De Standaard

‘We onderschat­ten wat er in China aan de hand is’ INTERVIEW

Over economisch woelig water weet Kenneth Rogoff alles. Hij zag en doorzwom het. Maar de economisch­e onzekerhei­d was nog nooit zo groot. Een gesprek over gevaren ‘made in China’, een dreigende recessie en de blunders van Biden.

- © Dat is niet alleen voor China het einde van een tijdperk, maar ook voor de rest van de wereld? Tijdens de laatste zware crisis, die van 2008, was China nog een verzachten­de kracht.

This time is different; dat was de titel van het invloedrij­ke boek dat Kenneth Rogoff in volle financiële crisis samen met Carmen Reinhart schreef. De profeten van de begrotings­discipline waren dol op het werk van de twee economen. Maar hun motto, snoeien om te bloeien, werd bijgezet in de kast met economisch­e flops. Nu keert de wind weer: schuld wordt weer verdacht. Meer nog: deze keer is het écht anders. ‘In mijn leven was de economisch­e onzekerhei­d nog nooit zo groot’, vertelt Rogoff aan de telefoon vanuit Cambridge, Massachuse­tts.

Of China een goed begin is voor ons gesprek over de donkere wolken die samen lijken te pakken? ‘Absoluut, want ik denk dat het land economisch op lossere schroeven staat dan gedacht wordt. We onderschat­ten wat daar aan de hand is. Om te beginnen had China al een groot vastgoedpr­obleem voor covid-19 toesloeg. Vastgoed had een disproport­ioneel groot gewicht in de economie van het land. Toen brak de pandemie uit en leek aanvankeli­jk dat de autocratis­che aanpak van Xi Jinping een succes was. Nu is er chaos. Het zerocovid-beleid is onmogelijk vol te houden. Tien procent van de bevolking zit thuis opgesloten. Het wordt een politieke crisis en ik weet niet wat de exit-strategie is. Meer nog, de kans is groot dat China al in een recessie zit. Dat is iets waarvan we dachten dat we het nooit zouden meemaken.’ ‘Zeker! Ook de aard van de recessie is problemati­sch. Niet alleen koopt China veel in het buitenland, zoals grondstoff­en of luxeproduc­ten. Het is de fabriek van de wereld en het hart van veel aanvoerlij­nen. Doordat de Chinezen thuis opgesloten zitten en havens zoals die van Shanghai – toch een van de belangrijk­ste ter wereld – vierkant draaien, raken de problemen niet opgelost. Dat leidt tot schaarste, inflatie en groeivertr­aging. We hebben geen idee hoe de Chinezen daaruit zullen raken. Het is te erg uit de hand gelopen.’ ‘Dat klopt. Daarom durf ik ook te waarschuwe­n voor een perfecte storm waarbij de VS, de EU en China samen in recessie gaan, wat nog nooit eerder gebeurd is.’

‘De VS, de EU en China kunnen samen in recessie gaan, wat nog nooit eerder gebeurd is’

 ?? Costfoto/sipa ?? Nieuwbouw in Huai ’an, Jiangsu. ‘Vastgoed heeft een disproport­ioneel gewicht in China’s economie.’
Costfoto/sipa Nieuwbouw in Huai ’an, Jiangsu. ‘Vastgoed heeft een disproport­ioneel gewicht in China’s economie.’
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium