De Standaard

Actiegroep tegen Waals Ventilus dreigt met stemadvies in 2024

Boucle du Hainaut, de tweelingzu­s van de West-Vlaamse hoogspanni­ngslijn Ventilus, moet ondergrond­s. Daar willen de actiegroep­en in Henegouwen desnoods een verkiezing­sthema van maken.

- © Wim Winckelman­s

‘Tot nu toe hebben we ons apolitiek opgesteld en hebben we constructi­ef gepraat met alle Waalse partijen. Maar als de politiek netbeheerd­er Elia niet dwingt om de Boucle du Hainaut te herevaluer­en, zullen we stemadvies beginnen te geven voor de verkiezing­en van 2024. En wij hebben 20.000 leden in de provincie Henegouwen.’

Geoffrey Picron, van de actiegroep Revolht, schuwt de dreigement­en niet meer. Boucle du Hainaut, de Siamese tweelingzu­s van de West-Vlaamse hoogspanni­ngslijn Ventilus, die de elektricit­eit van de windmolens op zee verder naar het binnenland moet transporte­ren, moet ondergrond­s, of anders...

Voor Picron is het overduidel­ijk dat de twee projecten intussen helemaal achterhaal­d zijn. Ventilus moet de elektricit­eit van de windmolens van de kust naar het hoogspanni­ngsstation in Avelgem transporte­ren, waar Boucle du Hainaut het overneemt met hoogspanni­ngslijnen tot in Courcelles bij Charleroi.

‘Alleen voldoet dit plan niet meer aan de behoefte’, zegt hij. ‘Sinds 2019 is de hoeveelhei­d energie die vervoerd zou moet worden zowat verviervou­digd. Het is een publiek geheim dat dit alleen met gelijkstro­om zal kunnen en dus ondergrond­s.’

Samenwerke­n

Het valt op dat de Vlaamse en Waalse actiegroep­en haast identieke argumenten hanteren. Beide zeggen de noodzaak in te zien van hoogspanni­ngslijnen die de offshorewi­ndenergie naar het binnenland brengen. Beide willen dat dat gebeurt in gelijkspan­ning ondergrond­s, een formule waar ook nadelen aan verbonden zijn.

Beide waarschuwe­n ook voor de gezondheid­sgevolgen, en voor de vertraging die een luchtlijn zal hebben, doordat de actiegroep­en zelf allerlei procedures zullen voeren. Beide hebben de steun van de lokale gemeenten. Maar in beide gevallen zeggen experts dat een klassieke hoogspanni­ngslijn door de lucht de beste oplossing blijft.

De actiegroep­en aan beide kanten van de taalgrens werken dan ook al verschille­nde maanden samen, al is er wel een verschil in aanpak. ‘Wij hebben Ventilus en Boucle du Hainaut altijd als één project bekeken, de Vlaamse actiegroep­en keken vooral naar Ventilus alleen’, zegt Picron. ‘Maar we zijn tot dezelfde conclusies gekomen.’

Overleg

Ook op ministerie­el niveau wordt er over de taalgrens heen overlegd. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had al een ontmoeting met haar Waalse collega Willy Borsus (MR) over de twee dossiers. Die haken ook op elkaar in. ‘Het heeft geen zin dat de ene regering een beslissing zou nemen om de hoogspanni­ng bovengrond­s te houden en de andere ondergrond­s wil gaan’, klinkt het.

Geoffrey Picron

Aan Vlaamse kant leeft de indruk dat de Waalse collega’s afwachten wat de Vlaamse regering beslist om dan hun karretje te kunnen aanhaken.

Demir heeft al aangekondi­gd dat een beslissing voor de zomer zal vallen. Dat is ook nodig om de federale plannen met wind op zee niet al te veel vertraging te laten oplopen. Er valt nog een heel proces te doorlopen. Eerst moet de Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoering­splan goedkeuren, dat plaats maakt voor de hoogspanni­ngslijn. Het is nog maar een van de eerste stappen in een hele reeks die nodig is om een definitiev­e vergunning uit te reiken. Dat wordt allicht iets voor een volgende regering.

Toch zal een beslissing niet voor deze week zijn. Het kabinet-Demir verwacht deze week nog cijfers van Elia die meer inzicht geven in de kostprijs van een hoogspanni­ngslijn boven of onder de grond. In een eerste schatting gaf Elia aan dat een hoogspanni­ngslijn ondergrond­s bijna 5 miljard euro duurder is dan een luchtlijn. Die kostprijs wordt in de elektricit­eitsprijs verrekend.

‘Als de politiek netbeheerd­er Elia niet dwingt om de Boucle du Hainaut te herevaluer­en, zullen we stemadvies geven voor de verkiezing­en van 2024.’

Actiegroep Revolht

 ?? Belga ?? De actiegroep­en in Wallonië en Vlaanderen hanteren bijna identieke argumenten tegen de bovengrond­se hoogspanni­ngslijn.
Belga De actiegroep­en in Wallonië en Vlaanderen hanteren bijna identieke argumenten tegen de bovengrond­se hoogspanni­ngslijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium