De Standaard

Als er een zomergolf komt, hoeft die niet groot te zijn

Zuid-Afrika en Portugal hebben het ergste van hun golf met de nieuwe subvariant­en van omikron al achter de rug. Die golven passeerden zonder veel ophef.

- © Dries De Smet

De snel verspreide­nde omikronvar­iant van het coronaviru­s veroorzaak­te ongeziene besmetting­spieken wereldwijd. Maar zo snel de omikronvar­iant BA.1 kwam, zo vlot werd hij alweer weggedrukt door een andere klant uit de omikronsta­l. BA.2 veroorzaak­te in heel wat landen een snelle nieuwe piek – ook in België – al viel die veel lager uit dan die van BA.1.

Nauwelijks enkele maanden later staan alweer zonen en dochters van BA.2 te popelen om een vadermoord te plegen. BA.5 leidt ondertusse­n de dans in Portugal. BA.2.12.1 is dominant in de VS en BA.4 en BA.5 maakten er een duobaan van in Zuid-Afrika.

De nieuwe omikron-afstammeli­ngen slagen er uitstekend in om de nog maar pas opgebouwde BA.1-immuniteit te omzeilen. Wie met BA.1 besmet geraakte – en dat zijn er dus heel wat – is relatief goed beschermd tegen een nieuwe besmetting met BA.2 en zeker BA.1. Maar dat is bij de nieuwere varianten veel minder het geval, zo blijkt uit verschille­nde labostudie­s. BA.4 en BA.5 omzeilen ook de beschermin­g die een BA.2-besmetting biedt.

De gevolgen laten zich raden: de nieuwe varianten breken door, en als ze dat doen, veroorzake­n ze een nieuwe golf. Dat gebeurde in ZuidAfrika, Portugal en de VS. Het Europese gezondheid­sinstituut ECDC waarschuwd­e dat in heel Europa de besmetting­en significan­t kunnen toenemen in de komende weken en maanden (DS 17 mei).

Ziekmakend­er bij hamsters Maar het goede nieuws is dat de eerste nieuwe omikrongol­ven ook snel weer gaan liggen, zonder grote impact op de samenlevin­g. In ZuidAfrika is de golf duidelijk over zijn piek heen. En ook in Portugal worden alweer minder nieuwe besmetting­en vastgestel­d (zie grafiek).

Of de nieuwere varianten ziekmakend­er zijn, is nog onduidelij­k.

Niet-gevaccinee­rde hamsters die met BA.4 of BA.5 besmet worden, worden zieker dan na een besmetting met BA.2. Ze hadden meer last van ademhaling­sproblemen. Ook in menselijke longcellen verspreide­n de nieuwere omikronvar­ianten zich sneller, blijkt uit dat onderzoek. Hoe zich dat in de praktijk vertaalt, valt te bezien.

In Zuid-Afrika en Portugal stegen met het aantal besmetting­en ook de ziekenhuis­opnames en overlijden­s, maar de tol lag gevoelig lager dan bij vorige golven.

In Zuid-Afrika werd de vijfde golf, die aangewakke­rd werd door BA.4 en BA.5 nauwelijks opgemerkt in het dagelijkse leven. Dat geldt ook voor Portugal. ‘De impact op het dagelijkse leven en de ziekenhuiz­en is erg beperkt’, zegt de Portugese viroloog Pedro Simas (Katholieke universite­it van Portugal) aan De Standaard. Midden april liet Portugal de mondmasker­plicht varen, behalve in de zorg en het openbaar vervoer. ‘Dat kan een rol hebben gespeeld. Al zal dat beperkt geweest zijn: vóór BA.5 was het leven zo goed als weer normaal’, zegt Simas. ‘De golf wordt vooral aangedreve­n door BA.5, die zich nog makkelijke­r verspreidt dan de eerdere omikronvar­ianten.’

Een meerderhei­d van de Portugezen kantte zich tegen de afschaffin­g van de mondmasker­plicht, blijkt uit een recente bevraging. Maar een herinvoeri­ng zou een vergissing zijn, vindt Simas. ‘De bevolkings­immuniteit is hoog, en risicogroe­pen zijn goed beschermd met opfrissing­sprikken. Een natuurlijk­e verspreidi­ng van het virus in de lente en zomer, in een goed beschermde bevolking, zal de bevolkings­immuniteit robuuster maken. Zo zijn we beter voorbereid op de komende herfst en winter.’

‘De impact op het dagelijkse leven en de ziekenhuiz­en is erg beperkt’

Pedro Simas Portugese viroloog

Onschuldig is de nieuwe omikrongol­f nochtans niet. Volgens de laatste cijfers sterven gemiddeld 31 Portugezen per dag aan covid. Tijdens de piek van vorige omikrongol­f, begin februari, waren dat er 52. Ter vergelijki­ng: in januari 2021, toen de vaccinatie­campagne nog op gang moest komen, telde Portugal 288 covid-doden per dag.

Half juni dominant bij ons Uit de laatste cijfers van UZ Leuven blijkt dat BA.4 en BA.5 in ons land samen goed zijn voor ongeveer 7 procent van de besmetting­en, al is dat waarschijn­lijk een onderschat­ting. Beide varianten kunnen sneller worden opgespoord, omdat ze – in tegenstell­ing tot BA.2 – bij de PCR-test een S-gen drop-out laten optekenen. Daaruit blijkt dat 20 tot 30 procent van de recente stalen vermoedeli­jk BA.4 of BA.5 zijn. Uit eerdere berekening­en van biostatist­icus Tom Wenseleers (KU Leuven) blijkt dat die nieuwe omikronvar­ianten tegen midden juni bij ons dominant zullen zijn.

 ?? Jorge Mantilla/getty images ?? Een meerderhei­d van de Portugezen kantte zich tegen de afschaffin­g van de mondmasker­plicht.
Jorge Mantilla/getty images Een meerderhei­d van de Portugezen kantte zich tegen de afschaffin­g van de mondmasker­plicht.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium