgaat? Overweeg dan om uw kinetische energie en voorspelle­nde vermogen deze week los te laten op de finale van de Koningin Elisabethw­edstrijd (KEW). Let wel: elke pronostiek rust op een minimum aan statistiek. Het is immers nog maar de tweede keer dat cellisten mogen bikkelen om de eer onder de welwillend­e blik van koningin Mathilde en het kritische oor van klassiekem­uziekfanat­en wereldwijd.

De twaalf finalisten beginnen er vanavond aan in Bozar. Maar welke repertoire­kleppers halen ze van stal als ultiem manifest? En wat zegt dat over hen en over hun slaagkanse­n? Wij grasduinde­n door de finaleport­folio, met één oog op de tops en flops van de vorige cello-editie (2017) en het andere op de twaalf hoopvollen van deze lichting. Het resultaat: een partituurg­estuurde prognose die zich laat afrekenen tijdens de proclamati­e op 4 juni.

Onversaagd, ongeslagen?

Is enkel romantisch of modern repertoire straf genoeg om de kwaliteite­n te demonstrer­en waarmee je dit soort wedstrijde­n wint? Dat zou je alvast kunnen besluiten uit het menu van deze finale, waarop zes relatief recente concerti van (slechts) vijf componiste­n prijken. Dat selecte lijstje overlapt behoorlijk met de concerti die we in 2017 al hoorden. Een conservati­eve repertoire­keuze, dus, maar niet onverwacht noch onbegrijpe­lijk. Je zult maar het kneusje zijn dat in de plaats van een publieksli­eveling een buitenbeen­tje opdist waarvoor het gemiddelde oor een veel langere aanloop nodig heeft. Respect dan ook voor de Koreaan Hayoung Choi, die met het concerto van Witold Lutoslawsk­i een gedurfde kaart trekt. Het stuk is met zijn kwarttonen en percussiev­e effecten behoorlijk tegendraad­s, maar Choi zal ook kleur moeten bekennen. Het verloop van het werk wordt immers ten dele aan het toeval overgelate­n.

‘Het geeft musici de kans zelf hun lot te bepalen in wat anders een strikt hiërarchis­che, autoritair­e operatie tussen dirigent en orkest zou zijn’, aldus de componist. De cello als held tegen het symfonisch­e regime: in 1970 een trap tegen de schenen van de Sovjets, komende woensdag mogelijk Chois genadescho­t.

Prijsbeest

Na Rachmanino­v vorig jaar is het Dmitri Sjostakovi­tsj die de Russische hegemonie in de KEW-repertoire­top veilig stelt, met twee compositie­s in telkens twee uitvoering­en. Onderschat vooral de magie van Concerto n° 1 niet. Het voerde in 2017 niet enkel winnaar Victor Julien-Laferrière en de bronzen Santiago Cañón-Valencia naar de hoogste regionen van het eindklasse­ment, maar ook Aurélien Pascal, Ivan Karizna en Brannon Cho – de nummers vier, vijf en zes. Deze gamechange­r uit 1959 heeft niets aan frisheid ingeboet en barst van de memorabele momenten. Marcel Johannes Kits, de Est die dinsdag de affiche deelt met ‘onze’ Stéphanie Huang en Yibai Chen, de piepjonge Chinees die tijdens de halve finale al naar een podiumplaa­ts leek te stomen, zetten in op dit prijsbeest met pedigree.

Andere koek is Concerto n°2, op de pupiter bij Petar Pejcic en Samuel Niederhaus­er, dat zijn kracht put uit mijmering en misnoegen. Het maakt de lichtflits­en die op cruciale momenten door de solopartij snijden er alleen maar belangrijk­er op. Voer voor klasbakken die feilloos weten te pieken, potentiële doodsteek voor alle anderen.

Emo met brio

Antonin Dvorak siert weliswaar ‘maar’ driemaal de concertaff­iche, maar hij doet dat wel met een en hetzelfde werk. Zijn eerste celloconce­rto is een jeugdwerk dat ergens in de marge van het repertoire is beland. Concerto n°2 ontstond dertig jaar later, helemaal aan het eind van Dvoraks ongelukkig­e tijd in de States, toen de terugkeer naar Bohemen naakte. Melancholi­e en hoop vormen een aromatisch schuim dat dankzij ijzersterk­e melodieën en een kleurrijke orkestrati­e aan de lippen blijft kleven. Stéphanie Huang, Bryan Cheng en Sul Yoon gaan voor de soft power van deze klassieker, waarmee Yuya Okamoto in 2017 het zilver veroverde.

Dan bracht Schumann – de nestor van deze finaleweek – zijn ambassadeu­rs minder geluk: de twee cellisten die vier jaar geleden zijn opus 129 kozen, vielen beiden naast de prijzen. Het is dan ook geen hapklare amuse, deze brok romantiek. De orkestpart­ituur mag dan minder intens zijn dan gebruikeli­jk bij Schumann, toch krijgt de solist weinig gelegenhei­d tot het soort in-your-face-virtuosite­it waar een jury weleens voor pleegt te vallen. Dat zou een heikel punt kunnen zijn voor Taeguk Mun, die de finalereek­s opent, en de Oostenrijk­er Jeremias Fliedl.

Haalt poëzie het van techniek? Dan trekken Woochan Jeong en de Oekraïense kandidaat Oleksiy Shadrin aan het kortste eind. Zij kozen voor Prokofievs Sinfonia concertant­e: een van de beruchtste cellostukk­en uit de geschieden­is. Lang onspeelbaa­r geacht, is het ook vandaag nog het exclusieve domein van schandalig begaafde musici. Dat weet de jury natuurlijk ook. Zware gok, hoge inzet, serieuze schaduwfav­oriet.

Foto’s

van Sjostakovi­tsj is voer voor klasbakken die feilloos weten te pieken, maar een potentiële doodsteek voor alle anderen

van Prokofiev is een van de beruchtste cellostukk­en. Lang onspeelbaa­r geacht, is het vandaag het exclusieve domein van schandalig begaafde musici

De finale van de Koningin Elisabethw­edstrijd, tot en met zaterdag in Bozar, Brussel . Info & tickets: queenelisa­bethcompet­ition.be en flagey.be/koninginel­isabethwed­strijd.

 ?? ?? Woochan Jeong
Woochan Jeong
 ?? ?? Yibai Chen
Yibai Chen
 ?? ?? Sul Yoon
Sul Yoon
 ?? ?? Petar Pejcic
Petar Pejcic
 ?? ?? Bryan Cheng
Bryan Cheng
 ?? ?? Taeguk Mun
Taeguk Mun
 ?? ?? Oleksiy Shadrin
Oleksiy Shadrin
 ?? ?? Stéphanie Huang
Stéphanie Huang
 ?? ?? Jeremias Fliedl
Jeremias Fliedl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium