De Standaard

Eerste fietsbrug over Ring officieel in gebruik genomen

De eerste fietsbrug over de Brusselse Ring is klaar. De brug op de grens van Diegem en Machelen vormt het sluitstuk van de fietssnelw­eg F3 en maakt fietsen een stuk veiliger, sneller en comfortabe­ler.

- © Dimitri Berlanger

De brug, vlakbij het treinstati­on van Diegem gelegen, volgt de spoorlijn tussen Leuven en Brussel en takt aan op de fietssnelw­eg F3. Onder een stralende zon reden de eerste fietsers gisterenoc­htend over de 169 meter lange brug.

Tot hiertoe moesten fietsers over de Brusselse Ring nog omrijden via een andere brug: dat betekende een extra 3,5 à 4 kilometer. Deze nieuwe fietsinfra­structuur moet dat euvel verhelpen, en moet ook voor meer veiligheid zorgen. De brug, die vijf meter breed is, is eveneens toegankeli­jk voor voetganger­s. Tegelijk zijn er aftakkinge­n van de F3 naar het nabijgeleg­en bedrijvent­errein Keiberg-Kouterveld en naar het station van Diegem gerealisee­rd.

‘De brug is een enorme meerwaarde’, zegt minister Lydia Peeters (Open VLD), die de officiële opening voor haar rekening nam.

De eerste gebruikers zagen alvast dat het goed was. ‘Ik werk hier in de buurt maar ik fiets zelf ook veel recreatief’, zegt Nicolas Van Caillie (45) uit Schaarbeek. ‘We overwegen wel om dichter te komen wonen en dan is het wel een optie om ook naar mijn werk te fietsen. We hebben er lang moeten op wachten maar het is de moeite.’

Omer Mels (88) uit Sint-Lambrechts-Woluwe

kwam dan weer – op zijn verjaardag dan nog – een kijkje nemen bij de opening. ‘Ik wilde er graag bij zijn’, vertelt hij.

‘Ik fiets zelfs nog 4000 kilometer per jaar met de elektrisch­e fiets. Dat houdt mij jong (knipoogt). Wie van Leuven naar Brussel komt werken, heeft alleszins geen excuus meer om niet met de fiets te komen. Het is een magnifieke brug, echt fantastisc­h. Als ze het autoverkee­r drastisch willen vermindere­n moeten er ook deftige fietswegen zijn en ze doen er effectief wat aan. Het is alleszins een grote verbeterin­g.’

Het volledige project heeft een prijskaart­je van 24 miljoen euro. Het grootste deel daarvan, zowat vijftien miljoen, komt van de Vlaamse overheid, acht miljoen euro van de provincie.

Ook de gemeentes Machelen en Zaventem dragen financieel bij. Zaventem belooft ook om de signalisat­ie in de Keienbergs­traat snel aan te passen. Er is bij het ‘verboden toegangsbo­rd’ immers geen onderbord ‘uitgezonde­rd fietsers’ voorzien, terwijl het wel deel uitmaakt van de F3-route.

 ?? Dbg ?? De fietsbrug werd gisterenmo­rgen officieel ingefietst onder leiding van minister Lydia Peeters.
Dbg De fietsbrug werd gisterenmo­rgen officieel ingefietst onder leiding van minister Lydia Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium