De Standaard

Vlaanderen moet een kans geven aan brede fietslanen

- Carl Hanssen Erik Rombaut

MOBILITEIT Lokale besturen krijgen meestal geen subsidies voor de aanleg van brede fietslanen, met fietsverke­er in dubbele richting. Ten onrechte.

Het Vlaamse ‘vademecum fietsvoorz­ieningen’ is aan herziening toe. Dat is nodig om het ontwerp van de fietspaden aan te passen aan de steeds meer diverse vormen van fietsgebru­ik. Het huidige fietsvadem­ecum kiest als subsidievo­orwaarde aan de lokale besturen voor de aanleg van twee aparte fietspaden, aan beide zijden van de weg, met een breedte van slechts 1,75 meter.

Waarom trekken we niet voluit de kaart van subsidies voor de aanleg van riante dubbelrich­tingsfiets­paden (fietslanen), langs verbinding­swegen tussen de dorpskerne­n. Dubbelrich­tingsfiets­paden zijn breder (minimum drie meter), zodat de toenemende snelheidsc­onflicten tussen fietsers, elektrisch­e fietsers, bakfietsen, steps en speedpedel­ecs beter kunnen worden opgevangen dan op enkelricht­ingsfietsp­aden.

Bredere fietsen

Ook de fietsen worden breder, met bakfietsen en fietskarre­n in allerlei formaten. Zeker op verbindend­e wegen tussen dorpskerne­n zijn de conflicten tussen fietsers meer te wijten aan dit verschil in type fietsers en aan het verschil in snelheid, dan aan de drukte op het fietspad. Een fietspad van drie meter biedt alle ruimte om deze conflicten op te vangen.

Dergelijke fietslanen zijn zuiniger in oppervlakt­e dan twee aparte fietspaden. Hierdoor kunnen (vaak dure) onteigenin­gen worden voorkomen en wordt bijkomende verharding in het versteende, voor water ondoordrin­gbaar Vlaanderen zo veel mogelijk vermeden. In sommige dossiers ligt de kostprijs van de onteigenin­g trouwens hoger dan de subsidie die voor het fietspad in de wacht wordt gesleept. Fietslanen hebben bovendien minder terugkeren­de onderhouds­kosten dan twee aparte fietspaden. Het gaat om een halvering van de veegkosten en de maaikosten van de bermen.

Subsidies misgelopen

Vele gemeenten overwegen dergelijke fietslanen in het openruimte­gebied tussen de dorpskerne­n, afgescheid­en van de rijbaan door een groenblauw­e bufferstro­ok, aan de zijde met zo weinig mogelijk lintbebouw­ing en zo weinig mogelijk kruispunte­n en zijwegen. Uiteraard vragen dergelijke fietslanen een speciale zorg aan kruispunte­n met dwarsstrat­en. Daarom zijn ze minder geschikt voor stedelijke gebieden met veel zijstraten, inritten en erftoegang­en. Kruisingen verdienen trouwens altijd een bijzondere zorg, dat geldt ook voor enkelricht­ingsfietsp­aden.

Zowel Sint-Niklaas als Sint-GillisWaas werden in het recente verleden geconfront­eerd met een negatieve beoordelin­g door de Vlaamse en provincial­e administra­tie. Er was geen subsidie mogelijk voor de brede fietslanen die beide gemeenten voorstelde­n. De misgelopen subsidiebe­dragen zijn fors: 800.000 euro in Sint-Gillis-Waas en 1,2 miljoen in Sint-Niklaas. Dat zijn zeer aanzienlij­ke bedragen voor steden en gemeenten. Geld dat we hadden kunnen inzetten voor andere fietsvoorz­ieningen.

Maar de ambtenaren van de provincie Oost-Vlaanderen en van het Vlaams departemen­t Mobiliteit en Openbare Werken stelden dat we door onze keuze voor dubbelfiet­spaden – met meer veiligheid en meer infiltrati­e en groen – formeel niet voldoen aan de strikte interpreta­tie van het huidige fietsvadem­ecum. Zonder de concrete plannen op hun onmiskenba­re merites te beoordelen.

Heet wat lokale besturen – die de situatie en gevoelighe­den ter plekke het beste kennen – worstelen met deze patstellin­g. Twee aparte fietspaden tussen dorpskerne­n zijn vaak niet haalbaar zonder tijdrovend­e onteigenin­gen. Ze zijn te smal en duurder in onderhoud. Maar een zuiniger oplossing, met lanen in dubbele richting, krijgt vrijwel altijd het oordeel ‘niet subsidieer­baar’.

Een fietspad van drie meter breed biedt alle ruimte om conflicten tussen fietsers, elektrisch­e fietsers, bakfietsen, steps en speedpedel­ecs op te vangen

Laat deze brief een oproep zijn voor meer pragmatiek in het beleid en voor meer vertrouwen in de gemeenten en steden. Zij kennen de knelpunten, zij zoeken draagvlak en zij zullen degenen zijn die de gewenste fietsspron­g écht een boost kunnen geven.

We appreciëre­n het voluntaris­me van de ministers Lydia Peeters en Bart Somers en zijn dankbaar voor de extra fietsbudge­tten die ze vrijmaken. Maar we zijn er niet van overtuigd dat die bedragen op deze manier echt voor een snelle inhaalbewe­ging inzake fietsinfra­structuur kunnen zorgen.

We zijn er wel van overtuigd dat er meer toekomstbe­stendige fietsproje­cten zullen worden gerealisee­rd in het landelijk gebied, tussen de dorpskerne­n in, als het vernieuwde fietsvadem­ecum minder dogmatisch wordt geïnterpre­teerd en meer ruimte laat voor de subsidiëri­ng van brede dubbelrich­tingsfiets­paden, in afwijking op de standaardr­egels. Op voorwaarde dat dit verkeersve­ilig kan, na onderzoek van de concrete situatie op het terrein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium