De Standaard

Nederland geeft racisme toe bij belastingd­ienst

- © © Giselle Nath

TOESLAGENA­FFAIRE Voor de eerste keer heeft de Nederlands­e regering erkend dat er institutio­neel racisme was bij de belastingd­ienst.

Het gebeurde weliswaar niet ‘te kwader trouw’ en hij wil het ook geen rassenhaat noemen, maar de staatssecr­etaris van Financiën, Marnix van Rij (CDA), heeft in een brief aan de Tweede Kamer erkend dat er vanaf 2010 sprake was van ‘institutio­neel racisme’ bij de Nederlands­e belastingd­ienst.

‘Ook wanneer het niet de bedoeling is geweest om een bevolkings­groep te profileren, kunnen mensen anders zijn behandeld op basis van hun afkomst of andere kenmerken zoals nationalit­eit, leeftijd en geslacht’, schrijft Van Rij. ‘Dat willen zowel wij als de Belastingd­ienst in de toekomst uitsluiten. Ook al is er geen sprake van een ideologie die mensen indeelt in rassen, dat maakt de aangetroff­en voorbeelde­n niet minder pijnlijk.’

De Nederlands­e belastingd­ienst ligt al jaren onder vuur. Van 2003 tot begin 2020 registreer­de die dienst persoonsge­gevens van ‘mogelijke fraudeurs’, maar hij had hiervoor geen wettelijke grondslag. Zo werden giften aan moskeeën of Turkse, Marokkaans­e en Oost-Europese achtername­n aangemerkt als risicofact­oren voor fraude, of kwamen mensen op basis van een melding bij de kliklijn van de belastingd­ienst op een zwarte lijst terecht.

Tienduizen­den Nederlande­rs – vooral van allochtone origine – werden het slachtoffe­r van een heksenjach­t. Ze werden vaak onterecht beschuldig­d van fraude met subsidies voor hun kinderopva­ng. Velen kwamen in de schulden terecht en verloren hun huis. Kinderen werden uit huis geplaatst. Uiteindeli­jk moest de vorige regeringRu­tte ervoor aftreden.

Onderschei­d nodig Welke institutio­nele veranderin­gen de belastingd­ienst zal doorvoeren om een nieuw schandaal te voorkomen, is nog niet bekend. Van Rij blijft erbij dat de fiscus omwille van efficiënti­e onderschei­d moet maken tussen burgers. Daarom wil de regering bekijken hoe risicosele­ctie in de toekomst rechtmatig en transparan­t kan gebeuren.

Bij de Nederlands­e belastingd­ienst wordt inmiddels al twee jaar aan trajecten gewerkt om de cultuur te verbeteren en dit soort ongelijke behandelin­g te bestrijden. Ook moet er meer bewustzijn komen over vooroordel­en. Want de erkenning van institutio­neel racisme zonder aan die erkenning gevolg te geven, is volgens de staatssecr­etaris zinloos.

communicat­ieteams de VN gewoonweg ‘te slim af’. ‘China probeert dit bezoek in zijn eigen voordeel te framen en doet dat weinig subtiel’, zei Peter Ir win van de organisati­e Uyghur Human Rights Project.

De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch en onderzoeke­r Adrian Zenz waren verschroei­end in hun kritiek op Bachelet. ‘Ze zou ontslag moeten nemen’, vond Zenz. ‘Oeigoeren voelen zich verraden.’ Ook de belangengr­oep World Uyghur Congress zei dat Bachelet haar positie geen eer aandeed. ‘Iemand moet ter verantwoor­ding geroepen worden voor het Oeigoerse leed’, vond voorzitter Dolkun Isa.

Hoogst haalbare

Die ontgoochel­ing heeft emotionele en politieke redenen. Voor de Oeigoerse diaspora is het verlies van de eigen identiteit, het trauma van een opsluiting en de aanhoudend­e onzekerhei­d over familie in China bijzonder pijnlijk. De VS hebben de misbruiken in Xinjiang uitgeroepe­n tot een ‘genocide’ en willen dat China daar zo snel mogelijk een politieke prijs voor betaalt. 22 westerse landen treden Washington daarin bij.

Maar binnen de Raad voor Mensenrech­ten van de VN bestaat er geen meerderhei­d voor. 37 andere leden van de Raad, waaronder veel Afrikaanse landen en grote moslimland­en als Pakistan, noemden de aanpak in Xinjiang ‘een succes’. De Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten kreeg dus geen mandaat voor een echte fact-finding mission. Dialoog achter de schermen leek voor Bachelet het hoogst haalbare.

Dit bezoek toont alweer de relatieve machteloos­heid van de VN, maar ook van het Westen tegenover China. Hoe bot zijn propaganda ook is, toch willen veel landen China niet terechtwij­zen over Xinjiang (DS 21 mei).

 ?? Ap ?? Een bewaker tuurt uit een wachttoren in een detentiece­ntrum in Xianjing. China beweert dat alle ‘heropvoedi­ngskampen’ intussen gesloten zijn.
Ap Een bewaker tuurt uit een wachttoren in een detentiece­ntrum in Xianjing. China beweert dat alle ‘heropvoedi­ngskampen’ intussen gesloten zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium