De Standaard

Geopolitie­k schaken op hoog niveau

-

In het wereldje van de internatio­nale schaakgroo­tmeesters zijn de Russen traditione­el goed vertegenwo­ordigd. Ook Vladimir Poetin is een schaker, maar dan op het wereldtone­el. Zijn voorstel om de graanhande­l te hervatten in ruil voor het opheffen van sancties, zou je een meesterzet kunnen noemen als het niet zo cynisch was.

De Oekraïense graanoogst kan niet verhandeld worden zolang de havens aan de Zwarte Zee geblokkeer­d zijn door Russische oorlogssch­epen. De Russische president wil de graanschep­en graag vrije doorgang bieden, op voorwaarde dat de economisch­e sancties tegen zijn land versoepeld of opgeheven worden. In één beweging hoopt Poetin daarmee de krachtverh­oudingen te veranderen. Als zijn plan lukt, is niet langer hijzelf de booswicht, omdat hij zonder reden een buurland platwalst, maar is het de Europese Unie die de graantoevo­er naar hulpeloze landen als Egypte of Tunesië tegenhoudt.

Voor heel wat niet-westerse landen is solidarite­it met Oekraïne helemaal niet zo vanzelfspr­ekend. Daar leeft vooral het gevoel van onrechtvaa­rdigheid over de effecten van eventuele nevenschad­e. Die effecten kunnen groot zijn. In het ergste geval gaat het in die landen om leven en dood – hongerdood om precies te zijn. De Verenigde Naties hebben al meermaals gewaarschu­wd tegen de mogelijke toename van de honger in de wereld door de geblokkeer­de graanhande­l.

Dat Poetin de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft uitgekozen om zijn plan bredere aandacht te geven, toont aan dat hij de krachtsver­houdingen op het schaakbord uitstekend weet in te schatten. Turkije is immers een zwakke schakel in het westerse bondgenoot­schap. Het land is wel lid van de Navo, maar neemt niet deel aan de westerse sancties tegen Moskou. Het is bovendien een regionale grootmacht die de toegang tot de Zwarte Zee via de Bosporus controleer­t. Het is zeker niet ondenkbaar dat Erdogan bereid is Poetin hand-en-spandienst­en te leveren als hij daarmee op een goed blaadje kan komen te staan bij andere landen in het Midden-Oosten.

Dat Europa ingaat op de provocatie en de sancties versoepelt, is uiteraard ondenkbaar. Het tegendeel is waarschijn­lijker: dat de laatste aarzelinge­n om Moskou droog te leggen, worden weggenomen. Dat verhardt het conflict en zal de complexite­it op het wereldtone­el doen toenemen. Vrede komt er niet door dichterbij. En precies daar is Poetin op uit.

Als Poetins plan lukt, is niet langer hijzelf de booswicht, omdat hij zonder reden een buurland platwalst

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium