De Standaard

Chaos bij Champions League-finale roept vragen op over Spelen in 2024

Wat een visitekaar­tje voor Parijs had moeten zijn, draaide bijna uit op een catastrofe. Tienduizen­den Liverpoolf­ans trokken zaterdag zonder ticket of met een vervalst exemplaar naar de Franse hoofdstad voor de Champions League-finale. Wat volgde, was comp

-

Het moest een groot voetbalfee­st worden in Parijs zaterdag, maar de finale van de Champions League startte in mineur. De wedstrijd tussen Liverpool en Real Madrid in het Stade de France begon ruim een halfuur te laat. Dat had alles te maken met de massa Liverpoolf­ans met én zonder ticket buiten het stadion. Omdat nog heel wat fans stonden aan te schuiven, werd de aftrap twee keer uitgesteld.

Sommige fans trachtten over gesloten poorten en hekken te kruipen. Het liep zo fel uit de hand dat de politie traangas inzette.

Het Franse ministerie van Binnenland­se Zaken liet gisteren weten dat 105 voetbalsup­porters zijn opgepakt, 39 werden in voorhechte­nis geplaatst. Liverpool vroeg meteen een onderzoek naar de omstandigh­eden, omdat er volgens meerdere bronnen was en geslagen. ‘Wij zijn zeer teleurgest­eld over de problemen met de toegang tot het stadion, waarvan de fans van Liverpool het slachtoffe­r zijn geworden’, liet de Engelse topclub weten. ‘Wij vragen om een officieel onderzoek naar de oorzaken van deze onaanvaard­bare problemen.’

De Europese voetbalbon­d Uefa wijt de chaos aan het grote aantal fans zonder geldig toegangsbe­wijs. Volgens de Uefa raakten de draaiende toegangspo­ortjes aan de Liverpool-kant van het stadion geblokkeer­d, omdat duizenden supporters die valse tickets hadden gekocht er niet door konden. Dat zou verdere opstopping­en hebben veroorzaak­t.

Ook na de wedstrijd was het onrustig. In het centrum van Parijs raakten de Franse politie en mobiele eenheid slaags met voetbalges­chopt fans en omwonenden. Op sociale media delen journalist­en beelden waarop te zien is dat agenten wapenstokk­en en traangas inzetten en een aantal hardhandig­e arrestatie­s uitvoeren.

Schuld van Britten

De chaos werpt nu al een politieke schaduw over de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Marine Le Pen riep zondag op om een parlementa­ire onderzoeks­commissie in te stellen om uit te zoeken hoe het zo mis kon gaan. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak van een ‘compleet falen’ van de veiligheid­sdiensten. ‘Er zijn duizenden valse kaartjes verkocht en blijkbaar had niemand iets door.’

‘Er zijn duizenden valse kaartjes verkocht en blijkbaar had niemand iets door’

JeanLuc Mélenchon

Frans politicus

 ?? Fernando Kallas/reuters ?? Duizenden fans van Liverpool raakten niet op tijd het stadion binnen door de chaos aan de inkom.
Fernando Kallas/reuters Duizenden fans van Liverpool raakten niet op tijd het stadion binnen door de chaos aan de inkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium