De Standaard

Opec+ draait oliekraan wat meer open zonder Rusland te bruuskeren

- Stijn Decock

Het oliekartel Opec+ zal in juli en augustus meer olie oppompen, waarmee het voor een deel de weggevalle­n import uit Rusland compenseer­t. Saudi-Arabië en co. lijken deels toe te geven aan de noodkreet van het Westen: ze gaan meer olie oppompen. Concreet komen er in juli en augustus 648.000 vaten per dag bij, tegenover de eerder aangekondi­gde 432.000 extra vaten per dag. Hiermee lijkt Saudi-Arabië een middenweg te kiezen. Het stelt de westerse partners deels tevreden, zonder Rusland, met wie het Opec+ vormt, al te hard voor het hoofd te stoten. Na de vergaderin­g steeg de olieprijs met 0,8 procent tot 116,2 dollar, nadat de prijs eerder in de dag stevig was gezakt, omdat toen nog een grotere producties­tijging was verwacht.

De productiev­erhoging moest wel nog door alle leden van het uitgebreid­e kartel goedgekeur­d worden. Rusland lag niet dwars en gaf zijn volledige steun. De vergaderin­g werd dan ook in een recordtijd van 11 minuten beklonken.

De oorlog in Oekraïne leek Opec+ tot voor kort weinig te beroeren. Het kartel oordeelde dat er globaal voldoende olie wordt opgepompt en zag dus geen reden om de productie te verhogen, hoewel de prijs voor diesel en benzine aan de pomp maar bleef oplopen. Een grote productiev­erhoging zou Rusland slecht bevallen, omdat de westerse landen dan makkelijke­r de Russische olie kunnen boycotten. Een productiev­erhoging die leidt tot een lagere olieprijs, is ook niet in het voordeel van Poetins oorlogskas.

Tegelijk was er de smeekbede van het Westen om extra olie op te pompen, zodat het niet zonder olie zou vallen door het embargo tegen Rusland. Hoge brandstofp­rijzen liggen gevoelig bij de bevolking en dreigen de westerse economieën in een recessie te duwen. Voor de grootste olie-exporteur en het land met de grootste capaciteit om de productie op te trekken, Saudi-Arabië, is het daarom schipperen. Het land is vanouds eerder geallieerd met de Amerikanen dan met de Russen. De VS voeren de druk dan ook op. President Joe Biden bezoekt wellicht eind deze maand de Saudische hoofdstad Riyad.

Voor Saudi-Arabië en landen als de Verenigde Arabische Emiraten – die eveneens vlot de productie kunnen verhogen – speelt voorts mee dat een economisch­e recessie zich ook tegen hen keert.

Tot slot is er voor de oliemarkt nog een bepalende factor: China. De Chinese economie vertraagde sterk door de zware lockdowns. Dat woog op het globale olieverbru­ik. Nu China opnieuw opengaat, zal het weer meer olie verbruiken, wat ook op de mondiale vraag weegt.

Saudi-Arabië is vanouds eerder geallieerd met de Amerikanen dan met de Russen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium