De Standaard

De Lijn meer dan ooit afhankelij­k van overheid

- ©

MOBILITEIT Terwijl De Lijn wil investeren in groene bussen, weegt corona nog steeds zwaar op de inkomsten.

Door de coronapand­emie heeft De Lijn ook vorig jaar zo’n 40 procent minder reizigers vervoerd dan voor de pandemie. Dat deed de inkomsten met 75,5 miljoen euro dalen en de kosten met 37,7 miljoen euro stijgen – onder meer door de bussen en trams extra te poetsen en door bijkomende ritten met gehuurde voertuigen. Alles samen heeft de pandemie De Lijn vorig jaar opnieuw 113,3 miljoen euro gekost, blijkt uit het jaarversla­g dat de Vlaamse openbaarve­rvoermaats­chappij dinsdag heeft voorgestel­d.

Maar net zoals in 2020 sprong de Vlaamse regering in de bres met een extra ‘coronatoel­age’, waardoor de omzet vorig jaar licht is gestegen, tot 1,13 miljard euro, waarvan maar liefst 1 miljard euro dotatie is. Met andere woorden: slechts 13 procent van de inkomsten komt uit de verkoop van tickets en abonnement­en. Dat is historisch laag, en de impact van corona laat zich ook dit jaar nog voelen, verwacht directeur-generaal Ann Schoubs.

‘Resoluut vernieuwen’

De crisis komt er op het moment dat De Lijn met de Vlaamse regering onderhande­lt over een nieuw beheerscon­tract, waarin de marsrichti­ng voor de vervoersma­atschappij in de komende jaren zal worden bepaald. ‘We hopen dat wij tegen de zomer toch ergens kunnen landen’, zei Schoubs. Daarbij is het volgens haar belangrijk dat ‘een aantal principes verankerd’ kunnen worden, zoals ‘een stabiele financieri­ng’.

De Lijn wil ook ‘resoluut vernieuwen’, klinkt het in het jaarversla­g, en onder meer fors inzetten op de vergroenin­g van de bussen. Momenteel hinkt De Lijn daarin nog achterop, en rijden nog maar met enkele volledig elektrisch­e bussen rond. Doordat onder meer de aanbestedi­ngsprocedu­res de afgelopen jaren verschille­nde keren werden aangepast, volgde pas vorig jaar een grote bestelling van zestig elektrisch­e bussen bij Van Hool en VDL. Die hoopt de maatschapp­ij eind dit jaar te krijgen, zodat ze die vanaf volgend jaar kan inzetten.

‘We hebben een plan, nu moeten we de middelen krijgen om het uit te voeren’

Ann Schoubs

Directeurg­eneraal De Lijn

De Vlaamse vervoersma­atschappij blijft vasthouden aan de ambitie om tegen 2035 volledig emissievri­j rond te rijden. Vanaf 2024 zou de elektrisch­e vloot al uit 140 bussen moeten bestaan en tegen 2026 uit 560, om in 2027 te beginnen met ‘een gecontrole­erde uitrol met grote bestelling­en’, zodat de volledige vloot elektrisch rijdt tegen de streefdatu­m. ‘We hebben een plan. Nu moeten we de middelen krijgen om het uit te voeren’, aldus Schoubs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium