De Standaard

Wij wachten nog altijd op onze genetische identiteit

- Jessie Kerkhove

DONORKINDE­REN Het lijkt vanzelfspr­ekend te weten wie je ouders of grootouder­s zijn. Behalve voor donorkinde­ren als Jessie Kerkhove.

Vandaag is Genetic Identity Day, de dag waarop wordt stilgestaa­n bij het belang van genetische identiteit. Veel mensen staan er niet bij stil, want het is vanzelfspr­ekend waar je vandaan komt. Je kent je ouders, grootouder­s of zelfs overgrooto­uders. Maar dat voorrecht heeft niet iedereen. Denk aan geadopteer­den en donorkinde­ren (en andere doelgroepe­n wiens recht op genetische identiteit met de voeten wordt getreden).

Dit is een dag waarop gesensibil­iseerd zou moeten worden. In de eerste plaats door de overheid. Vorig jaar kregen we een doekje voor het bloeden en ontstond na veel werk vanuit de doelgroepe­n en de initiatief­nemers – waarvoor alle respect – het Vlaams Afstamming­scentrum. Dit centrum geeft psychologi­sche begeleidin­g aan onder andere donorkinde­ren en heeft een DNA-databank opgezet, waarin op dit moment een twintigtal DNA-stalen zijn opgenomen. Verder gaan zij in gesprek met fertilitei­tsartsen en gynaecolog­en en geven zij lezingen voor studenten.

Hoewel dit zeker ook belangrijk­e activiteit­en zijn, verandert dit niets voor de (volwassen) donorkinde­ren die er al zijn. De echte veranderin­gen, die moeten vanuit de politiek komen.

Wachten op een register

Sinds 2007 is er al sprake van een centraal register voor donoren. Tot op vandaag is daar nog niets van in huis gekomen, ook al heeft de overheid daarvoor vijftien jaar de tijd gehad. De prioriteit­en liggen blijkbaar bij de conceptie, en niet bij het welzijn van de donorkinde­ren. Want wanneer dokters in de media vertellen dat er tien keer meer kinderen per donor werden verwekt dan de afgesproke­n vijf, dan blijft het in politieke kringen doodstil.

Veel donorkinde­ren en hun ouders vielen van hun stoel. Opnieuw kwam er een leugen aan het licht, nadat er al meldingen waren van broers en zussen die halfbroers en halfzussen bleken te zijn, omdat de belofte om dezelfde persoon te laten doneren niet werd nagekomen. Nadat er meldingen waren gekomen van artsen die zelf de potjes hadden gevuld. Meldingen van vrouwen die bevrucht werden met donorzaad in plaats van met dat van hun eigen partner. Meldingen van mannen wier zaad, dat voor andere doeleinden bestemd was, zonder toestemmin­g gebruikt werd om vrouwen te bevruchten. Meldingen van mannen die honderden keren doneerden. Meldingen van donorkinde­ren met

Onze afkomst is iets wat alleen aan ons toebehoort en niet aan anderen toekwam om weg te geven

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium