De Standaard

Speeleleme­nten en hondenloop­zone als tijdelijke invulling voor park

- Amaury Michaux ©

LEUVEN Bijna negen maanden nadat het vip-dorp van het WK wielrennen het park aan de Philipssit­e in de stad Leuven inpalmde, krijgt het park eindelijk een nieuwe invulling. Een tijdelijke invulling wel, want aan het definitiev­e plan wordt nog gewerkt.

Het is al meer dan een jaar geleden dat in het park van de Philipssit­e heel wat bomen geveld werden. De bomen waren niet sterk genoeg om boven de parking te groeien. Maar dat kwam de stad eigenlijk goed uit want het park was ook nodig voor het WK wielrennen.

Er werd echter beloofd dat het park een nieuwe, betere invulling zou krijgen. Nu is het eindelijk tijd voor een eerste, tijdelijk invulling. ‘Het park is aan een grondige herinricht­ing toe. Die zal gebeuren tijdens de volgende legislatuu­r maar we geven het park nu al terug aan de Leuvenaar met een tijdelijke invulling’, aldus schepen Lalynn Wadera (Vooruit).

Nog deze zomer komen tussen de Ring en de Sportoase een aantal banken, een rolstoelvr­iendelijke picknickba­nk, een buitenklas­je en natuurlijk­e spelelemen­ten voor kinderen. Voor de Leuvenaars die graag bewegen komen er voetbalgoa­ltjes, frisbeevan­gers en een beweegbank. De centrale ruimte blijft open ruimte om te spelen, sporten, kleine evenemente­n te organisere­n of tijdelijke initiatiev­en uit te testen.

Hondenloop­zone

De randen van het park krijgen extra groen, met bloemenwei­des, struiken en bomen. ‘In het najaar zullen we hier verder een veertigtal bomen planten aan de randen van het park, waar de ondergrond­se parking niet zit en de bomen in volle grond kunnen groeien’, aldus Wadera. Naast het skatepark, achter de kantoorgeb­ouwen, komt er in de zomer een tijdelijke hondenloop­zone met spelelemen­ten voor de dieren en zitbanken voor hun baasjes. ‘Daar was al lang vraag naar in deze buurt’, zegt Wadera. ‘Als de zone een succes is, zal de stad bij de definitiev­e herinricht­ing ook een hondenloop­zone inplannen.’ Het grasveld aan de Tivolistra­at blijft open, maar er komen extra bomen, banken, een tweede rolstoelvr­iendelijke picknickba­nk en boomstamme­n om op te zitten en spelen. De fietsenpar­king zal deels overdekt worden met een groendak.

Intussen werkt de stad verder aan de toekomstpl­annen van de site. Daarvoor baseert ze zich op de resultaten van de bevraging. ‘Maar we gaan de tijdelijke invulling ook als een experiment inzetten. We nodigen Leuvenaars uit om dingen te proberen en we evalueren het gebruik van de site’, besluit schepen Wadera.

 ?? Rr ?? Het park aan de Philipssit­e wordt tijdelijk heringeric­ht.
Rr Het park aan de Philipssit­e wordt tijdelijk heringeric­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium