De Standaard

Hoe Russische olie nu ook stilletjes naar China vloeit

-

Er zit een groot gat in het net met westerse sancties tegen het oorlogszuc­htige Rusland, en dat gat wordt steeds groter. Dat blijkt uit recente data van gespeciali­seerde onderzoeks­bedrijven zoals Kpler en Vortexa Analytics. Hun conclusie is eensluiden­d: Rusland is de klap van de westerse ban op zijn olie zo goed als te boven. Met dank aan Azië, waar eerst India en nu ook China nauwelijks nog scrupules tonen om de Russische olie tegen grote kortingen op te kopen.

Om de westerse sancties te omzeilen, wordt de olie op grote schaal geleverd via de zee. Vorige week alleen al zouden volgens Kpler 74 tot 79 miljoen vaten Russische olie ergens ronddobber­en, al dan niet in anonieme tankers. Dat is ruim het dubbele van de hoeveelhei­d Russische olie (27 miljoen vaten) die kort voor de invasie in Oekraïne naar het buitenland werd verscheept, meldt Bloomberg.

De eindbestem­ming van de Russische olietanker­s is meestal Azië, het continent dat in april voor het eerst meer Russische olie opkocht dan Europa. Met voorop India, waar Rusland nu is opgeklomme­n van plaats tien naar plaats vier op de lijst van grootste olielevera­nciers.

Maar ook China is stilletjes bezig om almaar meer Russische olie op te kopen. Volgens een schatting van Vortexa Analytics zal Peking over de hele maand mei liefst 1,1 miljoen vaten per dag vanuit Rusland invoeren van overzee. Dat is bijna een record. Ter vergelijki­ng: in het eerste kwartaal waren dat 750.000 vaten per dag en vorig jaar gemiddeld 800.000 per dag. Als je ook de olie telt die via pijpleidin­gen China binnenstro­omt, kom je in totaal aan bijna 2 miljoen vaten Russische olie per dag. Dat komt neer op 15 procent van de totale Chinese olie-import.

Volgens scheepsdat­a die Reuters kon inkijken, zijn de belangrijk­ste Chinese kopers: Unipec, Zhenhua Oil en Livna Shipping Ltd. De eerste twee zijn dochters van respectiev­elijk de grootste Chinese olieraffin­aderij (Sinopec) en een groot Chinees militair conglomera­at (Norinco), de laatstgeno­emde is een rederij uit Hongkong. Doorgaans kopen de Chinezen de Russische olie aan spotgoedko­pe prijzen: gemiddeld zouden ze zelfs 29 dollar per vat minder betalen dan voor de Russische invasie Een niet te versmaden financiële meevaller, zeker nu in Shanghai de quarantain­e voorbij lijkt en de fabrieken weer opengaan. Daardoor klom de olieprijs gisteren meteen naar 120 dollar per vat.

Omdat het vanwege de financiële sancties moeilijk is om tankers te vinden die nog Russische havens willen aandoen, zet China via schimmige olietrader­s vaak kleinere schepen in, die via een creatieve omweg de olie importeren en vaak anoniem pendelen tussen de Russische haven Kozmino en de wateren voor de kust van Zuid-Korea. Daar wordt de lading Russische olie dan op zee overgepomp­t naar supertanke­rs met bestemming China.

Kortom, na India is nu ook China onder de radar volop bezig de westerse sancties te ondermijne­n. Amerikaans­e pogingen om India politiek tot andere gedachten te brengen, mislukten eerder. Als nu ook Peking de westerse sancties aan zijn laars lapt, zal het erg moeilijk worden om de Russische oorlogsmac­hine snel te stoppen.

China zet via schimmige olietrader­s vaak kleinere schepen in, die anoniem en via een creatieve omweg olie importeren

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium