De Standaard

Vervrouwel­ijk onze taal

-

Ukon het gisteren in deze krant al lezen: de federale overheid wil ‘respectvol omgaan met gender en in het bijzonder met de plaats van het vrouwelijk­e (en de vrouw)’ in haar communicat­ie. Ze roept de ambtenaren daarom op om uitdrukkin­gen te vermijden waarin het woord ‘man’ voorkomt.

Dat is een maatregel waarover je veel kunt zeggen, maar zeker dat de ambtenaren heel wat minder werk zouden hebben als ze uitdrukkin­gen met ‘vrouw’ zouden willen vermijden. Er is namelijk een zestigtal spreekwoor­den en uitdrukkin­gen waarin een man figureert, maar slechts een handvol waarin een vrouw de hoofdrol speelt – en bij die paar zitten dan nog wijsheden bij als ‘Een dronken vrouw is een engel in bed’ of ‘Nood doet zelfs oude vrouwen redden’.

Hier is dus wel enige marge voor verbeterin­g. Want zolang we onze uitdrukkin­gen niet vernieuwen, kunnen we wel opkomen voor de kleine man, maar zal de kleine vrouw haar eigen boontjes moeten zien te doppen. Haar mening daarover zullen we niet kunnen vragen, daarvoor kunnen we enkel bij de man in de straat terecht.

We zouden hier graag niets verzwijgen, maar dan kunnen we enkel man en paard noemen. En als een vrouw haar beloften nakomt, is ze een man van zijn woord. Als ze zich niet laat doen, staat ze haar mannetje. Of nog erger: toont ze dat ze ballen heeft. Maar als ze iets wil verkopen, kan ze dat alleen aan de man brengen. Ze zal ook moeilijk iets gepasts vinden om aan te trekken, want de kleren maken de man. Zelfs als ze de meest geschikte persoon is, zal ze de juiste man op de juiste plaats zijn. En als ze zichzelf aan de man wil brengen, dan weet ze dat de liefde van de man door de maag gaat. Maar waar gaat de hare dan door?

Ze zou over al die problemen een speech kunnen geven en daarvoor kan 2.000 man in de zaal zitten, zelfs als het voltallige publiek uit vrouwen bestaat. Ze zou zich bij zoveel onrecht een stuk in haar kraag kunnen drinken, dan is er nog geen man overboord want enkel als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan. Toch is het goed dat de ambtenaren deze maatregel zo snel mogelijk realiseren. We zouden zeggen: met man en macht! Of doen ze het misschien beter met vrouw en zacht?

Er is een zestigtal uitdrukkin­gen met ‘man’, maar slechts een handvol met ‘vrouw’

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium