De Standaard

Extern meldpunt moet studenten beter beschermen

- Marc Klifman, Britt Peeters en Sam Reyntjens (jda, vbr)

Het gerecht is binnengeva­llen in een manege in Arendonk voor fraude met paarden. Er werden ook verwaarloo­sde dieren en zelfs zezels – een kruising van ezels en zebra’s – ontdekt.

‘Wij komen uit een gepassione­erde paardenfam­ilie. We zetten ons elke dag in voor de paardenspo­rt.’ Zo staat het te lezen op de website van de geviseerde manege in Arendonk.

De eigenaar is Whyley V.H. (26), die er samen met zijn vrouw en kinderen woont. Op sociale media pronkt hij met zijn vele paarden, maar ook met exotische dieren en zelfs zezels – een kruising van een ezel en zebra. Tijdens een grootschal­ige inval gisterocht­end werd V.H. gearrestee­rd, omdat het gerecht ervan overtuigd is dat hij op grote schaal fraude pleegde en grof geld verdiende, ook met verwaarloo­sde dieren. Zo zou hij vooral gesjoemeld hebben met de verkoop en slachting van dieren. De eigenaar zou de dieren ook omkatten naar paardenvle­es, zodat ze in voedsel terechtkom­en.

‘Uit het onderzoek blijkt dat er systematis­ch geknoeid werd met dierenpasp­oorten en microchips en dat er inbreuken waren tegen de registrati­eplicht’, zegt het Antwerpse parket. ‘Het gaat niet alleen om frauduleuz­e handel in paarden, maar ook om exotische en beschermde dieren.’

Volksgezon­dheid

Parketwoor­dvoerder Kristof Aerts stelt dat het om ‘fraude op grote, industriël­e schaal’ gaat. ‘Uit het verdere onderzoek kwam ook aan het licht dat aan dieren een nieuwe identiteit wordt gegeven om hen als slachtpaar­den of als hobbypaard te kunnen verkopen. Zo wordt er een financieel voordeel uitgehaald, maar bestaat er mogelijk een risico voor de volksgezon­dheid en wordt geen rekening gehouden met het dierenwelz­ijn.’

Op de manege werden behalve paarden, pony’s en ezels dus ook exotische, beschermde vogels aan

Kristof Aerts getroffen. Schrijnend­e taferelen waren het. Verschille­nde dieren bleken zwaar verwaarloo­sd en er lagen plassen bloed van ter plaatse uitgevoerd­e castraties. Er stonden ook vreemde rassen op de wei, zoals paarden met rare pigmenten, en dus ook zezels, waarvan de oorsprong nog onderzocht moet worden. Werden ze door de eigenaar gekweekt of illegaal ingevoerd in ons land?

Verder onderzoek moet dat nu allemaal uitwijzen. Bij de inval werden zes mensen opgepakt. Opmerkelij­k: onder hen ook Kristel V.H. (55) uit Duffel, de moeder van Whyley. En zijn stiefvader Dirk V.L. (55), aan wie het gerecht al jaren een vette kluif heeft. In 2016 werd hij voor het laatst veroordeel­d tot vijf jaar cel omdat hij vijftien Vietnameze­n de grens over had gesmokkeld. Maar in 2001 werd de veehandela­ar ook veroordeel­d tot acht maanden cel na een incident aan de schapenmar­kt in Anderlecht. Daar had hij Gaia-boegbeeld Michel Vandenbosc­h in elkaar geslagen.

Ook een Spanjaard en twee Walen werden opgepakt, onder wie een louche vleesboer die gelinkt wordt aan een zware motorclub. De verdachten worden voorgeleid bij de onderzoeks­rechter, die over hun verdere aanhouding beslist.

De dieren zijn intussen in beslag genomen. Deskundige­n gaan ze verder onderzoeke­n. Opvallend: de manege van Whyley V.H. ligt op hetzelfde domein waar vroeger een drugshande­laar jarenlang hasj smokkelde. Bij de huiszoekin­gen van gisteren werden nog negen voertuigen, cash geld en een wapen in beslag genomen.

Er komt dan toch een extern meldpunt voor studenten die het slachtoffe­r zijn geworden van grensovers­chrijdend gedrag of geweld.

Het externe meldpunt zal los van de scholen en universite­iten werken. Studenten kunnen ervoor kiezen om eerst de mogelijkhe­den van hun eigen instituut uit te putten, of ze kunnen meteen naar het externe meldpunt stappen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft hierover een akkoord bereikt met de Vlaamse Hogeschole­nraad (Vlhora), de Vlaamse Interunive­rsitaire Raad (Vlir) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS).

Elke school of instelling zal een centraal register moeten bijhouden van alle meldingen die ze over grensovers­chrijdend gedrag heeft ontvangen. Ook de meldingen die bij het externe meldpunt binnenlope­n, zullen daaraan worden toegevoegd. Zo kunnen patronen sneller worden opgemerkt: komen er vaker meldingen binnen uit dezelfde vakgroep, of over een specifiek persoon?

Elke hogeschool of universite­it moet een verantwoor­delijke aanstellen die erover waakt dat de meldingen actief opgevolgd worden.

Er komt ook een beschermen­d kader voor studenten, dat vastlegt hoe zij geïnformee­rd worden over hun rechten en de mogelijke procedures. De rol van de vertrouwen­spersoon wordt versterkt.

Hiërarchis­che relaties

Grensovers­chrijdend gedrag komt voor in de hele samenlevin­g, en dus ook in het hoger onderwijs, zegt minister Weyts.

Rik Van de Walle ‘In hogeschole­n en universite­iten bestaan er veel hiërarchis­che relaties, tussen docent en student, en ook tussen personeels­leden onderling. Collega’s moeten elkaar vaak beoordelen en beïnvloede­n zo elkaars carrière, wat extra risico kan inhouden op grensovers­chrijdend gedrag. Daarom is het goed dat de neuzen nu in dezelfde richting staan’, aldus de minister.

Onder rectoren leeft toch nog terughoude­ndheid. ‘Er is een principiee­l akkoord’, zegt Herman Van Goethem, rector van de Universite­it Antwerpen. ‘Dat moet nog worden afgestemd op de bestaande procedures’.

Eenzelfde geluid horen we bij de Gentse rector Rik Van de Walle. ‘We vinden het zeer belangrijk dat de werking van het meldpunt glashelder wordt omschreven, dat het rekening houdt met de specificit­eit van elke instelling, en dat de werking van het meldpunt maximaal afgestemd wordt op de procedures binnen iedere instelling. We willen de concrete invulling graag verder uitwerken in nauwe samenwerki­ng met de Vlaamse overheid.’

De voorbije maanden is pijnlijk duidelijk geworden dat meerdere universite­iten worstelen met hun aanpak van zulke dossiers. Zo hekelden slachtoffe­rs onder meer de gebrekkige transparan­tie en slagkracht van tuchtproce­dures. Het centrale register zou daar komaf mee maken middels doorgedrev­en opvolging.

Rector Luc Sels (KU Leuven) onderschri­jft het belang van dit akkoord, maar nuanceert meteen dat het voor zijn universite­it weinig ingrijpend zal zijn. ‘De KU Leuven publiceert nu al ieder jaar het aantal meldingen van grensovers­chrijdend gedrag’, zegt Sels. ‘Als deze ingrepen maken dat elke universite­it hetzelfde doet, kan ik daar niets op tegen hebben.’

‘Aan dieren wordt een nieuwe identiteit gegeven om ze als slachtpaar­d of hobbypaard te kunnen verkopen’ Antwerps parket

‘We vinden het zeer belangrijk dat de werking van het meldpunt glashelder wordt omschreven’ Rector UGent

1. België loopt achter op noorderbur­en

In de rangschikk­ing van de 47 leden van de Raad van Europa staat België op een gedeelde elfde plaats, met Oostenrijk, IJsland en Luxemburg. De Scandinavi­sche naties, maar ook de buurlanden Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, doen beter. Frankrijk doet het iets minder goed. Vanuit België gaan er relatief weinig zaken naar het Mensenrech­tenhof in Straatsbur­g, maar die worden minder vaak onbehandel­d afgewezen dan bij vele andere West-Europese landen. Van de behandelde zaken leidt 71 procent tot een veroordeli­ng. Voor Denemarken gaat het om 33 procent.

Ook bij de rechtzetti­ng van mensenrech­tenschendi­ngen laat België steken vallen. De laatste tien jaar had ons land jaarlijks gemiddeld meer dan zestien zaken die wijzen op nieuwe, structurel­e mensenrech­tenproblem­en, maar die nog niet werden aangepakt. Ter vergelijki­ng: voor Nederland gaat het om minder dan de helft. ‘In vergelijki­ng met onze noordelijk­e buurlanden loopt ons land achterop voor bijna alle parameters’, zegt Lambrecht.

2. Oekraïne zwakste van de klas

Oekraïne is veruit de zwakste leerling van de klas. Een nuancering is dat er door de langdurige nationale en later Straatsbur­gse processen vertraging op de cijfers zit, waardoor de verglijdin­g van de democratie in landen als Rusland of Turkije nog niet helemaal verrekend is. ‘Maar de slechte prestaties van Oekraïne, en ook die van BosniëHerz­egovina en Servië, doen vragen rijzen over hun eventuele EU

Op dit moment zijn in Straatsbur­g liefst 18.000 zaken uit Rusland in behandelin­g. Vorig jaar ging bijna een op de vier uitspraken van het Mensenrech­tenhof over Rusland. Het land legde in 2015 ook wettelijk vast dat het Grondwette­lijk Hof bepaalde Straatsbur­gse uitspraken naast zich kan neerleggen. Na de inval in Oekraïne kondigde de Raad van Europa aan Rusland eruit te zetten, waarna het land zelf besloot uit de Raad en dus het Europees mensenrech­tenverdrag te stappen. Het aantal leden bedraagt nu nog 46.

3. Polen en Hongarije glijden af

Theorie is niet alles. Het EVRM is in het rechtssyst­eem van de noordse landen of het Verenigd Koninkrijk historisch dan minder sterk ingebed, ze leven het verdrag wel goed na. In Oost- en Centraal-Europa geldt grotendeel­s het omgekeerde. ‘Een sterke verankerin­g op papier vertaalt zich in de praktijk lang niet altijd in een goede naleving’, zegt Lambrecht. Landen als Estland of Tsjechië doen het goed. In Polen en Hongarije gleed de rechtsstaa­t de laatste jaren af en dat is in de cijfers goed zichtbaar. Ook het Poolse Grondwette­lijk Hof blokkeert nu formeel bepaalde arresten uit Straatsbur­g.

Goede prestaties hangen nauw samen met factoren als rijkdom en kwaliteit en stabilitei­t van de democratie, stelt het onderzoek. Ook het aantal jaren dat een land in het Europese mensenrech­tensysteem zit, is belangrijk, maar factoren als economisch­e moeilijkhe­den (Griekenlan­d), autocratis­che neigingen (Turkije, Polen, Hongarije) of structurel­e disfunctie­s (Italië) kunnen een grote rem zijn.

Matthias Verbergt

 ?? © ?? Ben Weyts: ‘Goed dat de neuzen nu in dezelfde richting staan.’ dt
© Ben Weyts: ‘Goed dat de neuzen nu in dezelfde richting staan.’ dt
 ?? ??
 ?? © ?? Een betoger wordt hardhandig gearrestee­rd in Rusland, januari 2021.
Valery Sharifulin/TASS
© Een betoger wordt hardhandig gearrestee­rd in Rusland, januari 2021. Valery Sharifulin/TASS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium