De Standaard

Xior wordt in een klap grootste kotbaas van Europa

Het Belgische vastgoedbe­drijf Xior betaalt ruim een miljard euro voor iets meer dan 5.300 studentenk­oten in Denemarken, Duitsland, Polen en Zweden. De portfolio groeit tot 26.500 koten in 43 steden. Toch zien analisten geen gevaar voor marktconce­ntratie.

- © Pieter Van Maele

Het begon met 45 studentenk­oten in Leuven, die Xior-directeur Christian Teunissen vijftien jaar geleden kocht van zijn eigen voormalige kotbaas. ‘Na een jaar lang in een oud en versleten kot te hebben gewoond, trok ik in 1993 naar een nieuwbouw. Ik vond dat echt super. Ik heb de eigenaar herhaaldel­ijk gezegd dat hij een droomjob had’, vertelde Teunissen er eerder over tegen Het Nieuwsblad.

Na zijn studies belandde Teunissen in de verzekerin­gswereld, tot hij zich in 2005 op vastgoed stortte. Twee jaar daarna kreeg hij zijn oude kotbaas aan de lijn. Of hij een van zijn gebouwen wilde overnemen? Teunissen: ‘Ik heb niet lang getwijfeld. Ik heb al mijn kapitaal erin gestopt.’

Opgestoken duim

Het is een zet die de Hasselaar zich vandaag geen seconde zal beklagen. Na een aanvankeli­jk gestage groei gaat het de laatste jaren hard voor Xior Student Housing. Bij de beursgang van het bedrijf in november 2015 bezat het 2.035 studentenk­amers in Nederland en België, goed voor een waarde van net geen 200 miljoen euro. Eind 2020 waren dat al 11.338 kamers, met een totale waarde van 1,56 miljard euro. Het had daarvoor ook al de vleugels uitgesprei­d naar Spanje en Portugal, mede dankzij geld van Marc Coucke, die met zijn vehikel Alychlo participee­rt in Xior.

Na de gisteren aangekondi­gde acquisitie van Basecamp Group, gevestigd in Denemarken, en van twee fondsen die investeren in studentena­ccommodati­e, groeit Xiors portfolio opnieuw met 5.341 koten, verspreid over negen universite­itssteden in Duitsland, Polen, Denemarken en Zweden. Ze zijn ondergebra­cht in elf complexen, waarvan er drie nog in ontwikkeli­ng zijn.

Xior financiert de deal door onder meer nieuwe schulden aan te gaan. Daarnaast krijgen de huidige eigenaars van de studentenk­amers voor 252 miljoen euro nieuwe aandelen in Xior, die ze zullen verkopen aan institutio­nele beleggers.

Met de uitbreidin­g komt de totale waarde van de vastgoedpo­rtefeuille van Xior naar eigen zeggen uit op 3,7 miljard euro. Het bedrijf zegt nu in totaal 26.526 koten te hebben, in 43 steden. ‘Sinds de start in 2007 zijn we blijven groeien en profession­aliseren’, zegt Teunissen in een persberich­t. Hij heeft het over een ‘mijlpaal’. ‘We zijn geëvolueer­d van een klein familiebed­rijf naar een profession­ele speler.’

Gert De Mesure

Analisten reageerden gisteren al even enthousias­t op de omvangrijk­e overnamede­al. ING spreekt van een deal die een ‘sterke groeiversn­elling en geografisc­he diversific­atie zal teweegbren­gen’. KBC heeft het over een overname ‘die zeker op een opgestoken duim mag rekenen’. ‘Ook wij zijn heel positief over deze strategisc­h erg belangrijk­e overname’, zegt Inna Maslova van zakenbank Degroof Petercam. ‘Scandinavi­ë en Duitsland zijn nog altijd zeer aantrekkel­ijk voor investeerd­ers. Met deze stap wrikt Xior de deur tot die nieuwe markten open, zoals het eerder ook richting Portugal en Spanje heeft gedaan.’

Maslova wijst er ook op dat de operatione­le marge van Xior zal verbeteren, aangezien het zijn uitgaven over een nog bredere portfolio zal kunnen verdelen.

‘De vraag naar studentenk­amers blijft groeien. De markt is dus groot genoeg’

Genoeg plek voor iedereen Concurrent­en van dezelfde grootteord­e heeft Xior nog amper. Het Gentse Upgrade Estate bezit ‘slechts’ 3.000 koten, in zeven Belgische steden. Loert het gevaar van marktconce­ntratie dan niet om de hoek? ‘Ze zijn inderdaad groot, maar op de totale Belgische kotenmarkt, waarin heel veel particulie­re spelers actief zijn, is hun marktaande­el nog altijd beperkt’, zegt vastgoedan­alist Gert De Mesure. ‘De vraag naar studentenk­amers blijft bovendien groeien. De markt is dus groot genoeg.’

Ook volgens Maslova rijst het probleem van marktconce­ntratie zich. ‘De markt van studentenh­uisvesting worstelt vandaag vooral met tekorten. Er blijft dus genoeg plek voor iedereen, zowel voor grote als kleine spelers.’

Vastgoedan­alist

geflitst

 ?? Sebastian Steveniers ?? Xior Student Housing is geëvolueer­d van een klein familiebed­rijf naar een profession­ele speler (foto: Frankrijkl­ei, Antwerpen).
Sebastian Steveniers Xior Student Housing is geëvolueer­d van een klein familiebed­rijf naar een profession­ele speler (foto: Frankrijkl­ei, Antwerpen).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium