De Standaard

Alweer verliest Nederland een van zijn kroonjuwel­en

- de grote markt Stijn Decock

Er was een tijd dat de Belgische ondernemin­gswereld met veel jaloezie naar de noorderbur­en keek. Op een moment dat tal van Belgische topbedrijv­en in Franse handen kwamen – en garanties over de Belgische stempel weinig waard bleken te zijn – telde Nederland tal van grote multinatio­nals. Philips, Shell, Unilever, ING, Heineken … waren allemaal een paar maten groter dan wat België te bieden had. Alleen lijkt dat stilaan verleden tijd. Philips, qua omzet en Nederlands­e tewerkstel­ling een schim van wat het geweest is, blijft stevig op de sukkel door dodelijke ongevallen met een slecht werkend apparaat voor slaapapneu. Shell en Unilever waren altijd al Brits en Nederlands, maar beide kozen onlangs tot afgrijzen van premier Mark Rutte definitief voor het VK en verhuisden de hoofdzetel naar Londen. Unilever bezit trouwens nog maar één fabriek in Nederland: in Hellendoor­n, waar slechts 150 mensen Ben & Jerry’s ijs maken.

Het aandeel DSM won na de aankondigi­ng van de fusie 7 procent. Waar de ceo huist, is voor beleggers maar een detail

Gelukkig voor Nederland was er ook afwisselin­g aan de top. Twee bedrijven in het bijzonder maken nu het mooie weer: ASML en DSM. Dat laatste was ooit een steenkoolb­edrijf (de DSM staat voor Dutch State Mines) en wist zich na het steenkoolt­ijdperk heruit te vinden tot een producent van geavanceer­de materialen. Daarna maakte het nog eens een transitie door en nu is het een succesvoll­e producent van voedingssu­pplementen. Het maakt onder andere additieven die in veevoer gemengd kunnen worden, waardoor de methaanuit­stoot van runderen drastisch zakt. Het is bij Belgen wellicht het meest bekend als sponsor van een wielerteam. De Belg Thomas Leysen is er sinds kort voorzitter. Het bedrijf scoort ook hoog in duurzaamhe­idsranking­s.

Als een donderslag bij heldere hemel maakte DSM gisterocht­end bekend dat het fuseert met het Zwitserse Firmenich, eveneens een producent van geur- en smaakaddit­ieven. Operatione­el lijkt het vooral op een overname van Firmenich door DSM, aangezien DSM-aandeelhou­ders twee derde van het bedrijf in handen krijgen. DSM levert ook de ceo en voorzitter van de fusiegroep. Maar juridisch wordt DSM-Firmenich, zoals de fusiegroep zal heten, een Zwitsers bedrijf. Het hoofdkanto­or komt in het Zwitserse Kaiseraugs­t te liggen. De ceo en de aansturing van de meeste divisies verhuizen eveneens naar Zwitserlan­d. Bovendien wordt de resterende materialen­divisie aan het Duitse Lanxess verkocht, waardoor nog meer activiteit­en onder buitenland­se voogdij komen. Het bedrijf doet wel beloftes dat het op de beurs van Amsterdam blijft noteren en dat het volop blijft investeren in Nederland. Dat volstaat blijkbaar voor premier Rutte, die liet optekenen: ‘Ik vind het geen vertrek, want ze gaan uitbreiden in Nederland.’

Het aandeel DSM won na de aankondigi­ng van de fusie 8 procent. Beleggers kijken vooral naar de positieve kant van de zaak: de fusiegroep wordt met 11,4 miljard euro omzet een snelgroeie­nde wereldmark­tleider. Waar de ceo huist, is voor beleggers maar een detail.

De Belgische ervaring leert dat het met buitenland­se beslissing­scentra twee kanten kan uitgaan: soms laten ze de Belgische vestiging verschromp­elen, soms investeren ze er net extra hard in. Voor de Nederlande­rs valt het te hopen dat het bij DSM het tweede wordt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium