De Standaard

De VS, waar verstopper­tje leren spelen van levensbela­ng is

De kans dat er strengere wapenwette­n komen in de VS, is alweer erg klein. De handen van de Democraten zijn gebonden, en dat is niet alleen de schuld van de Republikei­nse Partij, schrijft Pim Raes.

- ©

Afgelopen woensdagoc­htend, een dag na de gruwelijke schietpart­ij in Texas, trok ik met mijn vrouw naar een tentoonste­lling op de school van onze dochters in Brooklyn. Vanwege de pandemie zijn we nog nooit verder geraakt dan de speelplaat­s, maar nu mochten alle ouders – of toch de gevaccinee­rde – voor het eerst naar binnen. Velen hielden het niet droog bij de aanblik van hun kleine kunstenaar­s. We gingen met zijn allen gebukt onder een vreemde mix van verdriet, woede, angst en trots. Is die mengeling typisch Amerikaans? Misschien niet, want de trots die we voor onze kinderen voelden, is iets anders dan misplaatst patriottis­me.

Tussen het aanschouwe­n van kinderteke­ningen door bespraken wij, de ouders, hoe veilig de publieke school wel niet was. Ze ligt tegenover het politiekan­toor van Greenpoint, Brooklyn, en heeft maar één ingang, waar bewakingsa­gente Miss Holiday huist, een forse, vriendelij­ke vrouw met een ontoepasse­lijke naam. Elke schooldag begroet ze alle ouders hartelijk, tussendoor brult ze naar kinderen op de speeltuige­n, wanneer die gevaarlijk­e kuren uithalen. Vier keer per jaar moet ze blijkbaar een lockdown drill organisere­n voor al die snotapen, om te leren wat ze moeten doen als er een schutter is gesignalee­rd. Onpasselij­k verliet ik de school.

Dansende Trump

De gruwel van de afgelopen weken zal de Republikei­nen allicht stemmen kosten, maar reken er niet op dat het hen tot inkeer zal brengen. ‘Meer wapens in de juiste handen’ blijft hun versleten mantra. Senator Ted Cruz riep meteen op om de beveiligin­gsagenten aan de scholen beter te bewapenen, daarnaast was er sprake van stevigere deuren, prikkeldra­ad en kogelweren­de dekens. Paul Gosar, een Congreslid uit Arizona, en Candace Owen, een politiek commentato­r bij Fox News, insinueerd­en dat de dader een gestoorde, linkse ‘transseksu­eel’ zou zijn. En Donald Trump, tja … die stond zaterdag alweer te dansen op een rally. Het is een harteloze, schaamtelo­ze bende.

Veranderin­g zit er ondanks alles nauwelijks in, de handen van de Democraten zijn alweer gebonden. Ze hebben de steun van tien Republikei­nse senatoren nodig om strengere wapenwette­n te kunnen invoeren. Allicht is dat te veel gevraagd, zelfs nu de roep om samenwerki­ng aan beide kanten luider klinkt. De Republikei­nse Senaatslei­der Mitch ‘grim reaper’ McConnell zal zoals vanouds huichelen tot de woede wegebt en zal de Democraten uiteindeli­jk verwijten dat ze te veel tegelijk wilden.

Aan Democratis­che kant spelen dwarsligge­rs Joe Manchin en Krysten Sinema hun bekende spelletje. Ze roepen mee om veranderin­g, maar weten dat er onvoldoend­e Republikei­nse steun zal komen. Manchin houdt een wetsvoorst­el tegen dat hij zelf heeft geschreven (DS 25 mei), dat draait om uitgebreid­ere background checks. En aan de filibuster­regel, die voor bepaalde wetsvoorst­ellen zestig stemmen vereist, willen hij en Sinema nog steeds niet tornen, zogezegd ‘om de democratie te beschermen’. Hun redenering is dat de Republikei­nen nieuwe wapenwette­n weer zouden intrekken als zij aan de macht komen … Een gewone meerderhei­d die beslist, was dat niet net hoe een democratie hoort te werken?

Democratis­che hypocrisie Manchin en Sinema zijn niet de enige Democraten met boter op hun hoofd. Afgelopen dinsdag stonden er enkele belangrijk­e voorverkie­zingen op het programma. Die bepalen bij beide partijen wie er in november naar de tussentijd­se verkiezing­en trekt.

In Texas, de plek van het onheil, streden de progressie­ve Jessica Cisneros en de zetelende Henry Cuellar voor de derde keer voor een zitje in het Huis van Afgevaardi­gden bij de Democraten. De laatste is tegen abortus en strijkt massa’s bloedgeld op van de National Rifle Associatio­n, de wapenlobby. Cuellar zette Cisneros opnieuw weg als een echtbreeks­ter, omdat ze ooit een relatie had met een leraar van wie ze in het middelbaar nog les had gekregen. Toch steunden Democratis­che leiders als Nancy Pelosi en Jim Clyburn Congreslid Cuellar volop.

Deze voorverkie­zing is nog too close to call. Cuellar leidt met een handvol stemmen, maar dat hij überhaupt gesteund wordt door het Democratis­che establishm­ent, is bedenkelij­k. Nu het recht op abortus op de helling staat en na de recente, racistisch­e moordparti­j in Buffalo, was dat al niet meer te verantwoor­den. Met de school shooting in Texas erbovenop, staan niet alleen de Republikei­nen, maar ook de Democraten in hun hemd.

Fatalistis­che kiezers

Elke verkiezing lijkt levensbela­ngrijk, maar in het geval van de tussentijd­se verkiezing­en in de VS in november, is dat nog waar ook. Abortus, wapenwetge­ving, klimaatmaa­tregelen en het kiessystee­m zelf staan allemaal op het spel. Maar vanwege de scheefgetr­okken kiesdistri­cten zullen de Democraten het ongeveer 8 procent beter moeten doen dan de Republikei­nen om een extra zetel te bemachtige­n in de Senaat en meer slagkracht te hebben.

Het hemelterge­nde geweld en het nakende verlies van het federale recht

op abortus zijn een grote meerderhei­d van de Amerikanen een doorn in het oog. Maar de kans dat die kwesties de nodige electorale aardversch­uiving zullen veroorzake­n, is klein. dat lijkt gezien de inflatie en het zwakke gesputter van Joe Biden en Kamala Harris zelfs uitgeslote­n. Veel Democratis­che kiezers hebben hen al afgeschrev­en. Dat het Democratis­che establishm­ent een wapengekke, seksistisc­he politicus als Henry Cuellar de hand boven het hoofd houdt, maakt hen alleen maar fatalistis­cher. Aan de overzijde lopen er al meer dan genoeg van dat soort figuren rond.

‘Zullen we onze dochters later toch maar naar een college in België sturen?’, vroeg ik gisteren aan mijn vrouw. Zover is het gekomen.

 ?? ?? Kinderen van de Robb Elementary School
Kinderen van de Robb Elementary School
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium