De Standaard

Een op de drie beginnende leerkracht­en haakt weer af

- Klaas Maenhout

Nog nooit was de nood aan leerkracht­en in Vlaanderen en Brussel zo groot als dit schooljaar. Veel leerlingen zaten vaker dan hen lief was in de studiezaal en directeurs zoeken almaar vaker hopeloos naar vervangers.

Ondanks de grote vraag verlaten nog altijd veel leerkracht­en het onderwijs. In de strijd tegen het lerarentek­ort is die grote uitstroom problemati­sch. N-VAparlemen­tslid Koen Daniëls roept op om volop in te zetten op exitgespre­kken met vertrekker­s. De redenen voor hun vertrek blijven volgens hem te vaak onbekend. ‘Eerst en vooral op schoolnive­au: waarom stopt iemand met lesgeven op een bepaalde school? Scholen moeten in de spiegel durven te kijken, al kan dat confronter­end zijn. Ook bij wie start met de lerarenopl­eiding, maar ze niet afwerkt of niet voor het onderwijs kiest, moet die vraag gesteld worden. Dat geldt ook voor starters in het onderwijs.’

Zeker de uitstroomc­ijfers van die laatste groep – beginnende leerkracht­en – spreken boekdelen: tussen 2015-16 en 2020-21 stapte in het secundair 37 procent van de starters uit het onderwijs. In het kleuterond­erwijs gaat het in dezelfde periode om 30 procent, in het lager om 26 procent, blijkt uit een recente vraag aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Cognitief psycholoog Wouter Duyck (UGent) roept al langer op om iets aan de uitstroom te doen. ‘Lange tijd was de boodschap dat er meer water nodig was in de emmer. Het probleem is net dat er gaten in de emmer zitten. Als we een derde van de 3.600 leraars die het onderwijs verlaten, kunnen houden, is het lerarentek­ort al voor de helft opgelost’, zegt hij. ‘Dat zijn mensen die trouwens al de positieve keuze gemaakt hebben. Het moet makkelijke­r zijn hen aan boord te houden dan nieuwe mensen te overtuigen.’

Toch zal er veel moeten veranderen om dat mogelijk te maken. Vier leerkracht­en die hun school verlieten, vertellen vandaag in deze krant waar het volgens hen fout loopt. Van werkonzeke­rheid en administra­tieve overlast tot het gebrek aan respect van ouders: de motieven zijn talrijk en onderstrep­en de urgentie van een groter plan om het onderwijs te hervormen.

Geen beroepsgro­ep zo gewild als leerkracht­en. Dat moet resulteren in eindeloos respect en voortduren­de bevestigin­g, denk je dan.

Het tegendeel is waar. Vier leerkracht­en vertellen waarom ze hun baan in het onderwijs weer vaarwel zegden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium