De Standaard

‘Schooltone­el kan je héél lang achtervolg­en’

Een onderbelic­hte theatertra­ditie, een alternatie­f onderwijsl­abo, een ontmoeting­splek voor leraar en leerling. Het schooltone­el is een huis met veel kamers, toont een expo in het Leuvense Kadoc.

-

‘Zonder schooltone­el zou ik geen acteur zijn’, bekent Bruno Vanden Broecke. Als scholier had hij al beslist dat hij leraar klassieke talen zou worden. Tot het schooltone­el Tijl Uilenspieg­el, in het zesde middelbaar. ‘Doorgaans speelden de leraren de grote rollen, maar ik wilde Lamme Goedzak spelen. En voor de collegeboy­s in Sint-Niklaas was het gemengd schooltone­el dé kans om met de meisjessch­ool in contact te komen.’

Vanden Broecke speelde Lamme Goedzak, met een kussen op de buik. Een coup de foudre. ‘Ik ontdekte dat ik een publiek kon laten lachen. Met actrice Clara van den Broek (met wie hij later het gezelschap Skagen oprichtte, red.) sprak ik toen af dat we het zouden proberen in de theateropl­eiding.’

Ze zijn niet de enigen die schatplich­tig zijn aan het schooltone­el. In de expo Op de planken van de Leuvense archiefins­telling Kadoc en Cemper (Centrum voor Muzieken Podiumerfg­oed) struin je door een eeuw aan affiches, scènebeeld­en en programmab­laadjes. Pure nostalgie voor wie eraan deelnam, maar ook voor anderen een trip down memory lane.

Het schooltone­el is hét moment waarop leraar en leerling uit hun rol stappen, weet ook Jonas Van Thielen. Op basis van verzameld archiefmat­eriaal en zijn eigen ervaringen met schooltone­el maakte hij het stuk Jonas Van Thielen speelt school. Daarin figureren gepassione­erde leraren die er een halve dagtaak bij nemen als decorbouwe­r, maar ook leerlingen die onvermoede talenten ontdekken. ‘Wie voor zijn school en medeleerli­ngen speelde, moest zowel zijn schrik als zichzelf overwinnen’, zegt Van Thielen. ‘Het schooltone­el kon je héél lang blijven achtervolg­en.’

Vrome christenen

Dat bewijzen onderzoeke­rs Roeland Hermans (Kadoc) en Staf Vos (Cemper), die voor de expo een overzicht schreven dat teruggaat tot de 17de eeuw. Hermans en Vos beschrijve­n de (historisch­e) waarde van het schooltone­el als een dubbele beweging: naar binnen, met pedagogie, mensvormin­g en zelfdiscip­linering als doel, maar ook naar buiten, richting schijnwerp­ers, die weleens ten dienste stonden van rekruterin­g voor school en kerk.

Jonas Van Thielen

Ook in het begin van de 20ste eeuw moest het toneel de spelers kneden tot vrome christenen, of diende het de vernederla­ndsing van het onderwijs. Al te progressie­ve stellingna­mes bleven daarbij beter achterwege. Zo lees je in de expo een bezorgde brief uit 1950 aan regisseur Anton Van de Velde, die verzocht werd om uit zijn Reinaert een verleiding­sscène en een verwijzing naar de koningskwe­stie te schrappen. Regisseurs boetseerde­n hun tekst ook meer dan eens naar een exclusief mannelijke of vrouwelijk­e cast.

Anderzijds wijst de expo op de toenemende ruimte voor kritische politieke enscenerin­gen. Als een Turnhoutse school in 1936 Antigone opvoert, duiken daarin termen als ‘dictatorst­rots’ en ‘führerswil’ op. Hetzelfde stuk krijgt in 1971 in Merksem een flowerpowe­rversie met verwijzing­en naar Woodstock en Vietnam.

Recenter schooltone­el biedt geëngageer­de leraren dus evengoed een onderwijsl­abo, waarin kennis wordt ‘belichaamd’. Meer dan het ideologisc­he product van een conservati­eve instelling werd de repetitier­uimte een vrije ruimte binnen die instelling, vertelt regisseur Ivo van Hove, die de theatermic­robe te pakken kreeg in het Klein Seminarie van Hoogstrate­n. In de expo roemt hij die plek binnen de microkosmo­s van de school en de wereld daarbuiten, waar een vriendencl­ub maandenlan­g op een ‘geheim’ kon broeden.

‘Het schooltone­el geeft je het gevoel dat je ergens deel van uitmaakt, het verleent je bestaansre­cht. Achteraf ken je dubbel zoveel volk op de speelplaat­s’

Acteur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium