De Standaard

‘Moskou zag dit al van ver aankomen, het is voorbereid’

Rusland zal de INTERVIEW MONIEK DE JONG Europese olieban zeker voelen. Maar of die het land ook pijn zal doen, betwijfelt energie-expert Moniek de Jong (UGent).

- Pieter Van Maele

Lange tijd was het onzeker of de Europese Unie zou overgaan tot een embargo op de invoer van Russische olie. Maandagavo­nd laat werd op een Europese top in Brussel hierover toch overeenste­mming bereikt, als onderdeel van een zesde sanctiepak­ket. Door grote toegevinge­n aan Hongarije, erg afhankelij­k van Russische olie, is het maar een gedeelteli­jk embargo, met een tijdelijke uitzonderi­ng voor ruwe olie die via pijpleidin­gen binnenkomt.

In welke mate doen deze sancties Rusland dan nog pijn?

‘Europa is de grootste afnemer van Russische olie, en de Russische olie-infrastruc­tuur is er voornameli­jk op voorzien om Europa te bedienen. Rusland zal dit dus zeker voelen. Maar niet in die mate als velen op voorhand hadden gedacht, of gehoopt. Daarvoor is het originele voorstel van de Europese Commissie (zonder de verregaand­e uitzonderi­ngen voor Hongarije, red.) te veel afgezwakt. Een aanzienlij­ke hoeveelhei­d Russische olie zal gewoon naar Europa kunnen blijven vloeien. Daarnaast kan Rusland met zijn olie nog steeds uitwijken naar de Aziatische markt. Het is natuurlijk duurder om een olielading helemaal daarheen te verschepen, en het is maar de vraag of Moskou aan pakweg China dezelfde prijs kan vragen voor zijn olie als aan de EU. Echt pijn zal dat de Russische economie echter niet doen. Moskou zal aan de olie-export miljarden blijven verdienen.’

‘Om Rusland echt pijn te doen is het originele voorstel te veel afgezwakt’

Moniek de Jong UGent

Heeft de EU te lang gedraald met deze sancties om ze echt effectief te laten zijn?

‘Dat kan je zeker zeggen. Al sinds het begin van de oorlog in februari praten de lidstaten luidop over het verbreken van de energierel­atie met Rusland. Moskou zag dit besluit dus al van ver aankomen, wat de zoektocht naar alternatie­ve afzetmarkt­en alleen maar heeft versneld. De voorbije maanden is de uitvoer richting China al toegenomen, en ook met regiogenot­en zijn er contacten aangeknoop­t. Veel van die plannen zijn misschien nog niet concreet, maar dit Europese embargo komt in elk geval niet als een donderslag bij heldere hemel.’

Is het pas goedgekeur­de sanctiepak­ket dan helemaal tandeloos?

‘Niet per se. De EU is van plan om Europese verzekeraa­rs te verbieden nog langer Russische olietanker­s te verzekeren. Dat zou het voor Rusland meteen veel moeilijker maken om zijn olie nog naar gelijk waar te brengen, simpelweg omdat het zijn tankers dan niet meer kan inzetten. Maar dan moeten ook de Verenigde Staten en vooral het Verenigd Koninkrijk bereid zijn hierin mee te stappen (95 procent van dat soort scheepvaar­tverzekeri­ngen wordt afgesloten bij een groep met hoofdzetel in Londen, red.). Haalt zo’n verbod het zesde sanctiepak­ket, én doen de VS en het VK eraan mee, dan zou dat de impact significan­t vergroten.’ (volgens de FT bereikten de EU en het VK dinsdagavo­nd een akkoord over zo’n verbod, red.)

 ?? © getty images ?? Een oliebron in Siberië.
© getty images Een oliebron in Siberië.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium