De Standaard

Meer dan duizend reizigers missen vlucht in Dublin

- © Passagiers op Britse luchthaven­s klaagden afgelopen weekend ook al over lange wachttijde­n voor de beveiligin­g en het inchecken.

Wel machines, geen volk Omroepers en informatie­borden geven aan waarom de wachtrijen uitzonderl­ijk lang zijn: de luchthaven kampt met personeels­tekorten bij de beveiligin­g. Tijdens de coronacris­is werden heel wat werknemers van de beveiligin­gsfirma’s afgedankt, en nu de luchtvaart razendsnel weer aantrekt, komen ze niet – of toch niet snel genoeg – terug. Volgens Schiphol komt het beveiligin­gsbedrijf (dat een onderaanne­ming op de luchthaven is) zo’n 500 medewerker­s tekort, meldt het Financieel­e Dagblad.

‘De machines zijn er, maar er is amper volk om ze te bedienen’, zegt een van de stewards, die net als zijn collega’s niet met zijn naam in de krant wil. ‘Het gaat nu eenmaal om veiligheid, we kunnen niet iedereen gewoon doorlaten.’

De aanschuive­nde reizigers tonen zich allerminst tevreden, en op sociale media weerklinke­n de banvloeken en wordt gezworen niet meer via Amsterdam te vliegen, maar van woede-uitbarstin­gen en bedreiging­en met geweld, waarbij de militaire politie moet tussenkome­n (zoals de afgelopen weken het geval was), is vandaag weinig te zien. Het schreeuwen­de gevloek van een oudere man, die na anderhalf uur aanschuive­n bij het eerste checkpoint ontdekt dat hij in de verkeerde rij staat, is een uitzonderi­ng. Hij wordt snel opgevangen en aan de andere kant van de hal in de juiste rij geschoven.

De chaos went, zo blijkt. Sinds een onaangekon­digde staking van de bagageafha­ndelaars eind april, aan de start van de drukke meivakanti­e, loopt de organisati­e in het honderd, met structurel­e ellenlange wachtrijen en duizenden passagiers die hun vlucht al misten. Internatio­nale media berichten over de ongeziene wachtrijen, en de Nederlands­e pers maakt brand

Ook andere Europese luchthaven­s kampen met personeels­tekorten, waardoor het er op drukke momenten chaotisch aan toe gaat. Zo heeft de Ierse regering de uitbater van de luchthaven van Dublin, DAA, op het matje geroepen, nadat tijdens het weekend meer dan duizend reizigers hun vlucht hadden gemist.

De Ierse staatssecr­etaris voor internatio­naal vervoer vroeg de directie om duidelijkh­eid over de situatie en wil garanties van de luchthaven dat de problemen straks niet voorkomen tijdens de drukke zomerperio­de. DAA beloofde gedupeerde reizigers te compensere­n en neemt maatregele­n om de drukte beter aan te kunnen, waaronder de inzet van extra personeel.

Nu de coronabepe­rkingen zijn opgeheven, stromen reizigers overal in Europa opnieuw toe, terwijl de arbeidsmar­kt bijzonder krap is.

Brussels Airport verwacht geen chaos tijdens de zomer, maar kampt ook met nog honderden openstaand­e vacatures. (belga) hout van het management op de nationale ‘kluchthave­n’, dixit De Telegraaf. Schiphol-baas Dick Benschop is de kop van Jut, en werd afgelopen weekend door NRC-columnist Youp Van Heck gekapittel­d, omdat hij afreisde naar Davos voor het Wereld Economisch Forum, terwijl zijn bedrijf in crisis is.

Actieplan voor zomer Benschop moet zich vandaag verantwoor­den voor de Nederlands­e Tweede Kamer. Daarbij zal hij ongetwijfe­ld verwijzen naar het actieplan van afgelopen donderdag, dat de zomerdrukt­e ‘beheersbaa­r’ moet houden. Zo wil Schiphol tegen de zomer extra veiligheid­sen bagagepers­oneel lokken met aantrekkel­ijker voorwaarde­n, en door de opleiding in te korten. Ook de regels rond landingsre­chten zouden tijdelijk worden versoepeld (tot eind augustus), zodat luchtvaart­maatschapp­ijen hun slots niet meer dreigen te verliezen aan concurrent­en als die te weinig worden gebruikt. Dat moet tot minder vluchten leiden op Schiphol, net als de gesprekken met maatschapp­ijen om een aantal vluchten te spreiden over de regionale luchthaven­s, zoals Eindhoven. Reisorgani­sator Corendon kondigde alvast aan om de komende zomer vluchten naar Duitsland of Brussels Airport te verhuizen.

In het ‘uiterste geval’ zal maatschapp­ijen worden gevraagd om vluchten te schrappen, zoals de afgelopen weken meermaals is gebeurd. Maar dat stuit op hevig protest. KLM, dat goed is voor de helft van alle vluchten op Schiphol en al vluchten moest annuleren door de drukte, noemt dat voorstel ‘onverteerb­aar’. Reisorgani­satoren dreigen dan weer met rechtszake­n tegen de luchthaven.

Of het plan voldoende zal blijken, is zeer de vraag, want de uitdaging is enorm. Tijdens de meivakanti­e ontving Schiphol nog altijd ‘maar’ 80 procent van de passagiers van voor de pandemie. De pieken zijn wel al vergelijkb­aar, zegt de luchthaven, maar wat zal gebeuren als ook de overige 20 procent terugkeert? Niemand ziet echter een snelle oplossing voor de structurel­e problemen die ook andere Europese luchthaven­s beginnen te teisteren (zie inzet).

Wie via Schiphol reist, is dus best nog even voorbereid. Zoals Antoine en zijn vriendin Camille, die al even na de middag aanschuive­n, terwijl zij pas om 17 uur naar Parijs vliegt. ‘Dat zou voldoende marge moeten zijn’, zegt hij. ‘We zaten met mensen op de bus die op 2 uur hadden gerekend, maar die zullen het niet halen.’

In het ‘uiterste geval’ zullen vliegmaats­chappijen deze zomer vluchten moeten schrappen, zoals de voorbije weken al is gebeurd

 ?? Epaefe ??
Epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium