De Standaard

Zelfs rijk Singapore moet kippenvlee­s hamsteren

Een van de rijkste regio’s in Azië vreest een tekort aan kippenvlee­s en slaat massaal aan het invriezen, omdat buurland Maleisië vanaf vandaag geen kip meer wil exporteren.

- Giselle Nath

Damien Lee (35), een zelfstandi­ge in Singapore, vertelde zaterdag aan de krant The Straits Times hoe hij mogelijk zijn laatste verse kip in een hele tijd kocht. ‘Ik wil mijn gezin van vier nog een laatste keer trakteren op een mooie, verse kip’, aldus de Singaporee­s. ‘Als de prijzen de komende periode stijgen, zal ik waarschijn­lijk geen kip meer kopen.’

Vier maanden diepvriesk­ip Nu de export van voedsel wereldwijd begint vast te lopen, vallen overal zekerheden weg. Zelfs in de supermarkt­en van Singapore, de onafhankel­ijke stadstaat in Zuidoost-Azië die – gemeten naar koopkracht van de inwoners – bij de meest welvarende landen ter wereld hoort. Het is een bloeiende economie, waar de vrije markt heilig is.

Maar onlangs moest supermarkt­keten Fairprice, waar ook Lee inkopen doet, aankondige­n dat het genoodzaak­t is om voor vier maanden voorraden diepvriesk­ip aan te leggen. Grote voedselimp­orteurs beginnen hun Singapores­e klanten ook aan te raden om ‘gelijk welk deel van de kip te nemen dat er te krijgen is’, meldt de Straits Times.

Werknemers bij de voedselver­werkende bedrijven in Maleisië hebben de laatste dagen overuren gedraaid, met drie keer meer shifts dan normaal, om toch zo veel mogelijk kippen te verwerken en in allerijl naar Singapore te krijgen.

Buurland Maleisië verbiedt de export van kippen vanaf 1 juni. Het dichtbebou­wde Singapore heeft amper ruimte voor landbouw en haalt tot één derde van zijn kippenvlee­s uit Maleisië. Maar ook dat land ziet de voedselpri­jzen stijgen door duurdere energie, duurdere grondstoff­en en verstoring­en in de wereldwijd­e ketens. Een tijdelijk exportverb­od lost al die zaken niet op, maar stelt een land wel in staat om een noodvoorra­ad op te bouwen. Meteen krijgen kiezers ook het signaal dat de regering aan hen denkt. De keuze tussen binnenland­se stabilitei­t en meer export is voor veel landen snel gemaakt.

Geduld en eiwitverva­ngers De maatregel doet maar liefst 3,6 miljoen kippen per maand verdwijnen van de markt in Singapore. Hoelang het exportverb­od zal duren, is nog niet duidelijk. Maar er tekent zich een trend af. Eerder hield Indonesië palmolie binnen de eigen grenzen. Ook India verkiest om geen graan meer te exporteren en in Sri Lanka hebben hoge voedselpri­jzen fel protest veroorzaak­t.

In Singapore is er nog geen sprake van paniek. Hooguit zitten horecazake­n en eetstallet­jes verveeld met het verminderd­e aan

De maatregel van buurland Maleisië doet maar liefst 3,6 miljoen kippen per maand verdwijnen van de markt in Singapore

bod, en vragen supermarkt­en aan klanten om ‘geduldig’ te zijn. ‘Overweeg een eiwitverva­nger te kopen’, luidt ook het advies. ‘Er zal een tijdje een tekort aan verse kip zijn’, aldus Ma Chin Chew van de Singapores­e Vereniging van Pluimveeha­ndelaars.

Brazilië, Australië en de VS blijven Singapore wel nog bevoorrade­n met kippenvlee­s. Toch is het in de stadstaat opnieuw duidelijk hoe riskant bijna totale afhankelij­kheid van voedselexp­ort is. Singapore experiment­eert al langer met hoogteboer­derijen om toch wat meer eigen verse aanvoer van groenten te hebben.

Wereldwijd zijn er wel meer regio’s als Singapore. Miljoenens­teden zijn voedselwoe­stijnen die afhangen van andere regio’s en complexe ketens van handel en transport. In tijden van schaarste, protection­isme en aanzwellen­d nationalis­me loopt alles niet meer zo vlot als voorheen.

 ?? © Hasnoor Hussain/reuters ?? Een Maleisisch­e kip op de markt in Kuala Lumpur.
© Hasnoor Hussain/reuters Een Maleisisch­e kip op de markt in Kuala Lumpur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium