De Standaard

De buitenbaan van Europa

- ©

Als er een Oekraïner in de buurt is, wil elke Europeaan van betekenis ermee selfiën. De ministers die van Kiev naar Davos trokken, hadden het vorige week bijgevolg erg druk met zorgelijk fronsen en handen schudden voor de foto. Er zit amper sleet op de westerse steun aan Oekraïne. Pas recent, bij het aftikken van het zesde sanctiepak­ket tegen Rusland, kwam er een barst in het Europese front. Hongarije doet moeilijk, deels omdat het er zelf onder zou lijden, deels omdat premier Viktor Orban voor binnenland­s gebruik in Brussel graag het zwarte schaap uithangt. Het is niettemin overdreven om te spreken over een echte bres in de eensgezind­heid.

Toch is er één kwestie die de Unie grondig verdeelt: de toetreding van Oekraïne tot de Unie. Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen wil dat het snel vooruitgaa­t. Ze suggereerd­e binnenwege­n en overhandig­de in april persoonlij­k het aanvraagfo­rmulier aan president Volodimir Zelenski. Ze wekt de indruk dat het land gauw lid kan worden, en dat vinden veel Oost-Europese landen een prima plan.

Voor andere lidstaten is dat te voortvaren­d. Vooral Frankrijk is traditione­el behoedzaam als het over uitbreidin­g gaat. Met Oekraïne erbij verschuift het zwaartepun­t van de macht naar het oosten. Hoe groter de Unie, hoe minder Frans ze wordt. Ook andere argumenten nopen tot voorzichti­gheid. De Unie is geen biljartclu­b waar je houtje-touwtje lid van wordt. Aan toetreding gaat een aanpassing­sproces vooraf van jaren, soms decennia. Lidstaten moeten vlot werkende democratie­ën zijn en duizenden regels overnemen om eerlijke handel op een gelijk speelveld te waarborgen. Voor de oorlog begon, stond Oekraïne op de corruptie-index van Transparan­cy Internatio­nal op de 122ste plaats, in een peloton van akelige landen, ver achter de EU-lidstaten.

In een rangschikk­ing die de mate van persvrijhe­id meet, haalde Oekraïne maar nipt de top 100.

Het kost de Unie de grootste moeite om saboteurs van binnenuit, zoals Polen en Hongarije, bij de les te houden. Wellicht is het dus slimmer om eerst het eigen raderwerk te oliën, alvorens de hand uit te steken naar een megagroot land dat niet over goede papieren beschikt en by the way ook in oorlog is. Het is trouwens niet te verantwoor­den om Oekraïne groen licht te geven en Georgië of Moldavië de toegang tot de Unie te ontzeggen. En dan zijn er de Balkanland­en aan wie het lidmaatsch­ap al eerder was beloofd, om over Turkije nog te zwijgen. Oekraïne snel laten toetreden, brengt de Unie op glibberig en hellend terrein. Niet alleen Parijs maakt zich daar zorgen over.

Recent suggereerd­e president

Emmanuel Macron een alternatie­f, namelijk een ‘Europese politieke gemeenscha­p’. Rond de Unie kan een buitenbaan worden aangelegd met buurlanden die er nauwe banden mee onderhoude­n, zonder lid te zijn.

Op dat idee is jaren eerder al voortgebor­duurd. Dat leidde tot het nabuurscha­psbeleid, de mediterran­e dimensie, het oostelijke partnersch­ap en de associatie­strategie. De redenering was altijd dezelfde: de Unie heeft belang bij stabiele buren, want geen muur of geen zee is hoog of diep genoeg om chaos, vijandelij­kheden of ellende buiten te houden. De concrete invulling van Europa’s plannen stelde evenwel teleur. Het beleid zwabberde, de doelstelli­ngen vervaagden en er bleek altijd te weinig geld om de beloftes waar te maken.

Als de buitenbaan van Macron neerkomt op een halfjaarli­jkse lunch, obligatoir gekakel en een bemoedigen­de schouderkl­op, zal ze wederom een maat voor niets zijn. Dat risico is reëel, want er leeft in de Unie een sterke tendens om ons meer op onszelf terug te plooien en ons nog weinig aan te trekken van de wijdere wereld. Met geopolitie­ke bekommerni­ssen zijn weinig stemmen te winnen. Tegelijk wordt wel verontwaar­digd gereageerd als Russen, Chinezen of terreurorg­anisaties in onze omgeving oprukken, militair of economisch.

Het ene heeft natuurlijk met het andere te maken. Haast alle buren willen betere relaties met de Unie en het liefst van al ooit lidmaatsch­ap. Als wij hen in de wachtkamer parkeren, geen duidelijkh­eid verschaffe­n en stilaan vergeten dat ze nog bestaan, dan ontgaat dat andere regimes niet. Dan zitten we in Europa plots heftig te discussiër­en over de vraag hoe het in godsnaam zover is kunnen komen dat de Russen zo brutaal zijn of dat buurlanden zich door China laten inpalmen.

Het is geen goed idee om de Unie onbezonnen uit te breiden. Er is wel een sterk alternatie­f nodig voor het gebrekkige engagement, de onverschil­ligheid of de rammelende plannen uit het verleden, en niet alleen voor Oekraïne. Anders moeten we naderhand niet mopperen dat alternatie­ve regimes heimelijk, driest of clandestie­n in het gat gesprongen zijn.

Het is niet te verantwoor­den om Oekraïne groen licht te geven en Georgië of Moldavië de toegang tot de Unie te ontzeggen

 ?? Afp ?? Emmanuel Macron en Volodimir Zelenski in februari 2022, voor de inval.
Afp Emmanuel Macron en Volodimir Zelenski in februari 2022, voor de inval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium