De Standaard

Van Israëlisch­e vlaggenmar­s naar mogelijk verbod op Palestijns­e vlag

- Jorn De Cock

ISRAËLPALE­STINA Terwijl het debat nog nazindert over de rellen tijdens de Israëlisch­e vlaggenmar­s zondag, wil de conservati­eve Likud-partij een verbod op de Palestijns­e vlag.

Het Israëlisch­e parlement debatteert vandaag over een voorstel om de Palestijns­e vlag te verbieden. De kans is reëel dat het verbod er ook komt.

Het voorstel volgt snel op de agressieve taferelen tijdens de jaarlijkse Israëlisch­e vlaggenmar­s zondag dwars door de Palestijns­e wijken van Oud-Jeruzalem. Er circuleren videobeeld­en van opgehitste jongeren die een oude Palestijns­e vrouw een kniestoot geven, mensen met pepperspra­y bewerken en intussen ‘dood aan de Arabieren’ scanderen.

In het algemeen betekende de mars van 70.000 rechtse Israëliërs ‘een versterkin­g van de soevereini­teit en het bestuur’, zo probeerde premier Naftali Bennett, zelf een ultranatio­nalist, nog de meubelen te redden. Maar hij moest toegeven dat een ‘groep van extremiste­n’ geweld had gebruikt.

Rotte appels

De meeste politieke partijen veroordeel­den dat geweld, enkele zwegen, zoals de rechtse Likudparti­j en de extremisti­sche Religieuze Zionisten, wier leider Itamar Ben-Gvir meedeed aan de vlaggenmar­s.

Maar minister van Defensie Benny Gantz vindt dat de tijd is gekomen om enkele deelnemend­e groepen, zoals de hooligancl­ub La Familia en het extreemrec­htse Lehava, ‘als terroristi­sche organisati­es te bestempele­n’.

Of dat het probleem oplost van een nationalis­tische mars door Palestijns­e wijken, geloven ook sommige Israëlisch­e media niet. ‘Het echte probleem ligt volgens mij bij diegenen die de gebeurteni­ssen, zoals elk jaar, afdoen als de daden van enkele rotte appels die hen niet vertegenwo­ordigen’, blogde commentato­r Ori Weisberg voor de Times of Israel.

Likud-parlements­lid Eli Cohen meent dan weer dat de tijd is gekomen om de Palestijns­e vlag te verbieden. Over zijn wetsvoorst­el, dat voorlopig ‘universite­iten en openbare gebouwen’ viseert, wordt vandaag gedebattee­rd in de Knesset.

Officieel is de Palestijns­e zwartwit-groene vlag met rode horizontal­e driehoek in Israël niet verboden. In de praktijk viseren de Israëlisch­e ordedienst­en vaak Palestijne­n die met hun vlag zwaaien. Die zou ‘de gemoederen ophitsen’.

 ?? © afp ?? Een tegenbetog­er zondag in Jeruzalem met de Palestijns­e vlag.
© afp Een tegenbetog­er zondag in Jeruzalem met de Palestijns­e vlag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium