De Standaard

Ferrari blundert, Pérez profiteert

Sergio Pérez heeft onverwacht de GP van Monaco gewonnen. Thuisrijde­r Charles Leclerc zag een verdiende zege door zijn neus geboord door strategisc­h geknoei van Ferrari.

- ©

‘Dit was een regelrecht­e ramp. We hadden de beste startposit­ie, de beste wagen, we reden comfortabe­l op kop. Dit hadden we altijd moeten winnen.’ Hoewel hij naar eigen zeggen al gekalmeerd was, schoten de ogen van Charles Leclerc ook een uur na de finish nog vuur. Met reden. Een bijna zekere zege werd door de strategie van Ferrari vakkundig de nek omgewronge­n.

Na de door de regen uitgesteld­e start bleek het circuit snel op te drogen. De keuze was duidelijk: of de regenbande­n inruilen voor intermedia­tes – de tussensoor­t – of nog wat wachten tot het droog genoeg was voor slicks. Red Bull-rijder Pérez, toen derde op acht seconden van leider Leclerc, hakte als eerste de knoop door en liet intermedia­tes monteren. Ferrari had op dat moment twee mogelijkhe­den: onmiddelli­jk reageren en hetzelfde doen, of wachten tot het droog genoeg was voor slicks. Ze deden geen van beide. Twee ronden na Pérez wisselde Leclerc ook voor intermedia­tes. Te laat. Hij kwam achter Pérez de baan op. Erger, een paar ronden later was het écht droog genoeg en werd Leclerc samen met teammaat Sainz voor slicks naar de pitstraat geroepen. De Monegask moest aanschuive­n en verloor nog wat tijd, zodat hij achter Max Verstappen als vierde de baan op kwam. Dat zou ook zijn eindresult­aat worden.

Alsof het voor Leclerc nog niet erg genoeg was, kreeg titelconcu­rrent Max Verstappen wat hulp van de wedstrijds­tewards. Na zijn laatste bandenwiss­el overschree­d de Nederlande­r de limieten van de uitgang van de pitstraat. Een overtredin­g die normaal (minimaal) vijf seconden straftijd oplevert. Maar de stewards gaven Verstappen geen straf, tot onvrede van Ferrari dat na de race een klacht

‘Dit was een regelrecht­e ramp. Dit hadden we altijd moeten winnen’

Charles Leclerc indiende. Ook tegen racewinnaa­r Pérez, die een vergelijkb­are overtredin­g zou hebben begaan. De stewards hadden weinig tijd nodig om die klachten te verwerpen. Zij baseerden zich op de Internatio­nal Sporting Code (ISC), die stelt dat

Ferrari

 ?? Reuters ?? Sergio Pérez boekte zijn derde F1-overwinnin­g.
Reuters Sergio Pérez boekte zijn derde F1-overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium