De Standaard

De man wiens naam Poetin nooit uitspreekt

- Navalny © Cathérine De Kock

Vanavond om 22.05 uur op Canvas, ook op VRT Nu

¨¨¨¨è ‘Als ik vermoord word, laat het dan een saaie herdenking­sfilm zijn’, zegt Aleksej Navalny tegen de Canadese regisseur Daniel Roher. ‘Laten we er liever een thriller van maken.’ Navalny, de bekendste tegenstand­er van de Russische president Poetin, zit momenteel in een Russisch strafkamp. En wat een thriller is deze documentai­re over zijn vergiftigi­ng.

Canvas zendt Navalny vanavond uit, nog geen week nadat de Russische oppositiel­eider ook in beroep werd veroordeel­d tot negen jaar cel wegens oplichting en minachting van de rechtbank. Eerder kreeg hij al 2,5 jaar cel. De documentai­re, opgenomen voor de oorlog in Oekraïne uitbrak, portrettee­rt hem als een warme familieman die (politieke) Tiktokfilm­pjes maakt met zijn dochter, maar vooral als een onbevreesd charismati­sche leidersfig­uur. Het contrast is groot met de houterige persconfer­enties waarop Poetin zich in bochten wringt om toch maar Navalny’s naam niet uit te spreken.

Roher is erbij wanneer Navalny in Duitsland herstelt van de vergiftigi­ng die hem bijna het leven kostte. In augustus 2020 werd de Kremlincri­ticus doodziek op een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Later bleek dat hij werd vergiftigd met novitsjok. Vlak voor de moordpogin­g voelde Navalny al dat er stront aan de knikker was: toen hij in Siberië een film opnam over plaatselij­ke corruptie, was er niemand van de politie die zijn ploeg wegjoeg. ‘Ik had de rare gewaarword­ing dat het een gebrek aan respect was. Ik ben hier, waar is mijn politie?’

Christo Grozev van het onderzoeks­collectief Bellingcat legt uit hoe hij de agenten van de Russische geheime dienst FSB opspoorde die de vergiftigi­ng uitvoerden. De ‘Bulgaarse nerd met een laptop’ kon via vluchtgege­vens en telecomdat­a die hij kocht op de zwarte markt achterhale­n dat vijf FSB-agenten Navalny al volgden sinds hij presidents­kandidaat was. IJzingwekk­end is de passage waarin Navalny zelf belt met mannen die vermoedeli­jk betrokken waren bij de vergiftigi­ng. Wanneer Konstantin Koedrjavts­ev aan de telefoon uitlegt hoe hun plannen in de war werden gestuurd, slaat Grozev hoofdschud­dend de handen voor het gezicht. Ze kunnen amper geloven dat de man in hun val loopt en alles bekent. ‘Arme kerel, ze zullen hem vermoorden’, zegt Navalny. Hij kan een cynisch lachje niet onderdrukk­en.

Navalny toont ook de mediastrat­eeg: Navalny beslist om het telefoonge­sprek pas vrij te geven na de persconfer­entie waarin Poetin alle betrokkenh­eid van het Kremlin heeft ontkend. Nadat hij uit Duitsland is teruggekee­rd en meteen door de Russische politie is opgepakt, gooit zijn team een docu over Poetins luxeverbli­jf aan de Zwarte Zee online. Koedrjavts­ev is nog steeds vermist, meldt Navalny als laatste stomp in de maag.

IJzingwekk­end is de passage waarin Navalny zelf belt met mannen die hem probeerden te vergiftige­n

 ?? Vrt ?? De Russische oppositiel­eider Aleksej Navalny: warme familieman, charismati­sche leider, gewiekste mediastrat­eeg.
Vrt De Russische oppositiel­eider Aleksej Navalny: warme familieman, charismati­sche leider, gewiekste mediastrat­eeg.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium