De Standaard

Tijdperk van duur hout lijkt voorbij

In de VS zijn de prijzen voor hout met 50 procent gezakt sinds maart. Maar Belgische bouwers moeten niet meteen op lagere prijzen rekenen.

- © Stijn Decock

Net in de maanden dat zowat de gehele wereld strijdt tegen hoge inflatie en dure grondstofp­rijzen, is timmerhout in de VS met 50 procent gezakt. Ook de voorraden met hout stapelen zich op. Vorig jaar zei in een maandelijk­se enquête bij houtverdel­ers nog 61 procent dat de voorraad laag was, nu is dat nog maar 12 procent.

Dat is opvallend, omdat Amerikaans timmerhout zowat het startpunt vormde van de enorme hausse in grondstoff­enprijzen, die op haar beurt de extreem hoge inflatie veroorzaak­te. In volle coronacris­is gingen Amerikanen door een teveel aan vrije tijd en ultralage rentes massaal huizen bouwen of verbouwen. Aangezien er in de VS veel meer met hout dan bakstenen gebouwd wordt dan in Europa, leidde dat tot een enorme stijging van de prijzen voor timmerhout. Op de piek was hout vier keer duurder dan vóór corona.

Bovendien had toenmalig president Trump een importban geheven op Canadees hout. Amerika had daardoor een groot tekort aan hout, waardoor het naar Europees hout lonkte en ook in de Belgische doe-hetzelf-zaken hout fors duurder werd.

Dat de prijzen nu zo zakken, komt doordat de Amerikanen minder huizen bouwen . In april waren er in de VS 16,6 procent minder huizen in aanbouw dan in maart. Het is van april 2020 – volle lockdown – geleden dat er zo weinig huizen in aanbouw waren. Ook het aantal opgestarte werven zakt in de VS stevig door de stijgende hypotheekr­ente, die lenen voor een huis fors duurder heeft gemaakt.

Op een woonkredie­t op 30 jaar betaal je in de VS nu al 5,1 procent rente, tegenover 3,1 procent begin dit jaar. De hogere rente komt doordat de Amerikaans­e Federal Reserve in zijn strijd tegen inflatie de rente fors wil optrekken.

‘De prijzen liggen nu 20 procent lager ten opzichte van de piek vorig jaar, maar niemand verwacht dat de prijzen zullen zakken zoals in de VS’

En Europa?

Van een grote prijsdalin­g voor de (ver)bouwer is in Europa nog geen sprake. ‘De prijzen kabbelen al maanden rond hetzelfde niveau. Ze liggen nu 20 procent lager ten opzichte van de piek vorig jaar, maar niemand in de sector verwacht dat de prijzen zullen zakken zoals in de VS’, zegt Peter Suys, zaakvoerde­r van houtverdel­er Eurabo.

Er zijn enkele belangrijk­e verschille­n tussen de VS en Europa.

Peter Suys

Het meeste timmerhout dat in Europa verkocht wordt, komt uit Europa of de buurlanden. ‘Rusland is een belangrijk­e houtexport­eur. Dat hout is door de oorlog weggevalle­n, waardoor er geen sprake is van een overaanbod. Voor de VS speelt dat veel minder’, zegt Suys. Er zijn ook nog geen indicaties dat er in Europa veel minder huizen gebouwd worden, ondanks de hoge grondstofp­rijzen. Ook van snel stijgende rentes op hypotheken zoals in de VS lijkt nog geen sprake.

Overstromi­ngen

Het is niet de eerste keer dat de houtprijze­n in de VS zo hard daalden de voorbije twee jaar. Eind 2021 was er ook een crash, omdat bouwers op de rem gingen staan vanwege de prijzen die de pan uitswingde­n. Maar die daling was toen van korte duur. De prijzen gingen opnieuw razendsnel omhoog, omdat bouwers massaal op de tijdelijk lagere prijzen sprongen. Grote overstromi­ngen in British Columbia, waar veel hout wordt gewonnen, hinderden de boomkap. Analisten rekenen nu niet meteen op een herstel in de prijzen. De vertraging in de Amerikaans­e bouwsector lijkt – nu de Fed de rente snel optrekt – veel structurel­er.

Houtverdel­er Eurabo

 ?? Getty ?? Amerikanen bouwen minder huizen en dus zakken de houtprijze­n.
Getty Amerikanen bouwen minder huizen en dus zakken de houtprijze­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium