De Standaard

Tegen 2024 84 deelwagens in Zennevalle­i

HALLE Over twee jaar moeten er in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw samen 84 deelwagens ter beschikkin­g staan voor gezamenlij­k gebruik.

-

Halle staat momenteel het verst in het autodelen en legde het intergemee­ntelijk deelwagenp­lan ook als eerste voor op de gemeentera­ad. Met Gorgon Share, Cambio, Partago en Dégage zijn vier spelers actief die vandaag samen dertien deelwagens ter beschikkin­g stellen. Zo’n 140 mensen maken hiervan momenteel gebruik.

‘Maar dit moeten er veel meer worden als we onze doelstelli­ngen van het burgemeest­ersconvena­nt willen halen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met veertig procent te vermindere­n’, zegt Bram Vandenbroe­cke (Groen), schepen van Mobiliteit. ‘Een deelwagen haalt zeven andere van de baan. Met minder autoverkee­r gaan mensen ook gemakkelij­ker kiezen voor de fiets.’

Nochtans bleek onlangs nog uit een bevraging van het Halse stadspanel dat de Hallenaren niet echt warm lopen voor autodelen. Slechts een op vijf ziet dit zitten. ‘Er moet een mentalitei­tsverander­ing komen’, zegt Vandenbroe­cke. ‘Het zou al veel helpen mochten mensen bijvoorbee­ld hun tweede wagen in het gezin ruilen voor een deelauto. Op tien jaar tijd zijn er in Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw maar liefst 5.600 wagens extra bijgekomen. Die evolutie is niet houdbaar.’

Het actieplan spitst zich toe op twee grote doelen. Eerst en vooral willen de drie gemeenten gaan voor één procent minder wagens op hun grondgebie­d in 2024. ‘Als we rekening houden dat een deelwagen zeven gewone wagens vervangt, hebben we nood aan 84 deelwagens in de drie gemeenten om dit doel te bereiken’, zegt Vandenbroe­cke.

Als tweede doel willen Halle, Beersel en Sint-PietersLee­uw dat de helft van de gedeelde autovloot tegen 2030 elektrisch rijdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium