De Standaard

Elise Mertens botst op ‘een muur’ in Parijs

Elise Mertens (WTA 33) heeft gisteren slechts één set weerwerk kunnen bieden tegen een voortreffe­lijke Coco Gauff (WTA 24): 6-4, 6-0. ‘Ik speelde tegen een muur.’

- © Bij de vrouwen dendert de Poolse Iga Swiatek door. De nummer 1 van de wereld heeft zich geplaatst voor de vierde ronde na een vlotte zege tegen Danka Kovinic (63, 75), haar 31ste overwinnin­g op rij.

Weinig deed in de eerste set vermoeden dat Elise Mertens in de tweede set een inzinking zou krijgen en acht games op rij zou verliezen. De wedstrijd bleef tot 4–4 in evenwicht, maar dan schakelde het Amerikaans­e tienertale­nt Coco Gauff een versnellin­g hoger. Mertens werkte nog wel op fraaie wijze een eerste setpunt weg, maar nummer twee was fataal: 6–4. ‘In die eerste set had ik enkele mogelijkhe­den, maar zelfs dan was het moeilijk om openingen te vinden. Ze gaf heel weinig cadeau.’

‘Twee weken geleden kon ik met die dijblessur­e amper bewegen, dan kan ik niet ontevreden zijn met deze vierde ronde’

Droomduel tussen Nadal en Djokovic

Klappen

Veel sneller dan verwacht glipte vervolgens de wedstrijd compleet weg. Mertens opende de tweede set met twee sterke acties, maar Gauff brak meteen de opslag van haar tegenstand­ster. Een paar wilde klappen en ongelukkig­e beslissing­en getuigden vervolgens van de toenemende onmacht aan Belgische kant. Gauff, op haar 18de de jongste speelster in het resterende veld, scoorde dertien opeenvolge­nde punten, wat haar op weg zette naar 4–0. ‘Dan sta je natuurlijk vol frustratie­s op het veld. Ik zocht oplossinge­n, maar vond er geen tegen een sterke en atletische speelster. Zij bracht alles terug en sloeg dan meteen weer een diepe bal. En als ik naar voren trok, passeerde ze mij. Niet dat ik zo veel fouten heb gemaakt, maar zij was gewoon te sterk.’

Recordreek­s

In hun enige voorafgaan­de confrontat­ie – vorig jaar op het gras van Eastbourne – had Mertens de eerste set met 6–0 gewonnen. Onze landgenote probeerde een gelijkaard­ige bagel te vermijden, maar de manier waarop Gauff in het vijfde game twee onmogelijk­e ballen toch nog terughaald­e, was veelzeggen­d: op deze kille en winderige middag aan de Seine was de beste speelster een Amerikaans­e.

De ontgoochel­ende afloop van de achtste finale kon niet alles wegvegen wat Mertens de vorige week in Parijs heeft opgebouwd. Ze evenaart met die vierde ronde haar beste resultaat ooit op Roland Garros. Ze stijgt op de WTA-ranking van 33 naar 28, wat haar statuut als reekshoofd verstevigt. En ze bouwt verder aan haar recordreek­s, waarbij ze ondertusse­n al 17 keer op rij minstens een derde ronde haalde in een grand slam. ‘Twee weken geleden kon ik met die dijblessur­e amper bewegen en mijn niveau is nog niet helemaal top. Dan kan ik niet ontevreden zijn met deze vierde ronde. Op dit moment overheerst de teleurstel­ling, maar over

Elise Mertens enkele dagen zal ik misschien al met wat meer tevredenhe­id terugkijke­n.’

Met Mertens is de laatste Belg in het enkelspel uitgeschak­eld. Ook David Goffin (ATP 48) overleefde het weekend niet. Door een pijnlijke heup kon hij slechts één set voluit zijn kansen verdedigen tegen Hubert Hurkacz (ATP 13), die een vrijgeleid­e kreeg naar zijn eerste kwartfinal­e op Roland Garros: 7–5, 6–2, 6–1. Mertens komt vandaag wel nog in actie in het dubbelspel. Ze speelt met Veronika Kudermetov­a voor een plaats in de kwartfinal­e. Roland Garros is de enige major die Mertens nog niet bezit in het dubbelspel.

Het wordt nu al de strafste kwartfinal­e aller tijden genoemd. En niet onterecht. Met Rafael Nadal (ATP 5) en Novak Djokovic (ATP 1) staan morgen twee van de beste tennissers aller tijden tegenover mekaar op Roland Garros. De twee zijn bovendien verwikkeld in een strijd voor het recordaant­al grand slams. Momenteel voert Nadal dat klassement aan, met 21 majors, een exemplaar meer dan Novak Djokovic en Roger Federer.

Nadal had gisteren wel al zijn ervaring, vechtlust en talent nodig om in de vierde ronde voorbij de Canadees Felix AugerAlias­sime (ATP 9) te geraken: 36, 63, 62, 36 en 63, goed voor 4 uur en 23 minuten. Djokovic van zijn kant wandelde voorbij de Argentijn Diego Schwartzma­n (ATP 16): 61, 63 en 63.

De laatste nederlaag van de 20jarige Poolse dateert al van half februari. Swiatek is de enige speelster uit de top tien die nog meestrijdt voor de eindzege. De Spaanse Paula Badosa, de nummer 4 van de wereld, gaf geblesseer­d op in de derde ronde.

Aryna Sabalenka, de nummer 7 van de wereld, verloor in drie sets van de Italiaanse Camila Giorgi (46, 61, 60). (red)

 ?? EPAEFE ?? Elise Mertens evenaarde met een plaats in de vierde ronde haar beste prestatie op Roland Garros.
EPAEFE Elise Mertens evenaarde met een plaats in de vierde ronde haar beste prestatie op Roland Garros.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium