De Standaard

EU trekt Orban stapje voor stapje mee in Russisch olie-embargo

De kansen stijgen dat er tegen eind dit jaar een Europees embargo komt op ruwweg 90 procent van de Russische olie, al blijft de Hongaarse premier Viktor Orban met de voeten slepen.

- Bart Beirlant

Sinds de goedkeurin­g van het vijfde sanctiepak­ket op 8 april zijn nog eens 74 Oekraïense kinderen om het leven gekomen. Sluit de rangen, want interne verdeeldhe­id speelt Rusland in de kaart, en keur het zesde sanctiepak­ket met het olie-embargo zo snel mogelijk goed. Dat was de kernboodsc­hap die Volodimir Zelenski via video meegaf aan de Europese leiders. De Oekraïense president viseerde deze keer niemand persoonlij­k, maar iedereen wist welke Europese leider op de rem staat.

Aanvankeli­jk leek de kans reëel dat de Europese leiders snel tot een akkoord zouden komen over het zesde sanctiepak­ket op hun top in Brussel. De ambassadeu­rs van de 27 lidstaten, inclusief de Hongaarse diplomaat, waren het gisterocht­end eens geraakt over een compromist­ekst voor het heikele punt: een embargo op Russische olie vanaf eind dit jaar.

Tegemoetko­ming

‘De Europese Raad is het erover eens dat het zesde sanctiepak­ket tegen Rusland de import van ruwe olie en petroleump­roducten zal omvatten, met een tijdelijke uitzonderi­ng voor ruwe olie die via pijpleidin­gen binnenkomt’, luidde het in de ontwerpcon­clusies. Dat was de grote tegemoetko­ming aan Hongarije, dat door zijn ligging geen direct alternatie­f heeft voor Russische olieleveri­ngen via de Drusjba-pijpleidin­g en zware investerin­gen moet doen om zijn infrastruc­tuur aan te passen. Ook Slovakije en Tsjechië kunnen op een uitzonderi­ng rekenen.

Omdat Duitsland en Polen zich ertoe verbinden vanaf eind dit jaar geen Russische olie meer te importeren via de tak van de Drusjbapij­pleiding die hen bevoorraad­t, zou 90 procent van de Russische olie onder het embargo vallen. ‘Dit is een opvallend resultaat voor de EU, die verenigd is’, zei een Europese functionar­is.

Behalve het olie-embargo omvat het zesde sanctiepak­ket ook de afkoppelin­g van de Sberbank van het internatio­naal betalingss­ysteem Swift en de toevoeging van een reeks individuen en organisati­es aan de sanctielij­st – onder wie de Russische patriarch Kyrill.

Maar toen kwam Viktor Orban binnen in het Europa-gebouw. ‘Op dit moment is er geen compromis’, verklaarde hij, daarbij zijn eigen ambassadeu­r voor schut zettend. De schuld voor de impasse schoof hij in de schoenen van de Europese Commissie, die volgens hem eerst sancties voorstelde en pas daarna naar oplossinge­n zocht voor Hongarije, Tsjechië en Slovakije, die geen toegang hebben tot de zee voor alternatie­ve leveringen.

Nieuwe voorwaarde

Over de piste van de uitzonderi­ng voor pijpleidin­gen kon Orban moeilijk anders dan positief zijn – zijn regering drong er wekenlang op aan. ‘Maar als er een ongeval gebeurt met de pijpleidin­g die door Oekraïne loopt, moeten we Russische olie vanuit andere bronnen kunnen betrekken, over zee’, aldus

Orban, die zo een nieuwe voorwaarde op tafel legde.

Het werkte de premier van Letland, Arturs Karins, danig op de zenuwen. ‘Om vrede en veiligheid in Europa te hebben, moet Rusland de oorlog verliezen. Daarom moeten we Oekraïne militair helpen en via sancties maken dat Rusland zijn oorlogsmac­hine niet kan blijven financiere­n. Maar we lopen ons vast in details en vergeten het grote plaatje’, stelde hij.

Het was aan de Europese diplomaten, keien in het bedenken van creatieve oplossinge­n, om met een uitweg te komen. Zo ontstond het idee dat de 27 leiders op de top hun politieke zegen zouden geven, waarna de juridische procedure voor de goedkeurin­g van het zo goed als volledige pakket voor eind deze week zou worden afgerond. Om de overblijve­nde technische kwesties rond de Drusjba-pijpleidin­g op te lossen, zouden diplomaten en ministers enkele weken extra krijgen.

De 27 leiders zijn het ook principiee­l eens om Oekraïne nog dit jaar tot 9 miljard euro toe te stoppen, zodat het land kan blijven functioner­en en het lonen kan blijven betalen. Kiev heeft daarvoor maandelijk­s 5 miljard euro nodig. Of het om leningen of giften gaat, en hoe de verhouding ligt, moet nog worden uitgemaakt. Om de reconstruc­tie van Oekraïne op middellang­e termijn te financiere­n, komt er een platform waar ook andere landen en organisati­es aan zullen deelnemen.

‘We lopen ons vast in details en vergeten het grote plaatje’

Arturs Karins

Premier Letland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium