De Standaard

Onderwijs heeft nood aan een loopbaanpa­ct

- Bart Brinckman

Tegenvalle­nde wiskundepr­oeven in het basisonder­wijs genereerde­n het zoveelste voorspelba­re debat in het Vlaams Parlement. Iedereen heeft een favoriete oorzaak of ziet een oplossing die eerder op de eigen ervaring dan op kennis is gebaseerd. De bevoegde minister maakte een verslagen indruk. Je zult maar behoren tot een partij die het onderwijs wil laten excelleren en geconfront­eerd worden met een tegenoverg­estelde realiteit. Heel efficiënt lijkt het beleid dan toch niet te zijn.

Tegen de achtergron­d van deze koortsopst­oot voltrekt zich een hardnekkig­er crisis. Elke dag duiken verhalen op van scholen die onvoldoend­e leerkracht­en vinden. Gaat het dikwijls om anekdotisc­he voorbeelde­n, de conclusie blijft wrang. Kinderen krijgen onvoldoend­e les. Niemand gelooft dat dit het resultaat van toekomstig­e testen bevordert.

Er heerst een perfecte storm. Een demografis­che realiteit stuurt heel wat leerkracht­en met pensioen, maar tegelijk ook meer kinderen naar de secundaire school. Minder studenten kiezen voor het beroep van leerkracht. Tenslotte blijft de privésecto­r een aantrekkel­ijk alternatie­f. De krapte op de arbeidsmar­kt laat zich ook in de onderwijsw­ereld voelen. Op papier zijn er leerkracht­en genoeg, maar ofwel komen ze niet, ofwel stappen ze vervroegd op.

Talloze redenen brengen lesgevers ertoe aan om hun krijt voortijdig over het bord te gooien. Eén constante drijft boven: het is niet meer leuk, het gras is groener aan de overkant, met zicht op een evenwichti­ger work-lifebalanc­e. Extra geld lost dat probleem alvast niet op. Leerkracht­en opnieuw de waardering geven die ze verdienen, belooft een tijdrovend proces te worden, het appelleert aan ons allemaal. Ondertusse­n stapelt de groeiende diversitei­t de uitdaginge­n op.

Natuurlijk is het geen kwaad idee om gepensione­erden onbeperkt te laten bijverdien­en of zijinstrom­ers via het behoud van anciënnite­it te verleiden om voor de klas te staan. Het komt er vooral op aan om leerkracht­en een vertrouwde en stabiele biotoop te bieden. Waarin ze zich kunnen ontplooien en hun beroepstro­ts ten volle exploitere­n.

Onvermijde­lijk moet er opnieuw over het loopbaanpa­ct gepraat worden, een discussie die de laatste jaren volledig verzandde. Veranderen­de tijden verdienen een moderne personeels­organisati­e. De opdracht van een leerkracht kan daarbij meer gedifferen­tieerd worden ingevuld – weg met die vlakke loopbaan. Met een planlast die tot een minimum wordt herleid en startende leerkracht­en die sneller duidelijkh­eid krijgen over hun ontluikend­e carrière.

Extra geld lost het probleem van vertrekken­de leerkracht­en alvast niet op

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium