De Standaard

De donkere schaduw van een Koude Handelsoor­log

-

Valt de wereld weer in aparte handelsblo­kken uiteen, zoals in de periode tot 1990? Anders gezegd: zien we hier het einde van de globaliser­ing? Dat is een vraag die economen wereldwijd bezighoudt. Sinds het leger van Vladimir Poetin is binnengeva­llen in Oekraïne, snijdt het Westen in rap tempo de banden met Rusland door. Maar ook elders, in Azië bijvoorbee­ld, lopen de kapitaalst­romen terug en zwelt de protection­istische retoriek aan.

Economen spreken van een ‘Koude Handelsoor­log’, waarvan sommigen vrezen dat die zich zal uitbreiden naar China. Waardoor er in de praktijk een nieuw IJzeren Gordijn zou worden opgetrokke­n, dat zou lopen tot in Azië. Niet alleen politiek en militair, maar ook economisch.

Het zou een trendbreuk zijn. Globaliser­ing had grote voordelen: decenniala­ng werd alles gemaakt waar dat het efficiënts­t en goedkoopst kon, waarna de goederen veilig, snel, en aan steeds lagere kosten ter plaatse werden gebracht. Zo ontstonden er mondiale aanvoerket­ens met een just-in-time-model: bedrijven hielden geen voorraden meer aan.

Als alles op het juiste moment op de juiste plek moet zijn, maakt dat niet alleen bedrijven, maar ook landen kwetsbaar

Maar inmiddels is dat ingewikkel­de mechanisch­e uurwerk al meermaals verstoord geraakt. Als alles precies op het juiste moment op de juiste plek moet zijn, maakt dat kwetsbaar. En dat geldt niet alleen voor bedrijven, ook voor landen. Dat zag je al in 2008, toen tijdens de financiële crisis het bankverkee­r stokte. Tijdens de coronapand­emie bleek dan weer dat fabrieken in Europa kunnen stilvallen door een gebrek aan onderdelen uit China. Of nog, dat lockdowns het cruciale containert­ransport vanuit Azië peperduur maken.

Door dat alles klom ‘deglobalis­ering’ hoger op de agenda. Met als meest zichtbare elementen de handelsoor­log tussen de VS van Trump en China, en de talrijke Europese plannen voor meer strategisc­he autonomie. Plots moeten we zelf computerch­ips maken, zeldzame aardmetale­n ontginnen of, zoals twee weken geleden duidelijk werd (DS 19 mei), zonnepanel­en produceren in Europa.

Ondertusse­n sluiten westerse multinatio­nals één voor één hun deuren in Rusland (DS 17 mei). En blijkt dat Europa zeer afhankelij­k is van Russisch olie en gas, waardoor de roep naar deglobalis­ering nog luider klinkt. Europa, met Duitsland voorop, neemt op dit moment mentaal afscheid van de Ostpolitik, het idee dat je handel met het Oosten moet bevorderen. En de VS zoeken volop naar bevriende naties om aan ‘friend-shoring’ te doen: kortere, snelle aanvoerket­ens bouwen met naties met dezelfde waarden. Lees: niet met Rusland en China.

Die nieuwe variant van globaliser­ing is een soort tussenoplo­ssing: een ‘globaliser­ing light’ of ‘slowbaliza­tion’, waar voldoende schaalvoor­delen zouden overblijve­n om economisch­e groei mogelijk te maken. De hamvraag is hoe realistisc­h dat is, én hoe snel dat allemaal kan. De kans dat we toch verzeilen in een nieuwe Koude Oorlog en een volledige breuk tussen Oost en West, zal de komende jaren als een donkere schaduw over de internatio­nale handel hangen. Dat is slecht nieuws voor een klein exportland als België.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium