De Standaard

Toonaangev­end bedrijf Pall ontslaat zestig interim-krachten

Het bedrijf Pall in Hoegaarden dankte zestig interim-werknemers af, maar dat betekent niet dat de gemeente zwaar inlevert wat de tewerkstel­lingsgraad betreft.

- Achiel Baeken

Pall, met zo’n zeshonderd werknemers, behoort tot de grootste bedrijven in Hoegaarden. Brouwerij De Kluis (AB InBev) telt er boven de tweehonder­d, distribute­ur van elektronic­a materiaal A&C overschrij­dt de 125 en bakkerij Het Brood heeft evenveel werknemers in dienst voor de bevoorradi­ng van acht winkels in de regio.

Uit statistiek­en van het Vlaams Agentschap Binnenland­s Bestuur blijkt dat Hoegaarden 1.800 werknemers telt. Dat lijkt verrassend veel voor een gemeente van net geen zevenduize­nd inwoners, maar het klopt volgens schepen van KMO en Middenstan­d Hans Decoster (CD&V).

‘Het komt niet alleen doordat in de gemeente enkele grote bedrijven met veel tewerkstel­ling liggen, maar ook veel kleinere bedrijven, waarvan de meeste in de Bley zijn gevestigd’, zegt de schepen. ‘Ook zij hebben werknemers in dienst. Niet altijd tientallen, maar voldoende om onze tewerkstel­lingsgraad hoog te houden. Ik denk aan de horeca, de winkels, de warenhuize­n en aan de inwoners met een zelfstandi­g beroep. Om niet te vergeten: ook de scholen, het gemeentebe­stuur en het woonzorgce­ntrum hebben mensen in dienst.’

Hij gelooft niet dat de bedrijven in Hoegaarden te maken hebben met een krapte aan werkwillig­en voor een baan. Dat Pall vorig jaar in oktober honderd vacante tijdelijke vacatures bekendmaak­te, vloeide voort uit de stijging van de vraag naar speciaal verpakking­smateriaal voor de farmaceuti­sche sector.

Dat was een gevolg van de coronapand­emie. Er waren handen te kort om aan de stijgende vraag naar steriele verpakking­en van geneesmidd­elen te voldoen. Pall groeide uit tot, wat op zijn website vermeld staat, de grootste werkgever in de regio.

Tijdelijke tendens

‘Het verbaasde me wel dat onlangs het bericht volgde dat zestig interim-krachten werden afgedankt’, concludeer­t Decoster.

‘Het was een gevolg van de verminderd­e vraag naar medisch materiaal nadat corona aan het afzwakken was. Ik verwacht wel dat mettertijd die tendens zal keren. Pall heeft immers altijd een groei gekend in het aantal werknemers’, zegt hij. ‘Het bedrijf begon hier vier jaar geleden met 250 werknemers en dat groeide stelselmat­ig uit tot 650.’

Vakbonden

Dat vanuit het bedrijf geen uitleg kwam over de huidige gang van zaken schrijft Decoster toe aan het overleg van de directie met de vakbonden. Bij de liberale vakbond ACLVB klinkt de vraag om afgedankte interimwer­kkrachten opnieuw in dienst te nemen als de marktvraag opnieuw stijgt en voor de vaste medewerker­s werkzekerh­eid te garanderen. De socialisti­sche vakbond ABVV dringt aan op werkzekerh­eid voor minstens twee jaar voor interim-personeel en geen veranderin­gen in de werkregeli­ng van vast personeel.

 ?? © fg ?? Volgens schepen Hans Decoster blijft Hoegaarden veel vacatures hebben.
© fg Volgens schepen Hans Decoster blijft Hoegaarden veel vacatures hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium