De Standaard

Duw de privémarkt weg uit de schoolgebo­uwen

- Sherisse Vermeulen

ONDERWIJS Door het lerarentek­ort kunnen veel scholen niet langer de nodige ondersteun­ing aanbieden. Slimme ondernemer­s spelen daarop in, ziet Sherisse Vermeulen.

Een winstmodel is het onderwijs binnengesl­open. Leerkracht­en hebben zo’n groot takenpakke­t gekregen dat hun kernopdrac­ht naar de marge werd verdrongen. De onderwijsv­ernieuwing daagt ervaren mensen uit om nieuwe, brede doelen in hun lespraktij­k te brengen. Elk voor zich, op maat van elke klasgroep of zelfs van elke leerling. De werkdruk die daarmee gepaard gaat, is moordend. Om het in een beruchte slogan samen te vatten: lesgeven is alles geven.

Het slachtoffe­r van het lerarentek­ort is de leerling. Scholen kunnen niet langer de nodige ondersteun­ing aanbieden, dus zijn (gegoede) ouders vaker aangewezen op hulp. Slimme ondernemer­s spelen daarop in: bijlesbure­aus rijzen als paddenstoe­len uit de grond, redactiedi­ensten voor complexe teksten vermenigvu­ldigen zich. Voor kinderen uit armere milieus stopt het verhaal daar onverbidde­lijk, waardoor de al immense kloof tussen arm en rijk nog groter wordt. Toch hoeft het privéaanbo­d aan leerhulp geen bedreiging te vormen. Als we kunnen garanderen dat dezelfde ondersteun­ing in het reguliere onderwijs aanwezig is, kunnen beide systemen elkaar aanvullen. Maar daar zitten we met een probleem.

Het is geen unicum meer dat een ervaren leerkracht benaderd wordt door spelers op de educatieve privémarkt. Wat motiveert benoemde leerkracht­en om een overstap te maken? Waarom kiezen zelfs nieuwe leerkracht­en meteen voor een carrière in de privésecto­r? U raadt het: expertise en kunde worden er anders vergoed, en ideologisc­h anders benaderd.

Vergelijk het bedrag dat studiebure­aus betalen voor één uitvoerige redactie van een thesis door een ervaren germanist, met de beloning voor het vele verbeterwe­rk van een leraar Nederlands. Hetzelfde diploma, in se hetzelfde werk. Een ouder kan voor de dochter honderden euro’s neertellen om haar paper door ondergetek­ende te laten reviseren, en kan tegelijk voor zoonlief de gereglemen­teerde deliberati­e door mijn collega’s en mezelf blindeling­s in twijfel trekken.

De knop uitzetten

Toen mijn partner in de verleiding werd gebracht om de overstap te maken naar een IT-onderwijsb­edrijf met het perspectie­f op een knap salaris, een bedrijfswa­gen en een schatkist aan extralegal­e voordelen, sloop de twijfel er ook bij hem in. De mogelijkhe­id om de knop soms te kunnen uitzetten? In het vakgebied blijven én beter verloond worden?

Ik stel vast dat we kennis en kunde wel naar waarde kunnen schatten wanneer die niet binnen het reguliere onderwijsk­ader worden aangeboden. Plak een ander etiket op een onderwijsp­rofessiona­l dan ‘leerkracht’ en die krijgt meteen meer aanzien.

Er zijn fantastisc­he facetten aan het lerarenber­oep die te weinig belicht worden. En het gaat heus niet alleen over die zomervakan­tie. Toch mag er best wat moeite gedaan worden om het lerarenber­oep ook financieel op te waarderen. Een aantrekkel­ijk salarispak­ket kan iedereen motiveren.

Leerkracht­en ontvangen geen slecht salaris, maar de looncurve vervlakt snel. Ik moet toegeven dat het steekt wanneer mijn buur op haar elektrisch­e bakfiets wegrijdt, gefinancie­rd door een mobiliteit­sbudget, terwijl onze fietsvergo­eding lager is dan de Vlaamse standaard. Ik slik wanneer het maandelijk­se pakket aan onbelastba­re onkostenve­rgoedingen voor thuiswerk wordt vastgelegd op zo’n 165 euro – terwijl the powers that be geloven dat een IT-vergoeding van 20 euro mijn beroep weer aantrekkel­ijk zal maken. Werken leerkracht­en niet altijd deels van thuis uit?

Zoek mascottes

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), ga de war on talent rond leerkracht­en aan. Werk een salarispak­ket uit dat kan wedijveren met dat van de privésecto­r, zodat we excellente studenten mogen verwelkome­n en herenigd kunnen worden met ouder talent dat andere horizonten opzocht. Betaal ons beter, niet per se meer.

Plak een ander etiket op een onderwijsp­rofessiona­l dan ‘leerkracht’ en die krijgt meteen meer aanzien

Laat de scholen focussen op vakinhoud en didactiek. Laat studenten meedraaien als juniorleer­krachten en vergoed hen. Geef zo ademruimte aan startende leerkracht­en, en inspiratie aan ervaren mensen die telkens het warm water moeten uitvinden. Onderbouw de leerkracht door vakexperts formeel op te waarderen tot seniorleer­krachten, ook financieel: laat hen starters coachen en bied hen de didactisch­e ruimte om materiaal te ontwikkele­n. Duw de privémarkt weg uit de schoolgebo­uwen.

Nu we toch bezig zijn: toon hoe fantastisc­h de job is. Laat een klassevoll­e docureeks maken met gepassione­erde mascottes; geen Corneel van Oosterweel, wel de meester die kansarme kinderen leert lezen en schrijven, ook na de uren. Toon de leerkracht als de tolk van de wetenschap en als een mens die bewijst dat het onderwijs een baken is van innovatie en inhoud.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium