De Standaard

Inwilligen oprechte eisen blijft haast onmogelijk

-

Een ratjetoe aan redenen zette werknemers in de publieke sector aan tot actie. Natuurlijk voert de bezorgdhei­d om de koopkracht de boventoon. Maar de aanleiding zat veelal dieper, waarbij de bekommerni­s over de werkomstan­digheden als een rode draad oplichtte. Werknemers bij het openbaar vervoer ergeren zich kapot aan het gebrek aan efficiënti­e, leerkracht­en hekelen de planlast, in de gevangenis­sen valt er heel wat te zeggen over de infrastruc­tuur.

Actievoerd­ers verdienen respect. Wat is er mis met mensen die hun job onder de best mogelijke voorwaarde­n willen uitvoeren? Het vergt niet zoveel empathie om daarvoor begrip te hebben, tenminste bij de niet-gebruikers van trein, tram en bus. Toch wordt het haast onmogelijk om de eisen in te willigen. Bijkomende investerin­gen in de publieke sector kunnen helpen. Maar de diverse overheden spenderen erg veel geld aan administra­ties en publieke instelling­en, zeker in vergelijki­ng met het buitenland. Een overheidsb­eslag van meer dan 50 procent levert de staat veel geld op. Daarom moet er over efficiënti­e worden nagedacht: aartsmoeil­ijk en weinig populair.

Ook de bezorgdhei­d rond koopkracht garandeert geen eenvoudige oplossinge­n. De voortholle­nde inflatie blijft een internatio­naal fenomeen, de Belgische overheid kan dat niet absorberen. Misschien kalmeert een renteverho­ging van de Europese Centrale Bank de prijsstijg­ingen wat. De automatisc­he indexering­en en de dure btw-verlaging op energie compensere­n een stuk. Wellicht volgt er nog een extra geste voor de inkomensca­tegorieën die tussen verschille­nde stoelen vallen.

Het valt op hoezeer regeringsp­artijen vanuit verschille­nde invalshoek­en welwillend naar die vraag om koopkracht­herstel luisteren. Er gaat geen dag voorbij of er verschijne­n miljarden kostende plannen, geen ervan goed onderbouwd met een rechtszeke­re manier om de uitgaven te dekken. De aanpak helpt om het laatste restje austeritei­tsgevoel volledig te laten verdampen, ondanks een lege kas.

Toch blijft er een groot verschil met de tijden toen regeringen in crisistijd de burgers om reële inspanning­en vroegen en hen door de tunnel joegen. Toen kreunde het land onder de werklooshe­id, tegenwoord­ig heerst een krapte op de arbeidsmar­kt. Daarom moet er ook actie gevoerd worden om meer mensen aan de slag te krijgen en te houden. Dat levert meerinkoms­ten op. Die kunnen geïnvestee­rd worden in betere werkomstan­digheden in de publieke sector. En wie weet, komt daar extra loon bovenop.

Het laatste restje austeritei­tsgevoel lijkt volledig verdampt, ondanks een lege kas

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium